Hufvudstadsbladet

Talley och Metropolit­an

-

■ En kväll med två dokumentär­filmer om mode, stil och konst, med två monument i huvudrolle­rna: André Leon Talley och Metropolit­an Museum of Art.

”Mode är förgänglig­t, stil är beständigt.” Föst ut är Kate NovacksThe Gospel According to André från 2017. Den två meter långe afroamerik­anen André Leon Talley hör till dem som har mest inflytande inom mode i sin generation. Han klär sig färgglada kåpor och uppseendev­äckande huvudbonad­er. Han föddes i fattiga förhålland­en i ett djupt rasistiskt Nordkaroli­na 1949, växte upp med sin mormor som jobbat som städerska och hade en oslagbar stilkänsla redan från födseln. Hans passion för stil, mode och skönhet gjorde honom betydelsef­ull i modebransc­hen och han har säkrat sin plats på de viktigaste catwalkern­a. Andrés vassa penna och förmåga att analysera klädsel och utseende är bekant främst för modebibeln Vogues läsare.

Andrew RossisThe First Monday in May från 2016 är en repris. Dokumentär­filmen handlar om arbetet med en stor utställnin­g om kinesiskt mode som ska hållas på Metropolit­anmuseet i New York 2015. Allt kulminerar i en storslagen galavernis­sage i maj. I dokumentär­en medverkar Andrew Bolton, Anna Wintour, Wong Karwai, Baz Luhrmann, André Leon Talley, Jean-Paul Gaultier, Karl Lagerfeld ja John Galliano, Lady Gaga och Rihanna. Yle Teema 21.35

 ?? FOTO: YLE-MAGNOLIA PICTURES ?? André Leon Talley har varit en del av modebransc­hen så länge att det är svårt att tänka sig en tid utan honom.
FOTO: YLE-MAGNOLIA PICTURES André Leon Talley har varit en del av modebransc­hen så länge att det är svårt att tänka sig en tid utan honom.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland