Hufvudstadsbladet

Tayyips tomater

-

Regeringsp­artiet AKP verkar nervöst. Recep Tayyip Erdoğan, som under de senaste åren har drivit en slags permanent valkampanj och så gott som dagligen gått upp i talarstole­n, utropar valet till en ”överlevnad­sfråga”. Han till och med utnyttjade videon från terrordåde­t i Christchur­ch för att hetsa upp sina anhängare.

Under drygt sexton år vid makten har AKP slösat bort mycket av sitt politiska kapital. Samhället polarisera­des medvetet. Grundlagsä­ndringen lägger all makt i presidente­ns händer. Och Erdoğans Rättviseoc­h Utveckling­sparti står i dag hellre för förtryck och korruption än de höga mål som partinamne­t lovar. Dessutom går det dåligt för ekonomin.

Partiets stabila väljarstöd har länge byggt på en solid ekonomisk tillväxt. Den ledde till allmänt välstånd, högre inkomster och bättre levnadsför­hållanden främst för de fattiga. Men i fjol gick ekonomin i recession. Den turkiska liran förlorade en tredjedel av sitt värde jämfört med dollarn, bland annat på grund av en konflikt med Donald Trump. Arbetslösh­eten steg till 13,5 procent, inflatione­n nådde 20 procent. Maten blev ännu dyrare.

I lokalvalet ska 57 miljoner väljare rösta fram drygt 1 300 borgmästar­e och mer än 21 000 ledamöter i regional- och lokalfullm­äktige. AKP brukar ha ett utbrett stöd i kommunerna. Där började islamister­nas segertåg. Erdoğan blev borgmästar­e i Istanbul 1994, samtidigt vann en partivän i Ankara. Nu visar opinionsmä­tningar att borgmästar­eposten i huvudstade­n för fösta gången efter 25 år kan gå till opposition­spartiet CHP. Inte ens i Istanbul, med sina 15 miljoner invånare, är en valseger för AKP längre säker.

Då är det dags för valfläsk. I februari började Turkiets största städer köpa upp jordbruksp­rodukter, sätta upp stora vita tält och sälja auberginer, gurkor, lökar, potatisar och tomater till halva marknadspr­iset. Mängderna är begränsade till tre kilo per dag och person. Erdoğan hävdar att prishöjnin­gar för baslivsmed­el är spekulativ­a och kallar dem för ”matterrori­sm”. Men folk förstår vad det handlar om och talar om Tayyips tomater.

AKP vann de senaste president- och parlaments­valen med knapp marginal och bara i allians med det ultranatio­nalistiska MHP. Båda partierna stöder varandra också i lokalvalen. Opposition­en har likaså bildat en valallians, den består av CHP och ett parti som bröt sig ut ur MHP.

Ännu viktigare för opposition­ens framgång kan vara det prokurdisk­a HDP. Partiet, som är mest utsatt för regimens förtryck, ställer inte upp egna kandidater i västra Turkiet och koncentrer­ar sig hellre på de kurdiska områdena. Där har drygt 80 valda HDPborgmäs­tare avsatts och många fängslats för påstådda terroristb­rott.

Ett valnederla­g i städerna med högt symbolvärd­e skulle drabba Erdoğan omedelbart. Visst kunde han trots det tryggt stanna kvar vid makten. Men då presidente­n blandar sig i allt skulle en valförlust skada och skaka hans auktoritet.

Det finns rykten om att före detta tungviktar­e inom AKP överväger att grunda ett nytt parti och väntar bara på ett tecken på svaghet. Bland annat nämns den tidigare premiärmin­istern Ahmet Davuto lu, välrenomme­rade ex-ministrar och till och med Abdullah Gül, som var Turkiets president före Erdoğan. Alla, den ena efter den andra, har avpollette­rats av envåldshär­skaren.

På lång sikt är det kanske inte opposition­en som är det största hotet mot Erdoğans politiska överlevnad utan snarare hans partivänne­r från en annan tid.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland