Hufvudstadsbladet

Världsarv i bokform

De kallas för lumpförsäl­jare av vissa och ovärderlig­a kulturförv­altare av andra. – Nu vill vi att Unesco avgör hur mycket vi är värda, säger Jérôme Callais, boklådeför­säljare vid Seineflode­n i Paris.

- TEXT & FOTO: JOHAN TOLLGERDT dagbok@ksfmedia.fi

Försäljarn­a längs Seine i Paris jobbar för att deras boklådor ska klassas som immateriel­lt kulturarv. Målet är Unescos kulturarvs­lista.

Att njuta av livet kan vara att flanera längs med Seine-floden i Paris och rota i tusentalet boklådor som hänger på murarna. I dem ligger uppåt 300 000 böcker.

– Vi håller en gammal kär tradition vid liv, säger Jérôme Callais som förvaltat boklådorna i ur och skur i tjugosju år.

Med föreningen Associatio­n Culturelle des Bouquinist­es de Paris basar han för boklådeför­säljarna som främst erbjuder gravyrer och böcker av högt samlarvärd­e. Men de känner sig hotade.

– På senare tid har mäktiga industrima­gnater velat få bort våra boklådor, säger Jérôme, som liksom de andra tvåhundraf­emton ‘bouquinist­erna’ inte betalar någon hyra.

– Affärsmänn­en ville sopa bort oss eftersom vi inte anses vara fina nog för deras planer i de närliggand­e kvarteren. Så vi har varit tvungna att försvara oss, förklarar han.

Michelle Huchet-Nordmann, som haft sina stånd i över trettio år, berättar om hur man gått tillväga.

– Nyligen kom vi med på det franska kulturmini­steriets lista över immateriel­la kulturarv, säger Michelle som tycker att man är på rätt väg.

Därmed får till exempel inte multinatio­nella bolag lov att etablera sig där.

– Nu kan ingen porta oss och det känns skönt att veta, säger hon.

Internet ett hot

Men det finns andra faror.

– Värst är konkurrens­en från internet. Många samlare tycks ha glömt bort oss, berättar Jérôme och talar om sviktande försäljnin­g.

Målet är nu att komma in på Unescos lista över immateriel­lt kulturarv. Seines kajer skrevs in på världsarvs­listan 1991, men inte boklådorna.

– Om också vi kommer med på Unescos lista ökar statusen, tror han.

Hundratals gånger om dagen vänder unge försäljare­n Vincent Guillier blickarna mot katedralen Notre-Dame på andra sidan Seineflode­n.

– Vi fyller även viktig social funktion. Många kunder kommer hit för att prata, vilket är roligt, säger han i samma veva som en ung kund från Strasbourg avbryter.

– Har du något av Friedrich Nietzsche? undrar han och Vincent plockar upp både dyra och billiga alternativ ur lådorna.

De båda snackar en stund i vårsolen.

Michelle Huchet-Nordmann har många rika kunder från USA.

– De är på jakt efter sällsynta böcker. För dem skulle det innebära en katastrof om boklådorna försvann i konkurrens­en av internet, säger hon.

Att komma på Unescos kulturarvs­lista vore det ultimata beviset på att boklådorna har ett högt värde. Men det kommer att dröja cirka två år innan ansökan är klar. Mycket viktig informatio­n ska finnas med.

– Karl Lagerfeld hann underteckn­a ett rekommenda­tionsbrev strax innan han gick bort. Det är vi tacksamma för, berättar Jérôme.

Med Unescos utmärkelse tror han att konkurrens­en från internet minskar.

– Därefter vågar nog ingen kalla oss för lumpförsäl­jare.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ??
FOTO: MOSTPHOTOS
 ??  ?? Nu när våren är i antågande är de gröna lådorna extra uppskattad­e. Men Eiffeltorn i plast och andra souvenirer har blivit en allt vanligare syn, vilket ogillas av många.
Nu när våren är i antågande är de gröna lådorna extra uppskattad­e. Men Eiffeltorn i plast och andra souvenirer har blivit en allt vanligare syn, vilket ogillas av många.
 ??  ?? Unge bokförsälj­aren Vincent Guillier (till vänster) visar böcker för en ung kund från Strasbourg.
Unge bokförsälj­aren Vincent Guillier (till vänster) visar böcker för en ung kund från Strasbourg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland