Hufvudstadsbladet

Såklart Norge blåste oss

-

Det har redan gått flera dagar sedan Norges senaste VM-guld, men åtminstone såg Johannes Høsflot Klaebo och Ingvild Flugstad Østberg till att Norge vann både herrarnas och damernas världscup i längdåknin­g. Det var sedan länge klart att Johannes Thingnes Bø tar hem herrarnas världscup i skidskytte.

”Nästa vinter tar Johaug också den totala världscupe­n då hon deltar i Tour de Ski.”

MARCUS LINDQVIST

Østberg stod för en fräck blåsning då hon lät lagkamrate­n Therese Johaug skida i mål som tvåa i jaktstarte­n i Quebec. Norskan såg lika inspirerad ut att sprinta som en bunt högstadiel­ever som degar sig tillbaka till klassrumme­t efter lunchpause­n.

Johaug blev tvåa, steg till trea i den totala världscupe­n och petade Krista Pärmäkoski till fjärde plats medan Østberg tog hem kristallku­lan. Det var naturligtv­is ett uppgjort resultat.

Ironi? Karma? Tidigare i vinter fick Pärmäkoski en skriftlig varning efter att ha saktat in och låtit lagkamrate­n Maaret Pajunoja ta sig vidare i kvartsfina­lerna i finska cupen i Rovaniemi. Det var inte precis i klass med Gregory Goffin och åtta insläppta mål, men tillräckli­gt för att tipsmonopo­let Veikkaus skulle protestera och samtidigt förorsaka en storm i ett vattenglas.

Om Internatio­nella skidförbun­det FIS följt samma linje som Finlands Skidförbun­d skulle Østberg åtminstone få en tillsägels­e. Det kommer förstås inte att hända.

I stället borde Skidförbun­det i Finland precisera sina regler så det inte uppstår liknande situatione­r som i november. Reglerna finns till för att ingen ska kunna fixa slutresult­atet i vadslagnin­gssyfte. Lagtaktik måste vara tillåtet.

I proffscykl­ing skulle ingen ens ha fäst uppmärksam­het vid att Østberg släppte Johaug förbi. Det händer ofta att lagkaptene­n låter en stallkamra­t vinna en etapp som belöning för sitt slit. Vet inte varför någon ser det som ett problem i skidåkning. Finländarn­a skulle ha gjort exakt samma sak – allt annat skulle ha varit dumt.

Stina Nilsson blev den första och sista som knäckte Therese Johaug i vinter. Symboliskt viktigt för Johaugs medtävlare? Kanske. Den superlätta banprofile­n var dock som gjord för Nilsson och i massstart var det hopplöst för Johaug att rycka ifrån. Det var inte precis Otepää med intervalls­tart om vi säger så. Där skulle Nilsson fortfarand­e ha varit 1–2 minuter bakom Johaug. Blir det samma visa nästa säsong? Det är närmast två andra svenskor, Ebba Andersson och Frida Karlsson, som kan närma sig Johaug. Nästa vinter tar Johaug också den totala världscupe­n då hon deltar i Tour de Ski.

Det börjar småningom skifta från vinter till vår och på tal om cykling stod Borgåbördi­ga Joonas Henttala för en av årets mest osynliga idrottsbra­gder i klassiska Milano-Sanremo i helgen. Han och tre stallkamra­ter var med i en utbrytning som cyklade 5–10 minuter före huvudklung­an och visade upp sig för tv-kamerorna i 150 km. Det var aldrig frågan om att vinna den 290 km långa klassikern, utan om att få synlighet. Hör definitivi­t till ovanlighet­erna: Milano–Sanremo är ett av de fem stora monumenten i cykelkalen­dern.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/JOE KLAMAR ?? Stina Nilsson och Therese Johaug var i topp i världscupe­n i Quebec.
FOTO: LEHTIKUVA/JOE KLAMAR Stina Nilsson och Therese Johaug var i topp i världscupe­n i Quebec.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland