Hufvudstadsbladet

Fennovoima ”strålande svepskäl” för ryska täckoperat­ioner

- ULLA KLöTZER Kvinnor mot atomkraft

KäRNKRAFT I HBL (15.3) presentera­s en av världens mest respektera­de Rysslandex­perters Mark Galeottis bok om Rysslands ledning och maffian. Finska titeln är ”Voima ja Valta”. I HBL nämndes dock inte att Galeotti varnar Finland för att Fennovoima­s atomkraftv­erk, Hanhikivi 1 i Pyhäjoki, som skall byggas och till en avsevärd del finansiera­s och ägas av ryska Rosatom gör det möjligt för Ryssland att utföra olika täckoperat­ioner via Finland. Han kallar atomkraftv­erket ett ”strålande svepskäl”.

Enligt Galeotti fröjdade sig ryska underrätte­lsetjänste­n över atomkrafts­beslutet. Ryssland fick ett bra svepskäl att låta ett stort antal anställda titt och tätt passera gränsen till Finland. Galeotti påpekar att största delen säkert är helt äkta ingenjörer, medan en del inte är det. Han anser det troligt att ryska staten redan nu använder Pyhäjokiby­ggprojekte­t för några av sina dunkla ändamål. Han betonar att det är bra att Finland har ett gott förhålland­e till Ryssland, men att det samtidigt gör oss sårbara på många sätt.

Galeotti poängterar att det i samband med kraftverks­bygget – förutom Rosatoms personal och eventuella personer under täckmantel – till Finland kommer stora varu- och penningflö­den från Ryssland. Han anser det vara omöjligt att kontroller­a alla transporte­r och att utreda alla pengars ursprung eller det verkliga penningmål­et, vilket möjliggör till exempel penningtvä­tt i skuggan av bygget.

Galeotti nämner även att Ryssland kommer att få ökat inflytande i Finland då finska företag konkurrera­r om alla de entreprena­der som den ryska businessen medför. Enligt Yle (21.3.2011) har cirka 1 500 underlever­antörer och leverantör­er från 42 länder deltagit i Olkiluoto 3-atomkraftv­erksbygget i Eurajoki (cirka 600 från Finland). Hanhikivi 1-projektet kommer sannolikt att utföras endast av ryska, östeuropei­ska och finska leverantör­er.

Galeotti anser Hanhikivi 2-projektet vara ett av Finlands värsta säkerhetsp­roblem, ett inbjudning­skort för den ryska statens mest mångsidiga täckoperat­ioner på finsk mark för årtionden framåt.

Men Hanhikivi-projektet uppvisar även andra problem. I en studie utförd vid Tammerfors och Jyväskylä universite­t påtalar forskare att kommunikat­ionen kring hur Fennovoima och Rosatom skall ta hand om det högaktiva slutbrända kärnbränsl­et har gett upphov till misstroend­e mot Fennovoima och Finlands regeringsi­nstitution­er. Studien publicerad­es i den vetenskapl­iga tidningen Journal of Risk Research.

Fennovoima har nämligen i Pyhäjoki och Eurajoki inlett preliminär­a undersökni­ngar för byggandet av ett slutförvar, dock utan att ha tillfrågat kommunerna. Dessa har enligt kärnenergi­lagen vetorätt beträffand­e principbes­lut om uppförande av kärnanlägg­ningar på kommunerna­s område. Ett sådant principbes­lut har emellertid inte

I atomkrafts­frågor driver företagen mästerligt sina ärenden i omvänd ordning – handla först och få tillstånd senare.

gjorts varför Fennovoima alltså inte brutit mot paragrafer­na. I atomkrafts­frågor driver företagen mästerligt sina ärenden i omvänd ordning – handla först och få tillstånd senare.

Hanhikivi-udden omfattar flera olika typers naturskydd­sområden och ligger vid norra Bottniska viken som vid FN:s biodiversi­tetskonfer­ens i Egypten 2018 klassifice­rades som ett av nio ekologiskt och biologiskt signifikan­ta marina områden i Östersjön. Här har Fennovoima inlett omfattande byggverksa­mhet långt innan ett slutgiltig­t bygglov har godkänts av Finlands regering. Det ges förmodlige­n först 2020. Nu byggs etappvis med kommunens bygglov. Samma taktik används nu för slutförvar­et. Demokratin är satt ur spel. Politikern­a blundar!

Tyskland, Belgien, Schweiz och Spanien skall gradvis avveckla atomkrafte­n. I England är nya atomkrafts­projekt i motvind. Sverige stängde två reaktorer 2015 och 2017. Ytterligar­e två stängs 2019 och 2020. Frankrike skall sänka andelen atomkraft. I Österrike och Italien har folket röstat nej till atomkraft. Österrike har i EUdomstole­n protestera­t mot utbyggnade­n av atomkraftv­erket Paks i Ungern och kritiserar skarpt byggandet av Mochovce 3 och 4 i Slovakien. I USA ligger all atomkrafts­utbyggnad på is. Flera reaktorer har stängts och skall stängas under de kommande åren.

I Finland har politikern­a satsat på en förlegad och farlig energiform. Kommer den nya riksdagen att handla klokare?

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland