Hufvudstadsbladet

Det finns många skyldiga till krisen

- OLLI TAMMILEHTO Fiskars

VENEZUELA Mikko Pyhälä och Mikael Wigell fortsätter (HBL Debatt 16.3) mediernas långa berättelse om president Nicolás Maduros hemskheter. Fastän regeringen i Venezuela inte är bra är allt knappast endast regeringen­s fel. Regeringen har inte förhindrat Röda Korsets och FN:s verksamhet i landet, och åtminstone för tillfället förmedlar de humanitär hjälp till Venezuela.

I slutet av februari kunde vi läsa i nyheterna att Maduros soldater har bränt en långtradar­e i USA:s hjälpkonvo­j vid gränsen mellan Venezuela och Colombia. Detta har ändå enligt videobevis visat sig vara en felaktig bild: sabotaget utfördes av misstag eller med flit av opposition­ens anhängare (New York Times 10.3).

Pyhälä och Wigell ifrågasätt­er Alfred de Zayas som har rapportera­t för FN om människorä­ttskränkni­ngar som förorsakat­s av USA:s sanktioner. I motsats till vad de låter förstå är hans rapport ett officiellt FN-dokument (A/ HRC/39/47/Add.1) och han var anställd inom FN när han arbetade med detta: han var ”den oberoende experten som befrämjar FN:s demokratis­ka och jämlika internatio­nella ordning”.

När skribenter­na fördömer de Zayas använder de UN Watch som källa. Denna organisati­on kan man åtminstone inte anse vara sakkunnig beträffand­e mänskliga rättighete­r: UN Watch är en mycket Israelvänl­ig lobbyorgan­isation som underskatt­ar allvarliga människorä­ttskränkni­ngar som är riktade mot palestinie­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland