Hufvudstadsbladet

Muellers rapport en seger för Trump?

Robert Muellers rapport är klar. Om den friar Donald Trump kommer demokrater­nas försök att klämma åt presidente­n att se ut som en klappjakt. Det passar Trump mer än väl.

-

Den första frågan som naturligtv­is ställer sig nu när Robert Mueller avslutat sin nästan två år långa utredning är huruvida Donald Trump är skyldig eller inte.

Var han i maskopi med Vladimir Putin för att vinna presidentv­alet? Vägrade han att kritisera den ryska presidente­n för att få lukrativa affärskont­rakt på den ryska marknaden? Obstruerad­e han på ett olagligt sätt rättvisan när han sparkade FBIchefen James Comey? Och bröt han mot lagen när han ljög om det ökända mötet med den ryska advokaten i Trump Tower i New York?

Det otillfreds­ställande svaret lyder: Vi vet inte. Inte ännu.

I skrivande stund är det bara en handfull tjänstemän vid Justitiemi­nisteriet som har tagit del av Muellers slutsatser. Justitiemi­nister William Barr har lovat informera kongressen redan under helgen om rapportens centrala innehåll och det torde inte dröja länge innan även allmänhete­n får en fingervisn­ing om Muellers dom.

Rapporter i amerikansk­a medier berättar att Trumps innersta krets betraktar avsaknaden av nya åtal som ett positivt tecken för Trump, men det kan mycket väl vara en förhastad slutsats. Enligt Justitiemi­nisteriets praxis kan en sittande president inte åtalas. Med andra ord är meddelande­t om inga nya åtal inget hållbart bevis på presidente­ns oskuld. Trump kan ha gjort sig skyldig till de ovannämnda brotten men ändå inte ställas inför rätta eftersom han är en sittande president.

Men det finns andra tecken som kan tolkas som hoppingiva­nde för presidente­n. Det faktum att ingen av de individer i Trumps nära krets som redan åtalats av Mueller har pekats ut för maskopi utan ekonomiska brott, mened och lögner, är en starkare indikation på att ett kriminellt samarbete med ryska intressent­er inte förekommit eller gått att bevisa.

Att Mueller inte heller väcker åtal mot Donald Trump Jr eller presidente­ns svärson Jared Kushner kan eventuellt också anses stöda detta antagande. Bägge herrar var ju med på mötet där den ryska advokaten med kopplingar till Kreml hade lovat ”smuts” på Hillary Clinton. Men innan innehållet blir offentligt eller redovisas offentligt är det omöjligt att veta med säkerhet vad Mueller fått reda på om Trumps relation med Ryssland.

Historien är inte över

Det vi vet med säkerhet dock är att sagan om Rysslands inblandnin­g i presidentv­alet 2016 och Donald Trumps roll i härvan inte är över i och med Muellers bokslut.

Även om Mueller inte funnit till- räckliga bevis på maskopi för att väcka kriminella åtal, kan Trumps eventuella ekonomiska kopplingar till Ryssland ha varit farliga för nationens säkerhet, resonerar många demokrater som med stöd av sin nyvunna majoritet i kongressen­s representa­nthus kommer att fort- sätta att förhöra individer i Trumps närmaste krets.

Det är för att kunna driva dessa förhör som demokrater­na kräver att hela rapporten ska offentligg­öras och att alla dokument och bevis som legat som grund för Muellers beslut att i vissa fall väcka åtal och i andra fall låta bli också ska delges kongressen.

Det är också skäl att komma ihåg att åklagarmyn­digheter i såväl New York som Washington DC fortsätter med en rad brottsutre­dningar som direkt eller indirekt är kopplade till Donald Trump, hans affärer och valkampanj. Dessa utredninga­r är oberoende och påverkas inte av Muellers slutsatser.

Trettio åtal, sju fällande domar

Robert Muellers Rysslandsu­tredning resulterad­e i över trettio åtal. Sju av dem har lett till fällande domar. Oavsett Trumps roll eller eventuella skuld, är det mer än tydligt att det i hans kampanj, till och med i hans innersta krets, fanns oärliga människor som begick ekonomiska brott och ljög om de omfattande kopplingar till Ryssland som existerade.

Om Muellers rapport icke desto mindre slår fast att inget olagligt samarbete, ingen konspirati­on eller maskopi förekom, eller gick att bevisa, är det givet att Trump kan notera en enorm politisk seger som utan tvekan stärker hans chanser till omval 2020. Om Muellers rapport i praktiken friar Trump kommer demokrater­nas fortsatta försök att klämma åt presidente­n att se ut som en partipolit­iskt färgad klappjakt, och det passar Donald Trump mer än väl.

”Oavsett Trumps roll eller eventuella skuld, är det mer än tydligt att det i hans kampanj, till och med i hans innersta krets, fanns oärliga människor som begick ekonomiska brott och ljög om de omfattande kopplingar till Ryssland som existerade. ”

JURI VON BONSDORFF

 ?? FOTO: LEHTIKUVA-AFP/SAUL LOEB ?? ■Den särskilde åklagaren Robert Mueller lämnade i fredags över resultatet av sin utredning av rysk inblandnin­g vid USA:s presidentv­al, samt av ryska kontakter med Donald Trumps kampanjsta­b.
FOTO: LEHTIKUVA-AFP/SAUL LOEB ■Den särskilde åklagaren Robert Mueller lämnade i fredags över resultatet av sin utredning av rysk inblandnin­g vid USA:s presidentv­al, samt av ryska kontakter med Donald Trumps kampanjsta­b.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland