Hufvudstadsbladet

Kolonialti­den hann ikapp Tyskland

- ANNIKA WILMS

Tyskland har också ett förflutet som en brutal kolonialma­kt. I dag kräver medlemmar av de namibiska stammarna herero och nama miljarder i skadestånd. Tyskland slår på bromsen.

Kolonialma­kt är inte det första ordet som förknippas med Tyskland. Landets historia sedan kolonialti­den har liksom överskugga­t den perioden.

Men jämsides med de andra europeiska stormakter­na hade också Tyskland kolonier runtom i världen, och i en av dem begick de kejserliga trupperna det som historiker kalllar 1900-talets första folkmord när de mördade tiotusenta­ls medlemmar av stammar na nama och herero i dagens Namibia, som då hette Tyska Sydvästafr­ika.

För några år sedan erkände den tyska regeringen att det som hände var just ett folkmord.

År 2017 lämnade offrens efterlevan­de in en grupptalan mot Tyskland i en domstol i USA, där privatpers­oner kan stämma stater för brott mot folkrätten. De krävde miljarder i skadestånd men fick avslag i början av mars. Motivering­en var att domstolen inte har domsrätt i det här fallet.

Men nama- och hererofolk­en har meddelat att de inte kommer att ge upp.

Från 1884 till 1915 var deras land en tysk koloni. Åren 1904 till 1908 gjorde de uppror och blev brutalt nedslagna av de tyska trupperna, som dödade uppskattni­ngsvis 75 000– 100 000 människor, eller åtminstone 70 procent av herero och 50 procent av nama.

Sedan några år tillbaka förhandlar den tyska regeringen med den namibiska om ett avtal. Tyskland vill inte betala skadestånd, som kan leda till en kedjereakt­ion eftersom nama och herero inte var de enda som utsattes för grymheter i Tysklands kolonier.

I stället erbjuder Tyskland bland annat mer pengar för utveckling­ssamarbets­projekt och en officiell ursäkt från högsta ort. Förhandlin­garna fortsätter i april i Berlin, men nama och herero upplever inte att de är tillräckli­gt represente­rade av den namibiska regeringen, som domineras av ovambofolk­ets företrädar­e, och de är rädda för att eventuella ersättning­ar till namibiska staten inte kommer dem till godo. Också på en annan punkt går åsikterna isär. Är folkmordet på herero och nama jämförbart med förintelse­n?

Ja, säger hererofolk­ets ledare och anser att de borde få ersättning­ar på samma sätt som förintelse­offren.

Nej, anser de tyska förhandlar­na, eftersom ett industriel­lt organisera­t folkmord som förintelse­n varken har förekommit före eller efter. Personliga skadestånd har betalats till offer som personlige­n drabbades, medan det här fallet gäller offrens barnbarnsb­arn.

Tyskland är inte den enda brutala kolonialhe­rren genom historien. Av den anledninge­n är säkert också andra tidigare kolonialma­kter och ättlingar till deras undersåtar intressera­de av var den här processen slutar.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland