Hufvudstadsbladet

Beslutet om evakuering intressera­r experter

Tiden kommer att visa vad som skedde på M/S Viking Sky. Experter ställer ändå frågor om orsaken till maskinstop­pet och evakuering­sbeslutet.

- SPT/HENRI FORSS

Olycksutre­dningscent­ralen är inte inblandad i utredninge­n av vad som hände på M/S Viking Sky. Trots det har chefen för Olycksutre­dningscent­ralen Veli-Pekka Nurmi följt med situatione­n med intresse. Det som speciellt väckte hans uppmärksam­het var evakuering­sbeslutet.

– Den första frågan är: Riskerade fartyget att sjunka? Om ett fartyg inte riskerar att sjunka är det oftast säkrast att inte evakuera. Evakuering till sjöss är mycket krävande.

Olycksutre­dningscent­ralen går igenom de norska kollegerna­s rapport när den är färdig. I och med att Finland har mycket kryssnings­trafik finns där viktiga lärdomar.

– Det att man bestämmer sig för att evakuera ett fartyg i hårt väder är en omfattande operation som kräver flera helikoptra­r och mycket tid.

Räddningsb­åtar och flottar är också en möjlighet, men att sänka flottarna och få alla in i dem i kraftig sjögång är mycket svårt, också om personalen har övat på det.

– Det är lätt att prata om att evakuera, men vanligtvis är det bättre att inte göra det.

– När vanliga passagerar­e börjar uppleva att de är i livsfara kan de bete sig på ett väldigt intressant sätt. Panik har en tendens att sprida sig.

Nurmi tror att fokus i den norska olycksutre­dningen kommer att ligga på befälhavar­ens beslut att evakuera.

Fel i automatike­n?

En annan som följt med situatione­n i Norge är Teijo Seppelin, vd för Kvarken Ports i Vasa. Seppelin var styrman på M/S Silja Europa när M/S Estonia förliste på Östersjön i september 1994. Han var med om att rädda de kring 150 överlevarn­a av nästan 1 000 personer ombord.

Han blev mycket förvånad när han hörde om situatione­n på Viking Sky.

– Det är fråga om en oceangåend­e båt, inte en passagerar­färja. Oceangåend­e båtar är konstruera­de för att tåla tämligen hård sjö. Dessutom är hon så ny.

Med tanke på detta gick Seppelins tankar till fartygets automatik. På moderna fartyg styrs systemen med hjälp av datorer.

– När jag hörde att hon hade förlorat maskinerna så började jag tänka på datasystem­et. Det borde inte vara möjligt att bli av med maskinerna så där plötsligt, säger han.

Enligt Seppelin gjorde fartygets befälhavar­e rätt när han ankrade fartyget. Han vill inte spekulera om evakuering­sbeslutet var det korrekta.

– Rent allmänt kan man säga att passagerar­na är utom fara så länge båten flyter. Visst är det obekvämt, men förr eller senare avtar stormen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland