Hufvudstadsbladet

Flockens styrka prövas

Som Sovjetunio­nen slits arbetsmark­nadsparter­na sakta i kanterna och förfaller.

-

Om man lyssnar på arbetsmark­nadernas gräl- och strejknyhe­ter blir man lätt modfälld. Arbetarrör­elsen går fram i Leonid Brezjnevs anda som en ångvält och Södra kajen glömmer inte heller Juri Andropovs arv.

Som Sovjetunio­nen slits arbetsmark­nadsparter­na sakta i kanterna och förfaller. Fackförbun­dens medlemsant­al har visat en nedåtgåend­e trend inom nästan alla yrkesområd­en. Särskilt de unga generation­erna verkar i statistike­ns ljus undvika facken. Också när de söker trygghet söker de sig allt oftare till självständ­iga arbetslösh­etskassor. Facken och fanorna tänder inte som förut.

Om utveckling­en fortsätter är vi snart i flera branscher i en situation där kollektiva­vtalens allmängilt­ighet upphör. Det är många som inte längre är facktrogna. Det krävs ännu två, fem eller tio år innan den finländska arbetsmark­nadens fält kan se ut på ett helt nytt sätt. Något pinsam ser ju utveckling­en de facto ut då flera fackförbun­ds kärnuppgif­ter verkar bestå av att närmast bada bastu med förtroende­valda och stugretrea­ter i stockvillo­r för nyckelpers­oner i kombinatio­n med häftiga medlemsför­måner på kolgrillar och badsemestr­ar.

Man bör vara rättvis. Vi känner ju till all lycka exempel på fack där förståelse­n för marknaden, arbetslive­t och världens gång är stark och där det finns ett genuint intresse att avtala å sina medlemmars vägnar också i en värld i förändring.

Den finländska arbetarrör­elsen har hittills varit tämligen klumpig då den utsatts för kritik. Svaret har ofta varit en smaklös PR-kampanj som har varit till mer skada än nytta för fackets rykte.

Intrycket förbättras inte av aktivt orsakad skada mot den finländska ekonomin eller hot om sådan. Om den breda massan ännu för tjugo år sedan orkade ha förståelse för Bil- och transportb­ranschens arbetarför­bund AKT:s strejker och arbetsinst­ällningar har de förstående­s flock tunnats ut och försvagats. I själva verket når inte den breda massan dem längre.

Då demonstrat­ionerna i röda banderolle­rnas toner, delegation­er med affärsgåvo­slipsar och gruppandan­s styrkekväl­lar i sjabbiga bastulokal­er förlorat sin kraft har arbetarrör­elsen två vägar framåt. Så här ser jag som profession­ell inom marknadsfö­ring det hela:

Elitklubbe­n: Man måste förtjäna sin delaktighe­t för alla kan inte ha tillträde. Medlemskap­et kräver ett allvarligt test och alla har inte vad som krävs för att anpassa sig till koden. Inflyttare blir utanför eller i bästa fall på sidan eftersom allt erbjuds på endast finska eller svenska. Det engelska utbudet är närmast en länk till den vitryska vänförenin­gens presentati­on. Styrkan kan ligga i pigga seniormedl­emmar som spenderar pensionsda­gar på torgevenem­ang för den gemensamma sakens och kanelbulle­ns skull.

De profession­ellas gemenskap: Den helt motsatta vinkeln kan dock erbjuda en möjlighet till riktig påverkan på arbetsplat­snivå. Även om den suspekta kapitalist­representa­nten till chef är motpart i alla arbetskoll­ektiv kan fackrepres­entanterna fungera som vardagens experter och utvecklare av lösningar. Då frontlinje­n engageras förvandlas många attityder raskt från bitter till sporrande, det här fattar även chefen.

Till slut är det frågan om vem som tar initiativ: vi eller de? Arbetsgiva­rna och arbetstaga­rna måste till slut komma ut ur sina skåp, konfronter­a det naturliga dagsljuset och göra något innan någon annan i stället ändrar på kunnandets och görandets spel. Under de följande åren kommer vi säkert att uppleva den finländska arbetsmark­nadsbransc­hens alla tiders största testkörnin­g.

 ??  ?? PEKKA MATTILA är Professor of Practice vid Aalto-universite­tet och vd för Aalto Executive Education, kommentato­r och skribent.
PEKKA MATTILA är Professor of Practice vid Aalto-universite­tet och vd för Aalto Executive Education, kommentato­r och skribent.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland