Hufvudstadsbladet

”Jag såg i hans ögon hur tufft det var”

- JOHANNA HäGGBLOM 029 080 1351, johanna.haggblom@hbl.fi

Den åländska kaptenen Bengt-Owe Gustafsson från Hammarland har fått beröm för sitt agerande ombord på Viking Sky i helgen. – Han är otroligt organisera­d. Det hördes aldrig ett spår av panik i hans röst, men jag såg i hans ögon hur tufft han har haft det, säger frun Jenny Anne Gustafsson till HBL.

Jenny Anne Gustafsson har två tunga dygn av oro bakom sig. Tillsamman­s med sin svärmor vakade hon framför tv:n för att få veta hur det går för kryssnings­fartyget Viking Sky där hennes man är befälhavar­e.

– På lördagsmor­gonen skickade han ett kort meddelande att det kommer att blåsa hårt, berättar Jenny Anne Gustafsson på måndagsför­middagen.

– Han ringde senare på dagen och då såg vi redan hur stora vågor det var. Herregud, tänkte jag, men Bengt-Owe sade att jag skulle vara lugn bara.

Familjens fyra månader gamla son tog en tupplur och Gustafsson bestämde sig att ta en kort promenad medan den äldre sonen, fem år, lekte hos farmor Maj-Gun Gustafsson.

– En väninna skickade ett meddelande och frågade om Bengt-Owe var hemma, och när jag sade att han fortfarand­e är ombord på Viking Sky berättade hon att de befann sig i sjönöd.

Det var början till nästan ett dygn av grym panik.

Maj-Gun Gustafsson, som bor alldeles i närheten, kom över och tillsamman­s bänkade de sig framför tv:n och satt där hela natten.

– Det var svårt att förstå alla vändningar på norska, men vi upplevde att vi fick bra med informatio­n via alla direktsänd­ningar.

Maj-Gun Gustafsson åkte hem först närmare fyra på natten. Ungefär samtidigt kom ett kort meddelande från Bengt-Owe, på engelska. ”Ingen panik, allt är under kontroll”, löd det.

Men för Jenny Anne Gustafsson var paniken inte över tills hon hörde att alla var tryggt i hamn och hon fick tag på sin man över telefon.

– Han är alltid så lugn, så organisera­d och lugn, men jag såg i hans ögon att han var alldeles slutkörd och fylld av adrenalin efter händelsen. Men ändå hörs aldrig något spår av panik i hans röst.

”Han är väldigt fokuserad”

Då HBL talar med Jenny Anne Gustafsson på måndagsför­middagen har farmor Maj-Gun just fört äldsta barnet till dagis och Jenny Anne sjunkit ner i soffan i ett försök att vila.

– Först nu kan jag andas ut. Jag har varit så jättejätte­rädd. Jag kan inte glömma den där lördagen, det såg så hemskt ut där på havet.

Dramat utanför norska kusten inträffade strax innan Bengt-Owe Gus-

Bengt-Owe är väldigt fokuserad och duktig och vet precis vad han gör. Han behåller alltid sitt lugn och vet hur han ska agera i olika situatione­r. Jenny Anne Gustafsson

tafsson skulle gå av sitt tioveckors­pass till sjöss och Jenny Anne Gustafsson såg redan fram emot att snart få hem honom igen.

– Nu kan jag inte vänta, hoppas bara han får komma hem snabbt!

Till äldsta sonen har hon berättat att pappas båt haft problem, men förklarat att allt kommer att bli bra. Nu kan hon även själv tro på det.

– Bengt-Owe är väldigt fokuserad och duktig och vet precis vad han gör. Han behåller alltid sitt lugn och vet hur han ska agera i olika situatione­r. Han var nog den bästa befälhavar­en i den här situatione­n, säger Jenny Anne Gustafsson som själv jobbat inom kryssnings­branschen och upplevt både en och annan storm.

– Det är alltid obehagligt, men så länge motorerna fungerar är man lugn.

Även mamma Maj-Gun Gustafsson har lärt sig att livet på sjön inte alltid är det lugnaste, men under de nästan tjugo år som hennes son befunnit sig i branschen har hon ännu aldrig behövt oroa sig för honom.

– Men nu var jag nog orolig. Jag är väldigt tacksam för att dramat slutade lyckligt, säger hon.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? ■ Jenny Anne Gustafsson kommer från Filippiner­na och har också jobbat i kryssnings­branschen. Hon och Bengt-Owe Gustafsson bor i Hammarland på Åland med två små söner.
FOTO: PRIVAT ■ Jenny Anne Gustafsson kommer från Filippiner­na och har också jobbat i kryssnings­branschen. Hon och Bengt-Owe Gustafsson bor i Hammarland på Åland med två små söner.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland