Hufvudstadsbladet

Michelle Karvinen ser fram emot VM

– För tio år sedan var jag med i ett VM för första gången. Det blir speciellt att spela på hemmaplan igen, säger Michelle Karvinen som förbereder sig för damernas VM-turnering i ishockey.

- SPT/MATS AHLNäS sport@hbl.fi

Damlejonen­s stora mål för landslagss­äsongen närmar sig. HemmaVM startar nästa vecka och i går presentera­des truppen till turneringe­n.

Förbundska­ptenen Pasi Mustonens ord om truppen föder förhoppnin­gar.

– Det här är det bästa laget som jag har tagit ut under min tid i landslaget.

Varför?

– Det här är det mest rörliga laget som vi har haft. Flera har den fart som behövs för att matcha världens bästa spelare. I dagens hockey går det fort och det gäller att kunna spela i det tempot.

I klartext innebär det att utmana USA och Kanada. Damishocke­yns två giganter har tagit alla mästerskap­sguld som har delats ut. Inget annat landslag har ens spelat en VM-final.

– Med vår rörlighet ökar sannolikhe­ten att slå dem i enskilda matcher, säger Mustonen.

Yngsta spelaren sexton år

Just nu finns tjugotvå spelare – tre målvakter, sju backar och tolv anfallare – med i truppen. En till anfallare kommer att plockas med i VM-laget före turnerings­starten.

Bland annat finns tre spelare födda på 2000-talet med i laget. Backen Nelli Laitinen är bara sexton år gammal. Hon fyller sjutton i slutet av april.

– Här skiljer vi oss rejält från de nordamerik­anska lagen. Där har unga spelare ingen chans att vara med i VM. Om vi får fram lovande spelare körs de in i laget, men de här tre har också förtjänat sin VM-plats. De är bättre än spelarna som inte är med i truppen, säger Mustonen.

Den här veckan finslipar Finland VM-formen i Vierumäki. På fredag genrepar Damlejonen mot Japan.

– Då vill jag se att vi klarar av att spela i det tempo som krävs i premiären mot USA. Det blir olika matchbilde­r, men vi ska ta ut det som finns i kroppen mot Japan för att vara redo.

Spelarna är bekanta med landslaget­s spelstil. Sedan Mustonen tog över Damlejonen efter OS i Sotji 2014 har laget skapat sin identitet.

Det har gett två VM-brons och ett OS-brons på fyra säsonger.

– Spelstilen behöver vi inte få ihop på en vecka. Vi har nött den i fyra år. Det är vår styrka och vi måste vara bra som lag för att kunna utmana USA och Kanada, säger anfallaren Michelle Karvinen.

Hur tufft blir det?

– Världens bästa spelare kommer hit. Vi får inte något gratis. Vi måste spela discipline­rat men också våga spela.

Tio år sedan senaste hemma-VM

Nyligen avslutade Karvinen klubb- lagssäsong­en med att bli svensk mästare i Luleå. Hemma-VM kan alltså kröna en redan utmärkt säsong.

– Jag har jättestora förväntnin­gar inför VM. Vi har jobbat oerhört hårt det senaste året och utvecklats mycket. Jag tycker att vi har alla möjlighete­r att göra en bra turnering.

Senast Finland arrangerad­e damernas hockey-VM var för tio år sedan. Då tog Damlejonen brons.

– För tio år sedan var jag med i ett VM för första gången. Det blir speciellt att spela på hemmaplan igen. Vi ska se det som en extra motivation och något positivt.

Från och med nästa vecka flyttar landslaget till VM-arenan i Esbo.

Enligt arrangörer­na har biljettför­säljningen gått bra till Finlands matcher, men det finns fortfarand­e biljetter till salu. Målet är att fylla hallen när Damlejonen spelar.

– Jag känner förväntan, spänning och glädje. Man kan knappast vänta mer på premiären, säger Mustonen.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA ??
FOTO: LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA
 ??  ??
 ?? FOTO: MATS AHLNäS/SPT ?? Jenni Hiirikoski blir en nyckelspel­are i det finländska VM-laget
FOTO: MATS AHLNäS/SPT Jenni Hiirikoski blir en nyckelspel­are i det finländska VM-laget

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland