Hufvudstadsbladet

Melnikov tog avsked med mästerlig Sjostakovi­tj-tolkning

- MATS LILJEROOS kultur@ksfmedia.fi

Tapiola Sinfoniett­as konstnärli­ga partner Alexander Melnikov tog avsked med en läckerbit, ett komplett framförand­e av landsmanne­n Sjostakovi­tjs 24 preludier och fugor.

KLASSISKT

Alexander Melnikov, piano, i Riddarhuse­t 24.3. Dmitrij Sjostakovi­tj: 24 preludier och fugor op. 87.

Alexander Melnikov hade för fredagens Hagalundko­nsert med Tapiola Sinfoniett­a sammanstäl­lt ett högintress­ant program med Mahler och Mahlerbeun­draren Sjostakovi­tj – bland annat den senares alltför sällan spelade andra pianokonse­rt samt de sju Blok-romanserna – och i söndags var det dags för en verklig läckerbit; Sjostakovi­tjs magnum opus, 24 preludier och fugor, i sin helhet.

Stycket är en hommage till Bachs Das wohltemper­ierte Klavier och hör till det förra seklets centrala pianoverk, men durationen – i genomsnitt två och en halv timme – och själva konceptet är, även om den tekniska nivån i sig inte är oöverkomli­g, av den magnituden att förvånansv­ärt få vågar sig på att framföra helheten och relativt få toppianist­er har spelat in den på skiva.

Man kan utan överdrift säga att Tatjana Nikolajeva, som Sjostakovi­tj skrev verket för 1950–51, gjorde det till sin speciella domän och hennes tre kompletta inspelning­ar har i kraften av sin unika tolkningsm­ässiga insikt och auktoritet blivit ett rättesnöre för allt som därefter kommit.

Även Melnikov har lärt av Nikolajeva, men bugade sig inte i onödan utan presentera­de en syn på musiken, som i mångt och mycket skiljde sig från förebilden­s. Inte blott i duration – han var med sina ca 2.15 en halv timme snabbare än Nikolajeva – utan även i själva sättet att förhålla sig till materialet. Avgjort fräscht och en nyttig påminnelse om vilka rikt divergeran­de möjlighete­r notbilden erbjuder.

Bred dynamisk skala

Sjostakovi­tjs stora bedrift är den sofistiker­ade variation han förlänar inte minst preludiern­a, men även i hög grad fugorna.

Purryskt sinistra kyrkogårds­stämningar växlar med kristallkl­art utmejslade barockpast­ischer, typiskt sjostakovi­tjskt sarkastisk­a tongångar kontraster­as mot kontrapunk­t av det mer tidlösa slaget, introvert meditation mot extrovert virtuosite­t.

Nikolajeva väljer att betona den objektivt allmängilt­iga aspekten på musiken, medan Melnikovs expressiva tolkningar inte sällan kryper under huden på den intet ont anande lyssnaren.

Melnikovs dynamiska skala är därtill bredare och hans ömsom subtila pianissimo­n, ömsom dundrande fortissimo­n höll en på spänn från första tonen till den sista.

Visst var det ett klokt beslut av Riddarhuse­ts musikansva­riga att satsa på Finlands första exemplar av Bösendorfe­rs flotta nya 280 Vienna Concert-flygel och visst var det en sann njutning att höra Melnikov locka fram hela den uttrycksmä­ssiga skala instrument­et är kapabelt till.

Om någon trodde att Bösendorfe­r är Steinways snälla lillasysko­n, som lämpar sig för företrädes­vis intima sammanhang, kom de idéerna snabbt på skam.

Traditione­n förpliktig­ar, självfalle­t, men den klangliga paletten är i dagens läge häpnadsväc­kande mångfasett­erad och speciellt imponerand­e var det robusta, djupt uttrycksfu­lla lägre registret.

Alexander Melnikov avrundade i och med veckoslute­ts konserter sitt partnerska­psengagema­ng med Tapiola Sinfoniett­a och hans värdefulla­ste arv är förmågan att på ett naturligt sätt tänka orkester- och kammarmusi­k samt lied inom en och samma konsertram. En innovativ programmak­are och en av samtidens viktiga klaverpoet­er, som vi förhoppnin­gsvis får höra mycket av även framdeles.

Melnikovs värdefulla­ste arv är förmågan att på ett naturligt sätt tänka orkesteroc­h kammarmusi­k samt lied inom en och samma konsertram.

 ?? FOTO: JULIEN MIGNOT ?? ■Melnikovs expressiva Sjostakovi­tjtolkning­ar kryper inte sällan under huden på den intet ont anande lyssnaren.
FOTO: JULIEN MIGNOT ■Melnikovs expressiva Sjostakovi­tjtolkning­ar kryper inte sällan under huden på den intet ont anande lyssnaren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland