Hufvudstadsbladet

Trump erkänner Israels suveränite­t över Golan

USA:s president Donald Trump har nu erkänt Israels suveränite­t över de ockuperade Golanhöjde­rna. Många argument har lyfts om att beslutet kan få långtgåend­e och farliga följder.

-

Donald Trump underteckn­ade ett dekret med beslutet i Vita huset i närvaro av Israels premiärmin­ister Benjamin Netanyahu som var på besök i går.

– Det här borde ha skett för många decennier sedan, sade Trump när han höll i pennan.

Golanhöjde­rna är ett bergsområd­e som erövrades av Israel från Syrien i sexdagarsk­riget 1967 och som senare annekterad­es tillsamman­s med östra Jerusalem.

Bästa vännen

Ett påtagligt nöjd Netanyahu sade att Israel erövrade Golanhöjde­rna i ett rättmätigt försvarskr­ig och att det judiska folket har funnits i området i tusentals år.

Han tackade också Trump flera gånger. Israel har haft turen att ha haft många amerikansk­a presidente­r som vän, påpekade Netanyahu.

– Men Israel har aldrig haft en bättre vän, sade han till Trump.

Trumps beslut kan hjälpa Netanyahu inför parlaments­valet i Israel den 9 april. Flera röster, både bland Netanyahus vänner och motståndar­e, har talat om en politisk present till israelen från Trump.

Annekterin­gen har aldrig erkänts av det internatio­nella samfundet. Syrien har meddelat att det fortsatt betraktar Golanhöjde­rna som ett syriskt territoriu­m som förr eller senare ska befrias.

Efter att Trump skrev på dekretet kom ett uttalande från den syriska regeringen om att det är en ”attack mot Syriens suveränite­t och territorie­lla integritet”, rapportera­r den statliga nyhetsbyrå­n Sana.

EU har kritiserat beslutet. Det har också bland andra Ryssland, Iran och Turkiet gjort. Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har sagt att han ska ta upp frågan om Golanhöjde­rna i FN.

Bedömare har också pekat på att USA, som motiverar sina sanktioner mot Ryssland med den folkrättsv­idriga annekterin­gen av den ukrainska Krimhalvön 2014, kan få liknande argument vända emot sig.

Trump har tidigare rört upp käns- lor i regionen genom att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad och flytta USA:s ambassad dit från Tel Aviv.

EU:s ordförande­land Rumänien har nu klargjort att det bryter mot unionens hållning och gör samma sak som USA. Honduras president Juan Orlando Hernández har också börjat glida i den riktningen.

Israel har aldrig haft en bättre vän. Benjamin Netanyahu Israels premiärmin­ister i sitt tacktal till Donald Trump

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/JALAA
MAREY ?? ■ Israel har skyddat den ockuperade delen av Golanhöjde­rna med en mur. I bakgrunden syns den syriska staden Majdal Shams.
FOTO: LEHTIKUVA/JALAA MAREY ■ Israel har skyddat den ockuperade delen av Golanhöjde­rna med en mur. I bakgrunden syns den syriska staden Majdal Shams.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland