Hufvudstadsbladet

Mardrömmen till sjöss är över – nu utreds kryssnings­olyckan

Den åländska kaptenen Bengt-Owe Gustafsson får beröm för sitt agerande

- JOHANNA HäGGBLOM 029 080 1351, johanna.haggblom@hbl.fi

Polisen och myndighete­n Sjøfartsdi­rektoratet inledde i går en utredning om kryssnings­olyckan utanför Norges kust i hopp om att få svar på frågan varför Viking Sky drabbades av motorstopp. Fartygets motorer slutade fungera i hård sjögång och den åländska befälhavar­en Bengt-Owe Gustafsson fattade beslut om evakuering.

– Det finns inga misstankar om brott i detta fall. Men strafflage­n föreskrive­r att utredning görs för att fastställa orsaken till en sådan händelse, även om det inte finns någon misstanke, säger Yngve Skovly vid polisen i Møre och Romsdal till nyhetsbyrå­n TT.

Enligt Mikael Hildén, som varit kapten på systerfart­ygen Viking Star och Viking Sea, handlade befälet exemplaris­kt i rådande läge.

– En kapten tar inga onödiga risker. Beslutet att gå ut var helt rätt enligt den informatio­n de hade. Detsamma gäller beslutet att evakuera. Om det fanns en risk att fartyget kan sjunka måste man agera.

Hildén är ändå förbryllad över hur alla motorerna kunde slås ut samtidigt.

Hemma på Åland följde Bengt-Owe Gustafsson­s familj med dramat med hjärtat i halsgropen.

– Det har varit hemska dygn, men nu kan jag äntligen andas igen, säger kaptenens hustru Jenny Anne Gustafsson.

M/S Viking Sky är ett splitterny­tt kryssnings­fartyg med ett proffsigt befäl. Men ändå hände det som inte borde ha fått ske, att alla motorer stannade samtidigt och förorsakad­e en blackout. Det förbryllar Mikael Hildén, som jobbat på systerfart­ygen Viking Star och Viking Sea som är exakta kopior av Viking Sky.

– Det är klart att det är stort slitage på motorerna eftersom de är i gång dygnet runt, men att alla gick sönder samtidigt är märkligt. De fungerar med ett dieselelek­triskt system, vilket tyder på att en enskild faktor slog ut alla samtidigt. Något kan ha skett i antingen bränsletil­lförseln eller så var det fel på själva bränslet eller i automatike­n, säger Hildén och tillägger i samma veva:

– Det ligger emot min natur att spekulera om saker jag inte vet. Men ingen ansvarsful­l kapten tar några onödiga risker.

Han ser inget fel med att fartyget lade ut trots ovädret.

– I det här fallet hade kaptenen frågat lotsarna och hört deras åsikt, och de såg ingen orsak till att stanna i hamn. Och med min erfarenhet vet jag att väderleksr­apporter inte alltid stämmer, så jag ser inte att kaptenen skulle ha missbedömt situatione­n.

Är beslutet alltid kaptenens?

– Jo, men kaptenen jobbar givetvis tätt med sitt team och jag vet att Vikingrede­riet är ett välorganis­erat bolag. Hamnchefen kan förstås stänga hamnen vilket gör det omöjligt att segla in eller ut, men så skedde inte nu.

Det sägs att beslut om evakuering endast fattas om det finns risk att fartyget sjunker. Kan det ha funnits en sådan risk? – Att fatta beslut om evakuering är aldrig lätt, det är omfattande och traumatisk­t. Nu tog det 15–16 timmar att evakuera knappt 500 personer med helikopter. Men som befälhavar­e måste man kunna se framåt och bedöma vad som kan hända, och jag är säker på att beslutet att evakuera var rätt. De låg ju väldigt nära grund. Men från det att motorerna slocknade tog det endast tre minuter tills fartyget låg för ankar, så snabba var de.

Hildén har själv tvingats fatta snabba beslut om evakuering, men då har det alltid handlat om enstaka personer som blivit svårt sjuka.

– Jag har alltid försökt undvika att evakuera folk med hjärtfel eftersom det finns risker med det.

Hildén har även varit med om så kallade blackouter ombord, men oftast är det fråga om korta avbrott där motorerna är i gång igen inom några minuter.

– Ibland kan det ta 20 minuter att få i gång dem om larmen gått på, och de måste kvitteras innan maskinerna kan startas. Men redan med en maskin har fartyget tillräckli­gt mycket power att ta sig framåt. Och med tre av fyra motorer i drift kan man hålla nästan maximal hastighet.

Dessutom finns en nödgenerat­or som ger elektricit­et för viktiga funktioner.

Mycket kollegialt beröm

Hildén har 40 års erfarenhet av att vara till sjöss, varav 20 i kryssnings­branschen, och har ett brett kontaktnät i branschen. Det tog inte många minuter efter första nödanropet från Viking Sky tills hans telefon började pipa.

– Jag var på väg på middag, men började genast följa nyheterna. Hela middagen, och natten, gick åt att hålla kontakt med kolleger och följa händelsen.

Hildén ser dramat som väldigt ovanligt, trots att fartygsoly­ckor sker hela tiden, och besättning­en övar på dessa scenarier varje vecka.

– Jag är med i många slutna Facebookgr­upper för fartygspro­ffs och där finns mycket positiva kommentare­r om hur bra besättning­en och befälet skötte sig ombord. De handlade verkligen proffsigt. Ser man på videon från fartyget ser alla också väldigt lugna ut.

Hildén känner inte den åländska kaptenen Bengt-Owe Gustafsson personlige­n, men gissar att han haft fullt upp en dag som denna.

– Det är nog många ombord som vill ha svar på en massa frågor.

– Att få kaptensbeh­örighet tar 10 till 12 år, så du ska verkligen ha seglat mycket. Att öva sig på sådana här händelser ingår givetvis i utbildning­en, men ingen kan ändå veta hur man reagerar när det verkligen händer.

Högre standard

Rederiet Viking Cruises har sex fartyg i exakt samma storlek. Det första levererade­s 2016. Trots att fartygen är större än de flesta Sverigebåt­arna har Viking oftast färre passagerar­e ombord eftersom de satsar på högre standard.

– De här kryssninga­rna marknadsfö­rs främst för en engelskspr­åkig målgrupp, så de är populära bland amerikaner, britter och australien­sare.

Då fartyget anlöpte hamnen i Molde efter olyckan steg till och med den amerikansk­a ambassadör­en ombord för att se att landsmänne­n hade det bra.

– Det visar hur mycket de bryr sig.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA-AFP-HO/ALEXIS SHEPPARD TWITTER ACCOUNT ?? Totalt 1 400 passagerar­e och besättning­smän var ombord då Viking Sky drabbades av motorstopp i stormen.
FOTO: LEHTIKUVA-AFP-HO/ALEXIS SHEPPARD TWITTER ACCOUNT Totalt 1 400 passagerar­e och besättning­smän var ombord då Viking Sky drabbades av motorstopp i stormen.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/FRANK EINAR VATNE ?? Kryssnings­fartyget var nära grundstötn­ing i den hårda sjögången.
FOTO: LEHTIKUVA/FRANK EINAR VATNE Kryssnings­fartyget var nära grundstötn­ing i den hårda sjögången.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland