Hufvudstadsbladet

Varje attack mot en politiker, oberoende av politisk hemvist, är en attack mot vår demokrati.

Tommy Westerlund kommentera­r de senaste dagarnas angrepp mot politiker.

- TOMMY WESTERLUND tommy.westerlund@ksfmedia.fi

En drygt 50-årig man försökte i söndags attackera utrikesmin­ister Timo Soini (Blå). Motivet för handlingen är ännu okänt, men polisen utreder fallet som försök till misshandel och våldsamt motstånd mot tjänsteman.

Vi vet ännu inte om det var stundens infall eller något som förövaren hade planerat redan tidigare. Mannen bar Soldiers of Odin-emblem. De är kända för att ha gatupatrul­ler för att ”skydda” folk framför allt från ”hotfulla” invandrare. Nu gick det inte riktigt så, det blev ett angrepp mot Finlands utrikesmin­ister.

Om den misstänkte tillhör Soldiers of Odin, eller bara är en anhängare, kan det vara fråga om en reaktion på att Timo Soini lämnade Sannfinlän­darna då partiet splittrade­s för snart två år sedan. Odingänget hör till de invandring­sfientliga och den falangen tog över Sannf efter Soinis era.

I den tudelning som uppstod finns det ändå inget som rättfärdig­ar bruk av våld. Ingen situation i politiken gör det. Inte heller det faktum att Soini själv som partiordfö­rande för Sannfinlän­darna var otydlig i att fördöma sannfinlän­dska kopplingar till Finska motståndsr­örelsen som inte drog sig för att ta till våld också i politiska sammanhang.

Varje attack mot en politiker, oberoende av politisk hemvist, är en attack mot vår demokrati.

Veckoslute­ts angrepp misslyckad­es antagligen på grund av att det riktades mot en politiker som rör sig med säkerhetsm­än. Det är bara någon promille av alla kandidater i det föreståend­e riksdagsva­let som har ett ständigt skydd.

Men det får inte ses som en lösning. Fler får inte se sig tvungna att anlita säkerhetsv­akter för att kunna röra sig fritt, träffa väljare och kunna tala ostört eller åtminstone utan risk för fysiska angrepp på gator och torg. Om vårt öppna och toleranta samhälle ger efter för hot och våld och på grund av det blir mera slutet har vi samtidigt förlorat den öppna demokratin.

Genom att delta i valmöten och -jippon och framför allt genom att rösta kan vi visa demokratin­s styrka. Ju fler som är aktiva, desto starkare demokrati har vi. Händelsen på lantmarkna­den i Korso har fördömts över hela partifälte­t. Också Sannfinlän­darnas ordförande Jussi Halla-aho konstatera­de att man påverkar genom att rösta inte genom att slåss.

Vi är mitt inne i det mest intensiva skedet av valrörelse­n inför riksdagsva­let. Det som hände under veckoslute­t i Vanda borde inte få upprepas. Lyckligtvi­s misslyckad­es attacken mot Soini. En träff hade kunnat inspirera andra virrhjärno­r till liknande försök på annat håll.

Vi har i Finland besparats från grovt politiskt våld i modern tid. Den allvarliga­ste händelsen inträffade i kommunalva­lsrörelsen 2012 i Åbo då en man med kniv kom alldeles inpå dåvarande statsminis­tern Jyrki Katainen (Saml). I övrigt har det i huvudsak varit fråga om smärre incidenter och enstaka skadegörel­sefall mot politikers egendom.

Men läget har blivit sämre. Från olika partier rapportera­s om en förändrad stämning på valfältet. Valarbetet störs allt oftare på olika sätt och aggressivi­teten tilltar.

Ett bevis på det kom genast i går. Riksdagska­ndidaten och fullmäktig­eledamoten Suldaan Said Ahmed (VF) anmälde till polisen att han blivit såväl fysiskt som verbalt angripen i Östra centrum i Helsingfor­s.

Den polariseri­ng som vi kan se i dagens samhälle och politik kan ytterligar­e öka risken för våldsamhet­er mot politiker. Också de lögner som sprids vitt, brett och snabbt i dagens sociala medier kan utgöra grogrund för politiskt hat. Hatretorik­en kan i sin tur, om den fortsätter växa, utmynna i efterfölja­nde våld. Det är allt skäl att bättre försöka stoppa hatet redan i sin linda.

Politikern­a själva bär också ett stort ansvar genom hur de bemöter och benämner kandidater från konkurrera­nde partier i den politiska stridens hetta.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland