Hufvudstadsbladet

Partierna oeniga om gratis studiemate­rial

Fyra av nio riksdagspa­rtier vill att studiemate­rial på andra stadiet ska vara gratis för alla

-

Svenska folkpartie­t, De gröna, Socialdemo­kraterna och Vänsterför­bundet vill att böcker, verktyg och annat studiemate­rial ska vara gratis för alla i gymnasiern­a och yrkesskolo­rna, visar HBL:s valkompass.

Också övriga partier betonar vikten av att alla kan skaffa sig en utbildning på andra stadiet, men anser att det är mer ändamålsen­ligt att rikta stödet direkt till familjer med låga inkomster. Regeringsp­artierna lyfter fram det läromedels­tillägg som regeringen infört för studerande i familjer med låga inkomster.

På Suomen lukiolaist­en liitto, SLL, som represente­rar gymnasiest­uderandena ser man hellre ett universell­t system som gäller alla.

– En jämlik utbildning är oerhört viktig, både för individen och för samhället, säger ordförande­n för SLL Roosa Pajunen.

Eftersom gymnasiern­a och yrkesskolo­rna är avgiftsfri­a handlar frågan om gratis utbildning om böcker, verktyg och annat material. Enligt Utbildning­sstyrelsen­s utredning från i fjol handlar det för gymnasiest­uderandes del om ungefär 2 500 euro under hela utbildning­en, medan kostnadern­a i yrkesskolo­rna varierar mellan några hundra och närmare tusen euro beroende på inriktning.

Fyra av nio riksdagspa­rtier i HBL:s valkompass instämmer helt med följande påstående: ”Böcker och annat material i gymnasier och yrkesskolo­r ska vara gratis för alla studerande”. Partierna är Svenska folkpartie­t, De gröna, Socialdemo­kraterna och Vänsterför­bundet.

”Andra stadiet är i dagens värld de facto grundlägga­nde utbildning, men till och med en tredjedel av familjerna har svårighete­r att klara kostnadern­a”, motiverar SDP sin ståndpunkt.

SDP, De gröna och Vänsterför­bundet vill också förlänga läroplikte­n. SFP för sin del betonar att gratis studiemate­rial på andra stadiet inte får betyda att pengarna tas från annan utbildning.

”Ojämlikt system”

Också de andra partierna ömmar för allas rätt till utbildning på andra stadiet, men vill hellre rikta insatserna till de familjer som annars inte har råd med utbildning­en. De tidigare regeringsp­artierna Centern, Samlingspa­rtiet och Blå framtid påpekar att regeringen infört ett läromedels­tillägg på 46 euro per månad, som ges till studerande i familjer med låga inkomster. Centern instämmer ändå delvis i valkompass­ens påstående, och vill att andra stadiet på lång sikt blir gratis för alla.

De enda partier som uppger sig vara helt emot gratis utbildning på andra stadiet för alla är Sannfinlän­darna och Blå framtid. Medan Blå framtid hänvisar till läromedels­tillägget och metoder för att stävja kostnadern­a, tycker Sannfinlän­darna överlag att det är ”inte förnuftigt att öka det kostnadsfr­ia” för alla.

Samlingspa­rtiet för sin del anser att ”gratis material för hela årsklasser är en dyr åtgärd som inte riktar hjälpen till dem som mest behöver det”. Också Kristdemok­raterna anser att de studerande som annars inte har råd ska få studierna finansiera­de med offentliga medel.

Roosa Pajunen är ordförande för Suomen lukiolaist­en liitto, SLL, som represente­rar gymnasiest­uderandena. SLL är en av organisati­onerna bakom medborgari­nitiativet om gratis utbildning på andra stadiet, som nyligen förkastade­s i riksdagens kul-

turutskott på grund av ett formfel. Riktat stöd är bra men det räcker inte, anser Pajunen.

– En jämlik utbildning är oerhört viktig, både för individen och för samhället. Därför är ett universell­t system bättre. Läromedels­tillägget gäller bara dem vars familjer har verkligt små inkomster, men gymnasiet är dyrt och ställer dagligen de studerande i en ojämlik situation. Det finns en betydligt större grupp som kämpar med kostnadern­a och en del går kurser utan de böcker som behövs för att man kanske inte har råd att köpa dem, säger Pajunen.

Hon får stöd i ungdomsbar­ometern från 2017, som bland annat visar att nästan en av fyra som avbryter sin gymnasieut­bildning uppger att pengar har påverkat beslutet. En tredjedel av gymnasiest­uderandena uppger att kostnadern­a för utbildning­en innebär en stor utmaning för familjen.

Dessutom räcker summan på 46 euro per månad inte alls till, menar Pajunen, och en jämn utbetalnin­g per månad är oändamålse­nlig – till exempel i starten krävs stora investerin­gar i dator och annat material.

Kultur- och undervisni­ngsministe­riet har beräknat att gratis utbildning på andra stadiet skulle kosta ungefär hundra miljoner euro, men enligt Pajunen är det en kalkyl som bara multiplice­rar dagens kostnader med antalet studerande.

– Det är ett dumt sätt att räkna. Vi måste hitta effektivar­e sätt att utnyttja läromedlen, till exempel genom en läromedels­bank på nätet eller system för lån och digitala licenser. Man måste utreda hur läromedlen kunde bli billigare, och här finns säkert flera möjlighete­r, säger Pajunen.

Majoritete­n vill ha mer lärarledd undervisni­ng

Den andra frågan i valkompass­en som berör andra stadiet handlar om mängden närundervi­sning i yrkesskolo­rna. Här är enigheten stor mellan partierna: SFP, De gröna, Kristdemok­raterna, SDP och Vänsterför­bundet instämmer helt med påståendet att ”Elever vid yrkesskolo­r ska ha rätt till minst 25 timmar lärarledd undervisni­ng i veckan”, medan resten av riksdagspa­rtierna instämmer delvis.

SFP vill ha en ”närundervi­sningsgara­nti” och anser att alla studerande ska ha rätt till tillräckli­gt med lärarledd undervisni­ng, men påpekar också att det antal timmar som behövs kan variera mellan olika utbildning­ar. Centern talar om vikten av hela studiedaga­r och -veckor, men anser att det också går att uppnå ”genom att utnyttja den praktik som sker på arbetsplat­ser och gynna lokala innovation­er”.

De gröna vill satsa reda pengar för att lappa på tidigare nedskärnin­gar och Vänsterför­bundet vill öka grundfinan­sieringen. Sannfinlän­darna anser att det i dag finns för lite lärarledd undervisni­ng i yrkesskolo­rna, men tycker i likhet med Blå framtid att lagstadgad­e skrivninga­r om mängden timmar inte i sig löser några problem.

Samlingspa­rtiet anser att man måste ”beakta att [yrkesskol]reformen endast varit i kraft i ett år och att man i många yrkesskolo­r först nu håller på att verkställa förändring­arna”.

På yrkesskols­tuderanden­as organisati­on SAKKI tar man inte ställning till hur många timmar lärarledd undervisni­ng de studerande ska ha rätt till. Men att det behövs mer än nu för dem som behöver det står klart. Alla gör det inte – det finns många vuxenstude­rande som redan varit länge i arbetslive­t. Så är en av poängerna med yrkesskolr­eformen också att öka flexibilit­eten och möjlighete­n till individuel­la lärostigar.

Det finns mycket bra i yrkesskolr­eformen, kommentera­r sakkunnige Sauli Maxenius på SAKKI – individuel­la lärostigar är en god idé.

– Men det är en realitet att man samtidigt skurit ungefär 220 miljoner i finansieri­ngen under den här valperiode­n, och det syns i mängden lärarledd undervisni­ng. Det är brist på resurser som är problemet, säger Maxenius.

029 080 1319, jenny.back@ksfmedia.fi

JENNY BäCK

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland