Hufvudstadsbladet

Vill dagens båtresenär­er till Tallinn faktiskt åka i en tågtunnel i stället?

-

Möjlighete­n att förena Helsingfor­s och Tallinn med en tunnel har i många år funnits som en dröm. Under det senaste året har drömmen tagit några steg framåt, eller har den det?

Helsingfor­s och Nylands förbunds Finest Link-projekt har gjort en diger utredning på 100 sidor som publicerad­es förra hösten. Innovatöre­n Peter Vesterback­a har byggt ett konkurrera­nde koncept Finest Bay vars detaljer har varit mindre kända. Nyligen lyfte Vesterback­a på projektets förlåt och publicerad­e en del bakgrundsd­ata, bra.

En stor skillnad mellan projekten är att Finest Bay skulle finansiera­s med privata medel, enligt utsago med kinesiskt kapital. Det andra projektet bygger på offentliga medel inklusive eventuella EU-bidrag.

Nuläget är att trafiken över Finska viken sköts med fartyg, tio miljoner resenärer och fyra miljoner ton gods per år. Tunneln skulle vara 100 km lång med ändhållpla­tser i Helsingfor­s-Vanda och Ülemiste (Tallinn) flygplatse­r. Tunneln kan ha två servicestä­llen på konstgjord­a öar (eventuellt bebodda) i Finska viken.

Projektens vikt ökas av planerna på Rail Baltica, en snabb järnvägsfö­rbindelse från Tallinn till Riga, Warszawa, Berlin. Där skulle en anslutning av Helsingfor­s ske genom tunneln.

Jämförelse­r görs ofta med kanaltunne­ln mellan Dover och Calais, som har varit i bruk sedan 1994. Den är 50 km lång och det finns ett betydligt större befolkning­sunderlag, med Londons åtta miljoner (14 miljoner med omgivning) och Paris två miljoner innevånare (tolv miljoner med omgivning). Den tunneln kostade i dagens pengar kring 15 miljarder euro. Tunnelbola­get har balanserat två gånger på konkursens brant.

Kan alltså en Tallinntun­nel bli en lönsam affär? Avgörande för lönsamhete­n är byggnads- och driftskost­nader, trafikmäng­derna och biljettpri­serna. Här kommer de stora och avgörande skillnader­na mellan projektför­slagen fram.

”Helsingfor­stunneln” har en kostnadsup­pskattning på 13–20 miljarder euro. Prognosen för år 2050 är 23 miljoner resor, av vilka tio miljoner med båt och 13 miljoner i tunneln. Fraktvolym­ens prognos är åtta miljoner ton, varav fyra miljoner på båt och fyra miljoner i tunneln.

Utredninge­n visar på ett undermålig­t ekonomiskt resultat för tunneln. En kostnads–nytta-analys ger en kostnad (diskontera­d till dagens läge) på 11,2 miljarder euro och en inkomst på fem miljarder euro. Det ger ett underskott på sex miljarder euro.

Jag är inte specialist på tunnlar, men vet en del om investerin­gskalkyler. Jag vet hur man gör en investerin­gskalkyl på en fabrik. Då man vet vad maskinen kostar gäller det att rada upp alla inbesparin­gsposter för att åstadkomma en kort återbetaln­ingstid. Ofta får man använda sin fantasi för att göra besparinga­rna så stora som möjligt. Men vid något skede kommer man till summor som man inte själv tror på, då får projektet förfalla.

Jag ser att Vesterback­a jobbar med samma filosofi. Det behövs en hel del positiva faktorer för att göra tunnelproj­ektet lönsamt. Vesterback­a utgår från samma kostnadses­timat, 15 miljarder euro. På intäktssid­an släpper han dock loss all sin innovativi­tet. 51 miljoner resor 2030, och alla skall in i tunneln? 17 procent skulle utgöras av arbetspend­lare, 41 procent av utländska turister och 42 procent av finska och estniska fritidsres­ande.

Hoppsan, skall vi tro på att alla dagens båtresenär­er faktiskt vill tränga sig i tunneln, i stället för att sitta i baren eller ta sig en svängom på dansgolvet! (Trafiken över Engelska kanalen består av 20 miljoner tunnel/tågresor och tio miljoner båtresor.)

Den utländska turisttraf­iken mellan flygplatse­rna grundar sig på en vild gissning att Helsingfor­s-Vanda flygplats skulle ha en passagerar­volym på 70 miljoner 2030. Den nu pågående utvidgning­en av flygplatse­n som blir klar 2022, siktar på en årlig kapacitet på 30 miljoner. Dessutom tror Vesterback­a att 82 procent av godstrafik­en (22 miljoner ton?) kommer att gå genom tunneln! Hans prognoser är milt sagt extremt optimistis­ka.

Då Jules Verne 1857 skrev boken ”Från jorden till månen” var det klart att den var en fantasi. Men drygt 100 år senare blev den verklighet. Kan hända att fantasin om en tunnel till Tallinn en dag kan bli sann, men mycket skall hända före det. Jag kommer inte att köpa en biljett till Vesterback­as invignings­tågtur den 24 december 2024. Och till Helsingfor­sprojektet­s invigning 2050 hinner jag nog inte vänta. PETER REHNSTRÖM Helsingfor­s

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland