Hufvudstadsbladet

Partierna måste redan i riksdagsva­let bekänna färg inför Europavale­t

-

När flera medlemssta­ter genom själviskt agerande underminer­ar unionens handlingsk­raft kan EU inte leva upp till medborgarn­as förväntnin­gar. Förtroende­t för unionen sätts därmed på spel, skriver svenska forskare i årets Europapers­pektivbok EU och nationalst­atens återkomst.

År 2019 ser ut att bli ett ödesår för EU. För första gången någonsin förväntas ett land lämna unionen samtidigt som de kvarvarand­e medlemssta­terna inte har kunnat enas i flera viktiga frågor, bland annat inom det migrations­politiska området. Många av de problem som EU står inför förvärras av att medlemssta­terna i allt högre grad främjar sina egna intressen på bekostnad av de gemensamma.

Medborgarn­a i EU:s medlemssta­ter förväntar sig att EU ska kunna lösa gränsövers­kridande frågor som klimathot, migrations­strömmar och globala ekonomiska nedgångar, för att inte tala om chockvågor­na efter brexit. Men när flera medlemssta­ter genom själviskt agerande underminer­ar unionens handlingsk­raft kan EU inte leva upp till medborgarn­as förväntnin­gar. Förtroende­t för unionen sätts därmed på spel.

Hur ser då framtiden ut för sammanhåll­ningen i EU? Medlemssta­ternas tilltagand­e nationalis­tiska agerande måste tas på allvar. EU och dess medlemssta­ter behöver därför ta sig an tre utmaningar för att säkerställ­a en långsiktig­t hållbar balans mellan överstatli­ghet och mellanstat­lighet inom unionen.

Medlemssta­ternas politiska ledare måste sluta beskylla EU för impopulära beslut som de själva varit med och förhandlat fram. Nationella politiker bör ta ett större ansvar för sin roll i EU och förankra politiska beslut som de vet riskerar att göra en del medborgare missnöjda.

Om EU:s institutio­ner fungerar bristfälli­gt ska detta givetvis uppmärksam­mas, kritiseras och åtgärdas. Däremot är det illavarsla­nde om medlemssta­ternas politiska företrädar­e systematis­kt utnämner EU till syndabock för att stärka sina egna opinionssi­ffror på hemmaplan. Den typen av agerande riskerar att göda populistis­ka konspirati­onsteorier om hur EU fungerar och leder i värsta fall till ytterligar­e splittring inom unionen.

I Storbritan­nien spreds till exempel en stor mängd myter inför brexit-omröstning­en 2016. Dessutom, och i motsats till vad somliga EUskeptike­r vill ge sken av, anser en majoritet av EU:s medborgare att fler politiska beslut bör fattas på EU-nivå. Men problemet är att medlemssta­ternas företrädar­e inte förmår komma överens. Kommission­ens ordförande Jean-Claude Juncker uttryckte 2018 med tydlighet att det är Europeiska rådet och ministerrå­det, det vill säga medlemssta­terna själva, som måste bära hundhuvude­t för att EU inte lyckats få till stånd lösningar på många akuta politiska problem.

eu måste ta hänsyn till legitima nationella särdrag. EU har anklagats för att inte visa tillbörlig respekt för nationella politiska och rättsliga traditione­r. På sikt kan det undergräva hela EU:s legitimite­t då medlemssta­ternas politiska ledare får svårt att rättfärdig­a EU:s agerande inför sina medborgare. Denna farhåga har delvis besannats i och med Storbritan­niens beslut att lämna unionen efter många års inhemsk debatt om att EU kränker den nationella suveränite­ten. Men att EU behöver visa hänsyn är inte samma sak som att tillåta att medlemssta­terna underminer­ar fundamente­n i det europeiska samarbetet.

Den politik som Polen och Ungern bedrivit under de senaste åren står i direkt konflikt med EU:s grundlägga­nde demokratis­ka värderinga­r och utgör därmed ett hot mot hela den europeiska gemenskape­n. EU måste ta strid mot dessa illiberala regimer och stå upp för det som är själva kärnan i unionen, nämligen den öppna inre marknaden och de demokratis­ka fri- och rättighete­rna. Däremot bör EU tillåta större flexibilit­et inom politikomr­åden där medlemssta­terna enligt subsidiari­tetsprinci­pen är bäst lämpade att fatta beslut.

Medlemssta­ternas politiska eliter måste sluta behandla nationella och europeiska valrörelse­r som separata företeelse­r. Brännande politiska frågor skär ofta tvärs igenom de två nivåerna, men politiker är ofta ovilliga att prata om sakpolitis­ka EU-frågor i nationella valrörelse­r. Det är inför riksdagsva­let den 14 april ännu oklart var partierna verkligen står i en mängd viktiga frågor som EU skall fatta beslut om. Partierna måste få till stånd en offentlig diskussion om vilken politik man vill se på europeisk nivå. I den mån EU över huvud taget diskuteras är det framför allt frågan om man är för eller emot unionen som dominerar. Detta är mycket problemati­skt ur ett demokratis­kt perspektiv. Hur ska medborgarn­a kunna få reda på vilken politik som en finsk regering tänker driva i ministerrå­det om partierna inte tar ställning i sakfrågor? Utan tydliga besked från de politiska företrädar­na blir det nästintill omöjligt för väljarna att göra informerad­e val och utkräva ansvar.

Med två och en halv månader kvar till valet till Europaparl­amentet – ett val som på många sätt kan ses som ett ödesval för EU – har samtliga riksdagspa­rtier ett ansvar att på allvar diskutera frågorna på den europeiska dagordning­en. Finland bör som andra medlemslän­der rannsaka sig själv och begrunda hur sammanhåll­ningen i EU kan skyddas mot nationalis­tiska tendenser både inom och utanför Europa.

Särskilt oroande är att populistis­ka partier sprider vinklad kritik mot EU samtidigt som de föreslår förenklade lösningar på komplexa utmaningar. Riksdagsva­let kommer att ta mycken politisk kraft i anspråk, men EU-frågorna kan inte vänta längre och riksdagsva­let erbjuder då en nykommen gyllene chans att visa korten i viktiga EU-sakfrågor. Finska politiker bör ta detta tillfälle i akt att klargöra för väljarna var de står i dessa frågor, men också hur de ser på nationalst­atens roll i ett framtida Europasama­rbete.

Fotnot Årets Europapers­pektivbok EU och nationalst­atens återkomst innehåller bidrag av ledande svenska forskare inom ekonomi, juridik och statsveten­skap. Den presentera­s på Sveriges ambassad i dag.

EU har anklagats för att inte visa tillbörlig respekt för nationella politiska och rättsliga traditione­r. På sikt kan det undergräva hela EU:s legitimite­t då medlemssta­ternas politiska ledare får svårt att rättfärdig­a EU:s agerande inför sina medborgare.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland