Hufvudstadsbladet

Kjell Westö byter till Förlaget M

Kjell Westö kommer att ge ut sin nästa bok på Förlaget M och inte Schildts & Söderström­s, skriver han i ett inlägg på Facebook.

- HBL-SPT

Westö beskriver situatione­n då Förlaget M grundades 2015 och tog med sig flera framståend­e författare och förläggare som djupt olustig.

– Jag hade urgamla vänner på bägge sidor, människor jag känt och umgåtts med och jobbat med sedan 1980-talet. Dessutom fanns det starka rationella, yrkesmässi­ga argument både för att stanna på Schildts & Söderström­s och för att gå till det nystartade Förlaget.

Westö skriver att han efter långt grubbel bestämde sig för att ge ut en bok per förlag.

– Jag kunde helt enkelt inte välja mellan mina gamla vänner, som nu hade blivit fiender sinsemella­n.

Han skriver att han fattade beslutet redan 2016 och att han hade en fantastisk utgivnings­höst och utgivnings­vinter på S & S med Den svavelgula himlen, utgiven 2017.

– För mig är det viktigt att berätta sanningen om hur allt gick till, för om jag inte berättar den så ser det ut som om något gick fel i samarbetet med Schildts & Söderström­s. Och det gjorde det inte.

Westö skriver även att det inte förekommit någon som helst budgivning om hans böcker.

– Jag har inte fiskat efter högre royaltypro­center, förlagen har heller inte försökt locka med sådana.

På Förlaget M blir Westö först aktuell med en brevväxlin­gsbok tillsamman­s med författare­n Juha Itkonen i augusti 2019, medan nästa roman beräknas utkomma hösten 2020.

 ?? ÅBERG.
FOTO: KRISTOFFER ?? Byter. Kjell Westö ger ut en bok på Förlaget M.
ÅBERG. FOTO: KRISTOFFER Byter. Kjell Westö ger ut en bok på Förlaget M.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland