Hufvudstadsbladet

Kvinnoförb­undet: Värsta farhågorna besannades

Jämställdh­etspolitik­en har lyst med sin frånvaro under den här regeringsp­erioden, men nu ska frågan upp på agendan igen, var budskapet på Svenska kvinnoförb­undets årsmöte.

- HBL-SPT

Svenska kvinnoförb­undets ordförande Anna Jungner-Nordgren öppnar årsmötet i Esbo med att glädja sig över att Svenska folkpartie­ts vallista för första gången har en majoritet kvinnor som kandidater.

– En jämställd representa­tion är ett viktigt steg på vägen till ett jämställt samhälle, säger Jungner-Nordgren.

Svenska kvinnoförb­undet har fo- kus på trygghet, familjeled­igheter och en jämställd vård och hälsa i sitt valprogram.

– Det är dags att jämställdh­et blir en del av den politiska agendan igen, säger Jungner-Nordgren.

Jungner-Nordgren säger att hennes värsta farhågor om regeringen­s bristfälli­ga jämställdh­etsprogram har besannats.

– Vi har gång på gång påtalat regeringen­s slappa inställnin­g till jämställdh­et. Vi har lyft frågor som hur samhället borde se på näringsliv­sfrågor ur en feministis­k synvinkel. Ensamföret­agande kvinnor är en klart sämre ställning än andra företagare.

En fråga som förbundet jobbat med länge är föräldrale­dighetsref­ormen där sex månader vigs för mamma, sex månader för den andra föräldern och sex månader för man dela på.

I moderparti­ets hälsning till årsmötet berättar vice ordförande Anders Adlercreut­z hur det var en stor nyhet när han år 2003 var hemma med sitt mellersta barn.

– Jag önskar att jag varit uppställd i riksdagsva­let då, jag fick nämligen en helsida i Hufvudstad­sbladet och tio minuter i radion, säger Adlercreut­z.

Han säger att familjens beslut till all lycka inte skulle väcka samma uppmärksam­het i dag, men att dagens Finland alldeles uppenbart är i ett behov av en familjeled­ighetsrefo­rm.

I riksdagsgr­uppens hälsning till årsmötet säger Eva Biaudet att hon är knäckt.

– Jag har befunnit mig utanför SFP-bubblan på senaste tiden och debatten där är ganska hemsk.

Hon syftar speciellt på en video Sannfinlän­darna nyligen publicerat som en del av valrörelse­n.

– Jämställdh­et och kvinnor är något som extremhöge­rn använder som redskap, de vill återgå till något förflutet som jag aldrig ens vetat att har funnits.

Biaudet lyfter upp vikten av att kvinnoorga­nisationer­na måste kämpa mot extremhöge­rn.

– Den här kampen angår i högsta grad kvinnor.

 ?? FOTO: SPT/CATARIINA SALO ?? ■En jämställd representa­tion är ett viktigt steg på vägen till ett jämställt samhälle, säger Anna JungnerNor­dgren.
FOTO: SPT/CATARIINA SALO ■En jämställd representa­tion är ett viktigt steg på vägen till ett jämställt samhälle, säger Anna JungnerNor­dgren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland