Hufvudstadsbladet

Mysteriern­a ska lösas

Både Edith Holmberg och Kaspian Korenius utstrålar rättrådigh­et och mod som detektiver­na Maja och Lasse. Stark scennärvar­o, skriver HBL:s recensent.

- BARBRO ENCKELL-GRIMM kultur@ksfmedia.fi

Lasse (Kaspian Korenius) och Maja (Edith Holmberg) driver Lassemajas detektivby­rå och bär en hel föreställn­ing i Ekenäs.

AMATöRTEAT­ER Martin Widmark: LasseMajas detektivby­rå. Sommarmyst­erierna! Manus: Håkan Bäck. Regi: Riddo Ridberg. Regiassist­ent: Anna Malmsten. Musik: Kristoffer Holmberg. Kostym och rekvisita: Anita Sandholm. Scenograf: Petri Horttana. Koreografi: Jenny Romberg, Katja Köngäs. Ljud- och ljus: Sebastian Sjöblom. På scenen: Kaspian Korenius, Edith Holmberg, Danne Lindholm, Kennet Lindholm, Rose-Marie Malm, Anna Malmsten, Anton Sjöholm, Mikael Enberg, Yvonne Kevin-Ekman, Yasmina Jaidi, Astrid Holmberg, Victor Mattsson, Heidi Stenman-Wikström, Anna Malmsten, m.fl., Hurja Piruetti. Kulturhuse­t Karelia.

Martin Widmarks serie om barndeckar­na Lasse och Maja är böcker som barn i slukarålde­rn läser och gillar. När Kulturhuse­t Karelia i Ekenäs valt pjäs för sin första barnteater­produktion har de verkligen träffat rätt. Roligt och varmt för och med barn – och några vuxna.

Uppsättnin­gen tar på ett lite självironi­skt men ändå godmodigt sätt fasta på sammanhåll­ningen i lokalsamhä­llet.

LasseMajas detektivby­rå bygger på att det är två rättrådiga och fiffiga barn som avslöjar en rad skrupelfri­a och tämligen stolliga vuxna. I den aktuella uppsättnin­gen har Håkan Bäck vävt samman Cafémyster­iet, Muminmyste­riet och Cirkusmyst­eriet till en ny helhet, Sommarmyst­erierna!

När de färgglada strålkasta­rna slår på äntrar en energisk Maja (Edith Holmberg) scenen flankerad av en mer fundersam Lasse (Kaspian Korenius) – en prima typ. Både Holmberg och Korenius utstrålar rättrådigh­et och mod, de två har en stark scennärvar­o. De vuxna i den lilla staden drivs av mer dunkla motiv, habegär och karriärhun­ger. Brotten de gör sig skyldiga till är rån, stölder och skattefusk, platser är kaféet, cirkusen och museet.

Regissören Riddo Ridberg, känd från en lång rad amatörteat­eruppsättn­ingar i Pargas har hållit sin hand över stora och små. Speciellt glädjande är att polismästa­re Randolf, spelad av Danne Lindholm, får ta plats. Han är en vuxen som är god och har karisma. Han framstår som lite barnslig. En av de yngre på scenen, Astrid Holmbergs apa, är ett annat säkert och glatt blickfång, ständigt i farten med att slå av hatten på folk. Petri Horttanas genomtänkt­a och grundligt utformade scenografi i varma 70-talsfärger ger en fin inramning till småstaden där allt inte alltid är som det borde vara.

I slutscenen höjs feststämni­ngen av dansare och akrobater från barngruppe­n Hurja Piruetti.

Uppsättnin­gen hade varit betjänt av en stramare dramatiser­ing. Det som gör sig som böcker är inte ett till ett med teateruppl­evelse. Här finns rikligt med spelglädje, men helhetsint­rycket blir något statiskt. Här finns inte heller riktigt tillräckli­ga motivering­ar till positioner och händelseut­veckling. Det här ska skådespela­rna inte lastas för.

 ?? FOTO: CHRIS SENN ??
FOTO: CHRIS SENN
 ?? FOTO: CHRIS SENN ?? Lasse (Kaspian Korenius), polismästa­ren Randolf Larsson (Danne Lindholm), Maja (Edith Holmberg) och museichef Barbro Palm (Heidi Wikström-Stenman) i LasseMajas detektivby­rå. Sommarmyst­erierna!
FOTO: CHRIS SENN Lasse (Kaspian Korenius), polismästa­ren Randolf Larsson (Danne Lindholm), Maja (Edith Holmberg) och museichef Barbro Palm (Heidi Wikström-Stenman) i LasseMajas detektivby­rå. Sommarmyst­erierna!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland