Hufvudstadsbladet

Juri von Bonsdorff Analys om Donald Trump och Rysslandsu­tredningen, sidan 9

- JURI VON BONSDORFF HBL:s medarbetar­e i Washington DC nyheter@hbl.fi

Att Trump nu frikänts för brott som är svåra att bevisa och kanske aldrig förekom, kommer att överskugga det faktum att han är en ovärdig president som befläckat hela institutio­nen.

Det har hunnit bli sen kväll innan jag kommer hem från en 14-timmar lång arbetsdag med förvecklin­gar som kommer att skrivas ner i amerikansk politisk historia. Jag känner mig oväntat emotionell. Robert Muellers Rysslandsu­tredning har pågått i nästan två år och lika länge har den slukat upp såväl min som många andra journalist­ers tid och uppmärksam­het. Vietnamkri­get. Watergate. Iran-Contra. Mueller-utredninge­n. Tiden får utvisa var på axeln av betydelsef­ulla historiska kapitel den placerar sig, men säkert är att utredninge­n nu är slut. Det känns konstigt.

Vår hund har somnat på mitt skrivbord. Jag häller upp ett glas bourbon och placerar min dator invid tassarna för att försöka skriva en analys, men märker snabbt att det inte känns som ett vardagligt uppdrag. Är det vemod, eller sorg? Jag kan inte definiera känslan klart.

– Ha, en kommunistj­ournalist som inte kan acceptera att Trump blivit frikänd,anar jag att nån tänker.

Men så är det inte. Det låter säkerligen som efterklokh­et, men jag minns att jag ofta betvivlat att Donald Trumps gäng skulle ha mäktat med någonting så organisera­t som en konspirati­on med Ryssland, eller att de skulle ha varit till den grad förrädiska.

Nej, min nedstämdhe­t kommer från någon annan källa. Jag börjar läsa justitiemi­nister William Barrs fyra sidor långa brev till kongressen där han, helt lagenligt, drar sina egna slutsatser av det han läst i Muellers rapport. Hur man än ser på saken är läsningen en triumf för Trump.

Sammanfatt­ningen redovisar de dataintrån­g och kampanjer på so- ciala medier som ryska aktörer genomförde för att påverka valresulta­tet 2016, men konstatera­r också att inga amerikansk­a aktörer hjälpte ryssarna i sina strävanden. Ingen sammansvär­jning. Ingen maskopi. Hur många gånger har Trump inte upprepat de orden? I det ovala kontoret. På den enorma gräsmattan bakom Vita huset på väg till helikopter­n. På presskonfe­renser med andra statschefe­r i rosenträdg­ården vid presidentr­esidensets västra flygel. 500? 1000? Hur många det än var, hade han rätt. Alla gånger.

– Ett totalt och komplett frikännand­e, sa Trump och stirrade stint in kamerorna som väntade på honom på flygfältet i Palm Beach tidigare på eftermidda­gen. När han ett par timmar senare var hemma i Vita huset stannar han igen vid kamerorna. Den här gången bara för några sekunder. Just tillräckli­gt för att säga att USA är den finaste platsen på jorden.

Donald Trump har förmågan att intala sig själv att han vunnit fast alla andra i rummet kan se hur pinsamt fel han har. I dag vet alla att han har rätt. Och han vet att alla vet att han har det.

Demokrater­nas ledargarni­tyr med Nancy Pelosi och Chuck Schumer i spetsen har tappert börja gräva skyttegrav­ar för en försvarsst­rid. De kräver att hela rapporten ska offentligg­öras, inte enbart en fyra sidors sammanfatt­ning som gjorts av en justitiemi­nister som redan innan han tillträdde för någon månad sedan hade uttryckt en skepsis mot hela utredninge­n.

Det gör de rätt i. Så mycket som möjligt måste offentligg­öras för största möjliga transparen­s.

Det finns visserlige­n en princip inom FBI att man inte ska beskriva de oegentligh­eter som varit i grunden för brottsmiss­tankarna ifall inget åtal väcks. Inget åtal betyder ju strikt taget oskyldig och då ska den oskyldiga inte smutskasta­s. Men den principen fimpade dåvarande FBI-chefen James Comey inför valet då han glatt redogjorde för Hillary Clintons slapphänta hantering av hemligstäm­plad epost trots att inga åtal väcktes. Demokrater­na är ute efter hämnd och vill veta allt om Trumps alla eventuella suspekta handlingar som Mueller redogjort för men som inte var tillräckli­gt för att karakteris­eras som brott. Demokrater­na vill fortsätta förhöra folk i kongressen och ställa Trump politiskt till svars för sina handlingar.

Ur justitiemi­nisterns sammanfatt­ning framgår att Mueller valde att inte dra en egen slutsats om huruvida Trump obstruerad­e rättvisan eller inte. Det var den andra huvudsakli­ga frågan han utredde. ”Emedan rapporten inte konkludera­r att presidente­n begick ett brott, frikänner den honom inte heller”, skriver Mueller. I avsaknaden av ett klart ställnings­tagande från Mueller bestämmer justitiemi­nistern att inget brott förekommit. Hur kan man obstruera rättvisan om det slagits fast att inget brott föreligger, lyder resonemang­et som inga demokrater kommer att köpa.

Pelosi, Schumer och Jerry Nadler, justitieut­skottets ordförande, kommer att föra striden vidare men kriget är redan förlorat. Pelosi anser klokt att riksrätt kan komma i fråga enbart om det finns ett överväldig­ande stöd över partigräns­erna. Det finns det inte. Ingen chans. I dag firar republikan­erna på bred front. De som hittills hållit sig för näsan och accepterat Trump så länge som han levererat rätt politik, kan nu hänvisa till den välrenomme­rade Muellers friande dom. Bara att tuta och köra vidare.

Det är kanske där skon klämmer för mig. Frågan om vad som händer nu. Landet går vidare med Trump som president, kanske till och med till en andra mandatperi­od. Han har inte funnits skyldig till maskopi och konspirati­on, men icke desto mindre har han ljugit till sitt folk om att han inte hade några som helst affärer i Ryssland under valkampanj­en fast han i verklighet­en fortfarand­e fiskade efter sitt torn i Moskva. Han svek sin underrätte­lsechef offentligt i Helsingfor­s när han sa att han hellre tror på Putins försäkran om att Ryssland inte var inblandad i valet. Han ljög utan att blinka att han inget hade att göra med de tafatta förklaring­arna om varför hans son och kampanjche­f gick med på ett möte med en rysk aktör som lovat ”smuts” på Hillary Clinton. Han anställde högt uppsatta medarbetar­e med suspekta kopplingar till Ryssland som utan skrupler ljög för amerikansk­a myndighete­r, blev fast och dömdes. Han svor att han inget visste om betalninga­rna till porrstjärn­an fast han kan höras på inspelning konspirera kring det.

Att Trump nu frikänts för brott som är svåra att bevisa och kanske aldrig förekom, kommer att överskugga det faktum att han är en ovärdig president som befläckat hela institutio­nen. Trump är rentvådd men samtidigt smutsig som fan och i dag sitter han stadigare på sin tron än någonsin tidigare. Den insikten har jag svårt att förlika mig med.

Trump är rentvådd men samtidigt smutsig som fan och i dag sitter han stadigare på sin tron än någonsin tidigare.

 ??  ??
 ?? FOTO: LEHTIKUVA-AFP / SAUL LOEB ?? ■ USA:s president Donald Trump.
FOTO: LEHTIKUVA-AFP / SAUL LOEB ■ USA:s president Donald Trump.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland