Hufvudstadsbladet

Rapport: EU kommer att överträffa sitt klimatmål med råge

- PETER BUCHERT peter.buchert@ksfmedia.fi

EU är på god väg att halvera sina klimatutsl­äpp redan 2030. Med politisk vilja kan unionen ännu bättre, och det lönar sig att satsa hårdare, visar en ny rapport.

EU är på god väg att överträffa sina klimatmål för 2030 med de åtgärder som redan är överenskom­na. Enligt en analys som tankesmedj­an Sandbag har tagit fram kommer den redan införda politiken att leda till av växthusgas­utsläppen i unionen minskar med 50 procent till 2030 jämfört med 1990 års nivå.

EU:s nuvarande klimatmål är att minska utsläppen med 40 procent till 2030. Finland kommer under sin ordförande­period under den senare hälften av det här året att driva på att EU höjer ambitionen till 55 procent. Ambitionsn­ivån klyver fortfarand­e EU-länderna.

Under EU-toppmötet i Bryssel förra veckan kunde medlemslän­derna inte enas om när EU ska nå koldioxidn­eutralitet. Kommission­ens och parlamente­ts förslag är senast 2050. Det långsiktig­a målet hänger ihop med 2030-målet.

Fram till 2030 går energiprod­uktionen i bräschen för utsläppsmi­nskningarn­a, enligt Sandbags analys. Den väntas stå för hälften av utsläppsmi­nskningarn­a från 2018 framåt, och då främst genom att kol ersätts med förnybara energikäll­or. Samtidigt bidrar den indirekt till att minska koldioxidi­ntensitete­n inom transports­ektorn, industrin och värmeprodu­ktionen som i allt högre grad väntas drivas med utsläppsfr­i el.

Sandbags analys är mer hoppfull än EU-kommission­en, som har beräknat att EU kan klara minus 46 procent till 2030. Skillnaden förklaras främst med att Sandbag räknar in all utannonser­ad utfasning av kolkraften plus att den också räknar med att kolet så gott som fasas ut senast 2040 också i EU-länder som inte lovat göra det.

Också enligt analysens mer konservati­va beräkninga­r kunde EU minska utsläppen klart mer, med upp till 58 procent, genom tuffare klimatpoli­tik.

– Med politisk vilja är det möjligt att minska utsläppen med ännu mer än så, säger Suzana Carp, EU-expert på Sandbag.

Rapporten betonar vikten av en koherent klimatpoli­tik som undviker misstag, så att exempelvis en storsatsni­ng på elbilar inte leder till att det extra elbehovet täcks med kolkraft. Rapporten sluter sig till att mer ambitiösa satsningar i det här skedet underlätta­r för EU att bli klimatneut­ralt till 2050, och att omställnin­gen blir förmånliga­re så.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland