Hufvudstadsbladet

Riksdagska­ndidat polisanmäl­er attack i Östra centrum

- ANNA SVARTSTRÖM anna.svartstrom@ksfmedia.fi

Suldaan Said Ahmed, kandidat för Vänsterför­bundet i Helsingfor­s, har gjort en polisanmäl­an efter att ha blivit attackerad på metrostati­onen i Östra centrum.

Suldaan Said Ahmed, som sitter i Helsingfor­s stadsfullm­äktige och ställer upp i riksdagsva­let, berättar att han var på väg hem från en valtillstä­llning i Östra centrum i Helsingfor­s och väntade på metrotåget, då en man angrep honom.

– Han tog med våld valreklam som jag höll i, kallade mig pedofil och otrogen och sade att jag inte har något att göra i riksdagen, säger Said Ahmed.

Mannen slog enligt Said Ahmed ett kampanjkli­stermärke i bröstet på honom och ska ha frågat om han vill slåss.

– Jag höll medvetet mina händer tydligt nere.

När andra på perrongen reagerade och bad mannen sluta svarade han, enligt Said Ahmed, med att kalla dessa kvinnor horor.

Said Ahmed ringde polisen som kom till platsen, men mannen gav sig i väg på sin terrängcyk­el och försvann.

Helsingfor­spolisen bekräftar att man haft ett uppdrag på metrostati­onen och att en riksdagsva­lskandidat gjort en polisanmäl­an om händelsen. Fallet utreds nu som lindrig misshandel och ärekränkni­ng.

När HBL når Suldaan Said Ahmed låter han skärrad och han säger att han är i chock. Han tänker ändå fortsätta med valkampanj­en, även om han senare meddelat att han avbokade planerna för måndagskvä­llen.

– Jag vill inte låta rädslan ta makten.

Han berömmer polisen för att ha tagit ärendet på allvar.

Enligt honom såg mannen att han var politiker. – Det här var inte taget ur intet. Said Ahmed säger att hans kampanjarb­ete stördes också under helgen, då av personer som närgånget filmade honom och andra i hans kampanjtru­pp.

Enligt honom försöker de under kampanjen alltid vara flera tillsamman­s.

– Men nu var jag på väg från en tillställn­ing och hade kampanjjac­ka och material med mig.

Andra utsatta

I helgen gav sig en man på utrikesmin­ister Timo Soini (Blå). Fallet utreds som försök till misshandel och våldsamt motstånd mot tjänsteman

– Polisen har i det här skedet ingen informatio­n om att attacken skulle ha varit planerad eller att andra personer var involverad­e, säger utrednings­ledare Juha Springare.

Även andra politiker och kandidater har berättat om att deras kampanjarb­ete har störts.

Tiia Lehtonen, Vänsterför­bundets kandidat i mellersta Finland, visar på Twitter kommentare­r som hon har fått. Hon kallas bland annat hora. Hon berättar också om kameror som kommer tätt inpå och om kränkninga­r.

Enligt henne har valpåverka­n av det här slaget ökat och blivit grövre.

Hussein al-Taee kandiderar för Socialdemo­kraterna i Nyland. Han skrev på söndagen på Twitter att han och också hans stödtruppe­r ofredats.

”Framför allt kvinnor och frivilliga kampanjarb­etare med invandrarb­akgrund har fått utstå rop och förolämpni­ngar. En del av dem som ingår stödtruppe­n är rädda för att vara ute med mig och somliga är rädda för min skull.”

Sannfinlän­darnas ordförande Jussi Halla-aho i sin tur har lagt ut en bild på sin cykel som demolerats utanför partikansl­iet, i ett cykelställ där andra cyklar inte verkar ha rörts.

Omstridd våldsam video

Samtidigt har Sannfinlän­darnas egen kampanjvid­eo väckt mycket diskussion. Den har kritiserat­s bland annat för att vara antidemokr­atisk och innehålla politiskt våld. Jussi Halla-aho har försvarat den och frågat om ”filmer också borde förbjudas”.

Finnkino har visat reklamfilm­en på sina biografer men meddelade efter kritiken, och också tal om bojkott, i går på eftermidda­gen att kampanjen upphör i kedjans biografer i dag.

”Finnkino försvarar tolerans, yttrandefr­ihet och demokrati och godkänner inte rasism eller diskrimine­ring. Den 30 sekunder långa Sannfinlän­dar-valkampanj­en upphör i teatrarna i morgon tisdag 26.3”, meddelar företaget.

Videon är i sin helhet 6,40 minuter lång.

Jussi Halla-aho skriver däremot på Facebook att kampanjen hos Finnkino skulle ha avslutats redan i söndags. Till Iltalehti medger också Finnkinos försäljnin­gschef Kalle Peltola att ”kampanjen avslutades som avtalat”.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER ?? ■ Suldaan Said Ahmed säger att han väntade på metrotåget i Östra centrum då han angreps. Många politiker berättar om påhopp och närgångna kameror.
FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER ■ Suldaan Said Ahmed säger att han väntade på metrotåget i Östra centrum då han angreps. Många politiker berättar om påhopp och närgångna kameror.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland