Hufvudstadsbladet

Nyanserad dubbelupps­ättning om depression och självmord

Brittiske Duncan Macmillans pjäs görs i två uppsättnin­gar på Nationalte­atern. Ilja Peltonen och Mari Lehtonen turas om i rollen som barnet som försöker hålla sin mor vid liv.

- BARBRO ENCKELL-GRIMM kultur@hbl.fi

Kaikki hienot jutut (Every brilliant thing, Allt som är underbart)

Manus: Duncan Macmillan i samarbete med Jonny Donahue. Översättni­ng, dramatiser­ing, regi och på scenen: Ilja Peltonen och Mari Lehtonen. Premiär på Nationalte­aterns Willensaun­a-scen 20.3. Ett barn gör en lista över saker som gör livet värt att leva. Hen skriver lapparna lika mycket för sig själv som för sin självmords­benägna mamma. Men vad gör ”glass”, ”att sjunga fast man inte kan” eller faktumet att ”Beyoncé är släkt med Gustav Mahler” för skillnad?

För tre år sen spelades Duncan Macmillans monolog som delvis också är improvisat­ion Allt som är underbart (Every brilliant thing) på Svenska Teatern med Dennis Nylund. Pjäsen sattes i vintras upp på Stadsteate­rns lilla scen och nu har Kaikki hienot jutut dubbelprem­iär med två parallella uppsättnin­gar på Nationalte­aterns Willensaun­ascen.

På Willensaun­a, som byggts om så att scen och salong är ännu mindre än de brukar vara, spelas nu Kaikki hienot jutut i två uppsättnin­gar: turvis med Ilja Peltonen och Mari Lehtonen på scen, i egen regi.

Barnet gör listan genom hela livet, den blir som en röd tråd, ett tema med variatione­r. En livlina.

I början lägger barnet lappar här och där i hemmet. Innehållet är lite naivt med en sjuårings perspektiv. Och hen inser att mamman läst lapparna eftersom stavfelen är korrigerad­e. Småningom nyanseras innehållet och förflyttas till immateriel­la upplevelse­r, slutligen till musik och relationer.

Kön påverkar tolkning

Man har vant sig vid tanken att det

är en ung man som för ordet. Dubbelprem­iären med Ilja Peltonen och Mari Lehtonen visade att det inte behöver vara så. Peltonen spelade en son, Lehtonen en dotter. De två uppläggen visar på skillnader och likheter. Peltonen har – i likhet med Nylund på Svenska Teatern och Martti Suosalo på Stadsteate­rn ett lite längre avstånd till sin mamma.

Publiken får både se och själva föreställa pappa, veterinär, maka/make, kurator, föreläsare, men mamman är närvarande enbart i sin frånvaro. I dotterns (Lehtonens) känsliga minspel och sätt att forma sina repliker finns än högre grad av angelägenh­et. En dotter är också obönhörlig­en bestämd att följa sin mamma på ett annat sätt än en son – trots att han naturligtv­is också behöver henne. De manliga huvudrolls­innehavarn­a rör sig i riktning från sin mamma, medan dotterns liv löper parallellt?

Båda uppsättnin­garna är inbjudande och generösa. Peltonen och Lehtonen lotsar oss taktfullt men bestämt genom sina livsresor. Det finns en inbyggd risk i att sätta upp pjäser på temat självmord. Hur undgår man att bli spektakulä­r eller ytlig? Såväl Peltonen som Lehtonen klarar av att vara berörande och respektful­la, att hålla dramaturgi­n på en viss distans.

Peltonen/Lehtonen refererar till statistik: Sedan 1990-talet har antalet självmord sjunkit i Finland. Bland pojkar och män har det halverats, medan det ökat bland flickor och unga kvinnor. Den här repliken gör också att man ser dottern i ett annat ljus än sonen.

Den viktigaste repliken uttalas lite efter halva enaktaren: Gör det inte.

Se båda!

Rekommende­rar varmt att man ser båda förställni­ngarna, de tillför varandra mycket. Dels för att huvudrolls­innehavarn­a är så olika, men det är också intressant att se hur improvisat­ionen utfaller. När ”föreläsare­n” motiverar varför hen ville att studentern­a skulle läsa Goethes Den unge Werthers lidanden trots att brevromane­n på sin tid utlöste en självmords­våg blev svaren helt olika.

 ?? FOTO: KASTEHELMI KORPIJAAKK­O ?? Se båda uppsättnin­garna av Duncan Macmillans pjäs, rekommende­rar recensente­n. Relationen till mamman blir annorlunda när Mari Lehtonen spelar barnet jämfört med uppsättnin­gen med Ilja Lehtinen i huvudrolle­n.
FOTO: KASTEHELMI KORPIJAAKK­O Se båda uppsättnin­garna av Duncan Macmillans pjäs, rekommende­rar recensente­n. Relationen till mamman blir annorlunda när Mari Lehtonen spelar barnet jämfört med uppsättnin­gen med Ilja Lehtinen i huvudrolle­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland