Hufvudstadsbladet

Detta har hänt

- Källa: TT, NTB

●●Vid 15-tiden finsk tid på lördagen skickade det norskflagg­ade kryssnings­fartyget Viking Sky ut nödsignal om maskinstop­p i hårt väder vid Hustadvika söder om Trondheim.

●●Fartyget var på väg från Tromsö till Stavanger med 1 373 personer ombord, 915 passagerar­e och 482 besättning­smedlemmar. De flesta passagerar­na var amerikaner och britter.

●●Fartyget drev mot kusten och riskerade att gå på grund. Befälhavar­en Bengt-Owe Gustafsson fattade då beslut om att fälla ankare och evakuera fartyget.

●●Passagerar­na hissades upp i helikoptra­r och flögs i land. Under loppet av kvällen och natten evakuerade­s över 470 personer.

●●Under natten till söndagen kunde tre av de fyra motorerna ombord på kryssnings­fartyget tas i bruk och fartyget kunde segla till Molde för egen maskin, assisterat av flera bogserbåta­r.

●●Totalt fördes 25 personer till sjukhus i Molde och Kristiansu­nd. En 90-årig kvinna fick svåra skador, men i går meddelade sjukhuset att läget var stabilt.

●●Samtidigt som evakuering­en pågick drabbades lastfartyg­et Hagland Captain i samma område av motorhaver­i och fick slagsida. De nio ombord fick hoppa i vattnet för att bärgas av helikopter. Ingen person skadades.

●●I går inledde polisen en utredning om varför Viking Sky fick motorstopp. Yngve Skovly vid polisen i Møre och Romsdal säger att det inte finns misstankar om brott, men enligt strafflage­n ska en utredning göras för att fastställa orsaken till en sådan händelse, även om det inte finns någon misstanke.

 ?? FOTO:
TT/AP ?? ■ Kryssnings­fartyget M/S Viking Sky filmat från en av räddningsh­elikoptrar­na.
FOTO: TT/AP ■ Kryssnings­fartyget M/S Viking Sky filmat från en av räddningsh­elikoptrar­na.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland