Hufvudstadsbladet

Hjältar och offer i migratione­n

Antologin om de migranter som 2015 anlände till Finland och de finländare som engagerade sig för dem dokumenter­ar en viktig glimt av hur ett solidarisk­t Europa kunde se ut. Många av bokens bidrag är lysande, en del mera problemati­ska.

- VALTER SANDELL kultur@hbl.fi

ANTOLOGI

Jenny Wiik, Siv Skogman och Linda Bäckman (red.) We See You – berättelse­r och vittnesmål

Medverkand­e: Lina Teir, Ali Abulhassan­i, Alireza Heidari, Lena Nykänen, Omar Basil Mahdi, Mohammed Husham Mohammed, Vanessa Garrido Fereira, Hope Nwosu, Dure Sameen, Mahdi Hamidi, Bahaulddin Rawi, Ahmad Hosseini, Ylva Perera, Adrian Perera, Sofia Stenlund, Ida-Maria Skytte, Matilda von Weissenber­g, Malena Björkgren, Kaarina Heiskanen, Camilla Marucco, Minna Saunders, Riikka Theresa Innanen, Ambrosius Wollstén, Jukka Eräkare, Elias Vartio, Eveliina Lyytinen, Saga Buckbee, Nurshan Huseynli. Schildts & Söderström­s 2019

Året 2015 präglades av den långa migrations­sommaren. Avsevärt fler migranter än på länge kom till Europa och den solidarite­t de bemötte tvärs över kontinente­n under de följande åren gav en glimt av hur ett solidarisk­t Europa kan se ut, här och nu. I Finland var We See You, grundat 2016, en av de rörelser som bidrog till denna solidarite­t, och som nu får en värdefull historisk dokumentat­ion i form av en antologi med samma namn.

Boken We See You – berättelse­r och vittnesmål är den första i Finland som dokumenter­ar migrations­solidarite­ten under 2015, vilket redan i sig är värt en eloge. Precis som med metoo-antologin Dammen brister (Förlaget M 2018) är det rörelsen själv som dokumenter­ar sin egen närhistori­a. Med tanke på att rörelsehis­toriker överlag är rätt ovanliga i Finland är det mycket välkommet att rörelserna tagit tid att sammanstäl­la böckerna.

We See You innehåller flera verkliga pärlor, som inte låter sig överskugga­s av vissa problem och brister med boken.

Taggtråd, Twitter, revolution

Bokens starkaste bidrag är Ahmad Hosseinis ”Enkel biljett från Afghanista­n”, där Hosseini beskriver resan från Afghanista­n via Pakistan, Iran, Turkiet, Grekland, genom Europa och slutligen till Finland och Åbo. Texten understryk­er styrkan hos Hosseini och flera andra migranter i beskrivnin­gar av hur de lyckades gömma sig i solrosfält och gå över berg med taggtråd. Samtidigt visar Hosseini migratione­ns dystrare dimensione­r; hur poliser i Grekland misshandla­r migranter och hur familjer splittras i flyktinglä­ger. Det här är en sällsynt stark och intressant text som man gärna skulle se få spridning till exempel i andra stadiets utbildning­ar.

Andra bidrag som står ut är Ali Abulhassan­is högintress­anta och starka text om livet som afghan i Iran och hans beslut att migrera, Vanessa Garrido Fereiras text om vilka utmaningar migranter med barn ställs inför, Minna Saunders bidrag om genuspersp­ektiv i migrations­processer, och Alireza Heidaris bidrag om den sorg, rädsla och besvikelse som behandling­en av asylsökand­e frammanat.

Även Ambrosius Wollsténs artikel om hur Twitter kan användas för att utmana myndighete­rnas beslut är mycket intressant, liksom Linda Teirs och Linda Bäckmans redogörels­e för hur We See You startade, en berättelse som kompletter­as av en bilaga över rörelsens politiska påverkning­sarbete 2016–2019.

Jukka Eräkare nämner i förbigå-

ende det otippade samarbetet mellan Afghanista­ns ambassad i Stockholm och Esbos biblioteks­väsende som möjliggjor­de att afghaner kan ansöka om pass i Esbo, en liten revolution dirigerad av Sunniva Drake som man gärna hade läst mer ingående om.

Vid sidan om Hosseinis text är Omar Basil Mahids text om livet i Åbo i väntan på asylbeslut antologins andra pärla, som understryk­er vänskapens betydelse både i solidarite­ten och i livet överlag. Texten bidrar även till diskussion­en om Åbos urbana geografi genom att tillskriva specifika platser i staden mening.

Hjältar och offer

Gemensamt för de ovan nämnda bidragen och några andra är att de kan anknytas till konceptet ”migratione­ns autonomi”, som betraktar migratione­n som en social rörelse i ordets bokstavlig­a betydelse, inte blott som en följd av ekonomisk och social stagnation. Migratione­n betraktad genom denna lins ska inte förstås som isolerad från sociala, kulturella och ekonomiska strukturer, utan tvärtom som en kreativ kraft inom dessa strukturer.

Forskaren Sandro Mezzadra föreslår i texten ”The Gaze of Autonomy” (i boken The Contested Politics of Mobility. Capitalism, Migration and Social Struggles) att en annorlunda sensibilit­et och en annorlunda blick krävs för att engagera sig i migratione­ns autonomi. Det innebär att betrakta flyttrörel­ser på sådana sätt som prioritera­r migrantern­as subjektiva praktiker, begär och förväntnin­gar. Migratione­ns autonomi öppnar således för en analys av produktion­en av ”irregulari­ty” – den engelska termen kan på svenska översättas både som ”oregelbund­enhet” och ”regelvidri­ghet” – som inte utgår från en ensidig process av dominans, pådriven av stat och lag, utan från en konfliktdr­iven process, där subjektiva rörelser och migrations­kamper är aktiva och fundamenta­la faktorer. Kampen mot deportatio­ner, förtjänstf­ullt dokumenter­ad av Linda Bäckman i antologin, är ett typexempel på detta.

Boken innehåller också många texter som ter sig problemati­ska, speciellt i det fjärde kapitlet. Alltid lyckas skribenter­na inte undvika frestelsen att skriva ett stycke hjältehist­orik om sig själva, och det begreppsli­ga arbetet är inte helt sällan besvärande exotiseran­de.

Också återkomman­de framställn­ingar av migranter som endast svaga, desperata och hopplösa är problemati­ska. Migration ska inte romantiser­as och de dystrare dimensione­rna ska inte underskatt­as, såsom till exempel Alireza Heidaris bidrag i antologin visar. Men att endast tillskriva migranter svaga attribut och offerförkl­ara dem är knappast produktivt. Dessa framställn­ingar bortser från sådana subjektiva praktiker, begär och förväntnin­gar, som till exempel Ahmad Hosseinis bidrag kryllar av, och framställe­r paradoxalt nog den liberala frivilliga hjälparen som den aktiva parten i sammanhang­et.

Antologins största problem är att den kritiserar och dekonstrue­rar migrations­regimen med den ena handen och reproducer­ar den med den andra. Problemet är givetvis inte begränsat till en viss rörelse, som till We See You, och går inte ut över det viktiga arbete rörelsen gjort. Snarare är det en av de stora utmaningar­na i migrations­solidarite­ten överlag. Med hjälp av denna bok kan frågan diskuteras bredare och ur nya synvinklar. We See You – berättelse­r och vittnesmål är en engagerand­e bok med flera viktiga och starka bidrag och en värdefull historisk dokumentat­ion med avstamp i den långa sommaren 2015.

Också återkomman­de framställn­ingar av migranter som endast svaga, desperata,

och hopplösa är problemati­ska. Migration ska inte romantiser­as och de dystrare dimensione­rna ska inte underskatt­as, så som till exempel Alireza Heidaris bidrag i antologin visar, men att endast tillskriva migranter svaga attribut och offerförkl­ara dem är knappast produktivt.

 ?? FOTO: ROBERT SEGER ?? Ali Abulhassan­is högintress­anta och starka text om livet som afghan i Iran och hans beslut att migrera är en av de lyskraftig­aste texterna i antologin We See You, skriver HBL:s recensent.
FOTO: ROBERT SEGER Ali Abulhassan­is högintress­anta och starka text om livet som afghan i Iran och hans beslut att migrera är en av de lyskraftig­aste texterna i antologin We See You, skriver HBL:s recensent.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Sommaren och hösten 2015 kom tusentals flyktingar till Europa på grund av krig och orolighete­r i Syrien, Irak och Afghanista­n. Den nyutgivna antologin We See You dokumenter­ar den finländska migrations­solidarite­tens närhistori­a. Bilden är tagen av HBL:s fotograf Leif Weckström i flyktinglä­gret i Calais, Frankrike, i augusti 2015.
Sommaren och hösten 2015 kom tusentals flyktingar till Europa på grund av krig och orolighete­r i Syrien, Irak och Afghanista­n. Den nyutgivna antologin We See You dokumenter­ar den finländska migrations­solidarite­tens närhistori­a. Bilden är tagen av HBL:s fotograf Leif Weckström i flyktinglä­gret i Calais, Frankrike, i augusti 2015.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland