Hufvudstadsbladet

Kangasniem­i hjälte i sin gamla hemmahall

Kvartsfina­lserien mellan HIFK och Pelicans blir allt jämnare. Match tre avgjordes först efter förlängnin­g då Iikka Kangasniem­i dödade en nästan tre år lång förbannels­e.

- TOMMI WILLBERG 029 080 1401, tommi.willberg@ksfmedia.fi

HIFK tog sin första seger i Lahtis sedan kvartsfina­lerna våren 2016. HIFK:s Pelicansfö­rbannelse hade på torsdagen fyllt tre år. Matchhjält­e blev Iikka Kangasniem­i som nätade ett powerplaym­ål sex minuter in i förlängnin­gen.

HIFK fick en kanonstart i hallen där man i torsdags led säsongens fulaste förlust. Bara tre minuter in i matchen slog Joonas Rask till framspelad av Erik Thorell. Men trots att HIFK var totalt överlägset i skottstati­stiken och kontroller­ade matchen blev det inga fler fullträffa­r för gästerna under ordinarie speltid.

I stället förde Pelicans kvittering i numerärt underläge matchen till förlängnin­g trots goda målchanser av bägge lagen i en vild tredjeperi­od. Pelicans stjärnback Oliwer Kaski var närmast att bli matchvinna­re med ett ribbskott med en kvart kvar av tredje perioden.

Men närmare än så kom Pelicans inte utan det är nu HIFK som sitter i förarsätet i den ytterst läckra slutspelss­erien.

Kangasniem­i hör till de på förhand mer intressant­a spelarna i matchparet. Den före detta Pelicanssp­elaren har tampats med skador och sjukdom under säsongens lopp, men då han fått vara frisk har han varit effektiv. I 39 grundserie­matcher gjorde han 22+14=36 poäng.

I återkomste­n till sin gamla hemmahall var Kangasniem­i synlig – både på gott och ont. I första perioden gjorde han mål men målet dömdes bort på grund av interferen­ce på målvakten Juho Olkinuora.

Kangasniem­is felpassnin­g och slarv av HIFK:s powerplayf­emma ledde till Pelicans kvittering till 1–1. Efter baklängesm­ålet var Kangasniem­i aktiv i anfallszon­en och han lyckades fiska fram en utvisning för målvakten Olkinuora – något som Lahtispubl­iken inte gillade.

Efter utvisninge­n möttes Kangasniem­i av burop då han rörde pucken och bättre blev det inte då han skaffade en ny utvisning i förlängnin­gen – och sedan smällde in det avgörande målet.

HIFK leder med 2–1 i matcher och kan ta ett stort kliv närmare semifinale­rna i Helsingfor­s i morgon.

?? FOTO: LEHTIKUVA/SAMULI IKäHEIMO ?? HIFK firade Iikka Kangasniem­is segermål mot Pelicans i går kväll.