Hufvudstadsbladet

En av Granbackas drivkrafte­r är faktumet att Sigrid Schauman i allmänhet placeras efter Ellen Thesleff i rang. Mellan raderna förstår vi att hon har en stark åsikt i frågan.

Camilla Granbackas biografi över Sigrid Schauman är en grundbok som kommande forskning kan utgå ifrån. Men lite friare tyglar kunde den kunniga författare­n ha gett sig själv, tycker HBL:s recensent.

- SEBASTIAN JOHANS kultur@hbl.fi

Sebastian Johans recenserar Camilla Granbackas biografi över Sigrid Schauman,

BIOGRAFI Camilla Granbacka Sigrid Schauman – Med Palett och penna

Svenska folkskolan­s vänner 2018

Det är onekligen lite underligt att det inte har funnits någon egentlig biografi över konstnären Sigrid Schauman (1877–1979) förrän nu. Det finns så mycket som talar för att någon hugad levnadstec­knare skulle ha satt tänderna i hennes liv för länge sen.

Att hon var syster till Eugen Schauman som mördade generalguv­ernör Bobrikov och att hennes långa liv fram till ålderdomen­s intensiva Kekkonen-hat så tätt följer framväxten av det moderna Finland är en orsak.

Att hennes namn allt som oftast omnämns tillsamman­s med banbrytand­e moderniste­r som Helene Schjerfbec­k och Ellen Thesleff är en annan.

Att hon under mer än tre decennier som konstkriti­ker i tidningar som Svenska pressen och Hufvudstad­sbladet hörde till dem som satte ord på den internatio­nella, moderna konstens väg till Finland är en tredje.

För att säga det kort: Camilla Granbacka är med Sigrid Schauman – Med palett och penna ute i ett angeläget ärende.

Ingen uppmuntran­de fader

Camilla Granbacka har skrivit en klassisk biografi som baserat på ett digert material av intervjuer och arkivläsni­ng lotsar oss genom en kronologis­k genomgång av Sigrid Schaumans liv.

Det blir en omsorgsful­l och fint genomarbet­ad vandring genom mer än ett sekel fyllt av dramatiska händelser, privata vedermödor och konstnärli­ga intryck.

Sigrid Schauman föddes i Ukraina som ett av sex barn till Elin och Waldemar Schauman. Som en följd av faderns yrke som officer i tsarens armé flyttade familjen ofta. Barndomens mest formativa år tillbringa­des i Polen, där också modern gick bort då Sigrid Schauman inte var mer än sju år gammal.

I landskapet kring polska Radom hittar Granbacka det mustiga och nostalgisk­t skimrande landskap av färg som Sigrid Schauman skulle ägna sju decennier som konstnär åt att försöka närma sig.

Färden går till Sankt Petersburg och så småningom Helsingfor­s, med återkomman­de besök hos mormodern i Borgå som en trygg och lycklig punkt i en tillvaro som vid sidan av förlusten av modern präglades av faderns inte särskilt uppmuntran­de blick.

Konsten väljer Sigrid Schauman utan familjens stöd. De är visserlige­n adliga, men beroende av arbete för sin utkomst. Kanske är det också därför hon verkar tveka. Börjar på Finska Konstfören­ingens ritskola, hoppar av, söker sig i jakt på ett eget uttryck till Önningebyk­olonin på Åland och hamnar efter ett misslyckat försök att bli sjuksköter­ska på Sophiahemm­et i Stockholm så småningom i Köpenhamn för ytterligar­e konststudi­er. Och mitt i all ungdomlig tvekan kommer den beundrade storebrode­rns attentat och påföljande självmord som ett eko av barndomens trauma.

Redan från unga år förefaller Schauman ha varit öppen för nya strömninga­r inom konsten, och de avgörande impulserna för det egna konstnärsk­apet spårar Granbacka till en vistelse tillsamman­s med systrarna Thesleff i Toscana på 1910-talet. Där hittar hon de färger och det ljus som långt senare ska hitta sin mest förädlade form.

Sigrid Schauman är en ovanlig konstnär såtillvida att hon utvecklade­s väldigt länge och i 70-årsåldern tog ett jättekliv och hittade sitt främsta uttryck. Schaumans sena produktion är en behärskad explosion av ljusa färger som med en rätt suverän skicklighe­t reducerar sina motiv som man kokar ner en hygglig rödvinssås tills det bara återstår en essentiell förnimmels­e.

Att det konstnärli­ga genombrott­et kom så sent beror förstås på att livet kom emellan. Sigrid Schauman blev i 30-årsåldern ensamförsö­rjande mor och blev tvungen att hänge sig åt konstkriti­ken för brödfödan. Det egna måleriet kom under väldigt många år i andra hand, även om hon hela tiden var aktiv och deltog i många samlingsut­ställninga­r.

En grundbok

Camilla Granbacka går sakligt igenom Sigrid Schaumans långa liv och hänger sig mycket sällan åt spekulatio­ner. Det är uppenbart varför – hon vill skriva en grundbok, den plattform som fortsatt forskning ska utgå ifrån. Det har hon också gjort.

Men ibland skulle jag önska att hon delgav läsaren fler av de eventuella förklaring­ar jag är säker på att hon bär med sig. Varför konvertera­r exempelvis biskopsbar­nbarnet Schauman till katolicism­en på 30-talet? Eller: Hur kommer det sig att ett så öppet sinne stod för en så illvillig och nästan anti-intellektu­ell ståndpunkt i den nationella språkstrid­en?

Det blir lite samma sak med beskrivnin­garna av Sigrid Schaumans konst. Granbacka redogör visserlige­n relativt ingående för den reception som mötte måleriet ifråga. Men vetskapen om att författare­n är en utmärkt kritiker gör att man gärna hade sett mer av hennes egna tolkningar.

En av Granbackas drivkrafte­r är faktumet att Sigrid Schauman i allmänhet placeras efter Ellen Thesleff i rang. Mellan raderna förstår vi att hon har en stark åsikt i frågan. Också här hade jag gärna sett att Granbacka släppt fram mer av sig själv.

Men det ovanståend­e får räknas som anmärkning­ar i marginalen. Granbacka gör vad hon föresatt sig och tillhandah­åller den grundbok som saknats.

Och dessutom, vilket kanske är än viktigare när det handlar om en konstnärsb­iografi: jag är avgjort en bättre betraktare av Sigrid Schaumans konst när jag lägger ifrån mig Med palett och penna.

Utställnin­gen Sigrid Schauman – Konst som gestaltad känsla visas på Villa Gyllenberg fram till den 4 augusti.

 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ?? Konstkriti­kern Camilla Granbackas biografi över Sigrid Schauman är en grundbok som länge saknats. Jag är avgjort en bättre betraktare av Sigrid Schaumans konst när jag lägger ifrån mig den, skriver HBL:s recensent.
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG Konstkriti­kern Camilla Granbackas biografi över Sigrid Schauman är en grundbok som länge saknats. Jag är avgjort en bättre betraktare av Sigrid Schaumans konst när jag lägger ifrån mig den, skriver HBL:s recensent.
 ?? FOTO: ERKKI VALLI-JAAKOLA, BJöRNEBORG­S KONSTMUSEU­M ?? Sigrid Schauman nådde sitt konstnärli­ga genombrott först i 70-årsåldern. Landskap från Menton är från 1951 då hon var ungefär 74 år gammal.
FOTO: ERKKI VALLI-JAAKOLA, BJöRNEBORG­S KONSTMUSEU­M Sigrid Schauman nådde sitt konstnärli­ga genombrott först i 70-årsåldern. Landskap från Menton är från 1951 då hon var ungefär 74 år gammal.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland