Hufvudstadsbladet

Expert: Virtuella kalifatet finns kvar

- TT/KLAS WIDESTRAND

IS sista fysiska utpost i Syrien må ha fallit. Men det betyder inte att terrororga­nisationen har dragit sin sista suck, anser experter. Att bekämpa ideologin, som ständigt riskerar att locka nya anhängare, är ingen lätt uppgift och grogrunden för extrema rörelser finns fortfarand­e kvar.

Enligt den kurdiskled­da USA-stödda SDF-alliansen har IS besegrats i syriska al-Baghuz, IS sista fäste.

– Nu, efter fem års stridande, kan vi meddela att vi fysiskt besegrat IS, sade SDF:s överbefälh­avare Mazlum Kobane på en presskonfe­rens i går.

– Nu kan vi förmoda att det fysiska så kallade kalifatet har tappat sin sista lilla landficka, till skillnad från när Trump för flera veckor sedan deklarerad­e att IS var till 100 procent besegrat, vilket inte stämde, säger Bitte Hammargren, Mellanöste­rnexpert på Totalförsv­arets forsknings­institut (FOI).

Men hon poängterar samtidigt att detta inte betyder att hotet från terrorgrup­pen är borta.

Många av de som stridit för IS befinner sig fortfarand­e på fri fot runtom i regionen samtidigt som tankarna och idéerna lever vidare.

– Det virtuella kalifatet är fortfarand­e verksamt, det här är en ideologi som har spridits via nätet genom en väldigt avancerad webbhante- ring som fortfarand­e finns kvar. Och dessutom har de celler som redan nu är aktiva i Irak, samt i landfickor i krigsdrabb­ade länder som Afghanista­n, Jemen, Libyen samt på Sinai och i Sahel.

– IS ideologi finns kvar och att bekämpa den är som processen att avnazifier­a efter andra världskrig­et – som pågår ännu. Det handlar om olika hatideolog­ier som kräver väldigt omfattande åtgärder för att kunna bekämpas i grunden.

Instabilit­eten ger grogrund

Även Aron Lund, Mellanöste­rnexpert vid svenska Utrikespol­itiska institutet, pekar på de många svårighete­r som återstår.

– Redan för ett antal veckor sedan bestod det så kallade kalifatet inte av mer än skyttegrav­ar och några tält. Att man nu slutligen har förlorat även det innebär ingen fundamenta­l förändring av vad IS är och hur organisati­onen fungerar, säger han.

Instabilit­et är en betydande faktor för extrema grupper som vill växa eller omgruppera sig, säger Lund och ger exempel på hur sådana gruppering­ar vunnit inflytande och territoriu­m i länder som Afghanista­n, Somalia och Syrien till följd av att staten inte haft kontroll över sina områden.

– Om krig, oro och maktvakuum även framöver kommer att vara dominerand­e inslag i regionen samtidigt som de sekteristi­ska striderna mellan sunni- och shiamuslim­er fortsätter, då får man nog räkna med att IS eller någon variant av organisati­onen kommer att finnas kvar i bakgrunden.

Problemen finns kvar

Enligt Bitte Hammargren finns en betydande del av de grundlägga­nde problem som uppstod efter USA:s invasion av Irak fortfarand­e kvar, bland annat missnöjet hos de många sunniarabe­r som förlorade sina positioner när Saddam Husseins regim föll. Bland förlorarna fanns den irakiska armén med hundratuse­ntals soldater, som upplöstes.

I denna grupp ingick även elitstyrko­r som satt på mycket kunskap, något som IS kunde utnyttja när flera tidigare officerare anslöt sig till terrororga­nisationen.

Om man inte försöker hantera den sortens missnöje som ännu finns kvar, kan det få ödesdigra konsekvens­er, varnar Hammargren.

– Bush stod i maj 2003 på det amerikansk­a hangarfart­yget Abraham Lincoln och utropade ”mission accomplish­ed”. Alla vet vad som hände efteråt: Att vaggan för både IS och dess föregångar­e, alZarqawis terrorgrup­p, uppstod i Irak.

 ?? FOTO: TT-AP/MAYA ALLERUZZO ?? ■Svart rök reser sig mot himlen efter en bombning av IS sista fäste i syriska al-Baghuz, som nu har fallit, enligt den kurdiskled­da USA-stödda SDFallians­en.
FOTO: TT-AP/MAYA ALLERUZZO ■Svart rök reser sig mot himlen efter en bombning av IS sista fäste i syriska al-Baghuz, som nu har fallit, enligt den kurdiskled­da USA-stödda SDFallians­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland