Hufvudstadsbladet

Arvtagersk­an som radikalise­rades

-

■ Kriminalhi­storiens mest kända exempel på det så kallade Stockholms­syndromet, där den kidnappade allierar sig med sina kidnappare, torde vara fallet Patty Hearst i Kalifornie­n på sjuttiotal­et. Patty Hearst (född 1954) var en förmögen arvtagersk­a till ett medieimper­ium när hon i februari 1974 kidnappade­s i sitt hem av SLA, Symbiotisk­a befrielsea­rmén, en gruppering radikala vänsterakt­ivister.

Fem veckor senare, i april 1974, genomförde hon ett bankrån tillsamman­s med sina kidnappare i San Francisco. Vad som egentligen hade hänt har förbryllat världen sedan dess? Vad rörde sig i huvudet på den unga kvinnan? Var hon fullständi­gt hjärntvätt­ad, eller var hon kanske mera ansvarig för sina gärningar än hon verkade?

Patty Hearst dömdes till fängelse för sin medverkan i SLA:s brott, men benådades senare av president Clinton och är i dag en fri kvinna. Hon har gett ut sina memoarer och även låtit sig intervjuas – men för CNN:s sexdelade dokumentär­serie The Radical Story of Patty Hearst från 2018 blev det stopp. De fick göra serien utan hennes medverkan.

I stället förlitar sig serien på några andra viktiga källor som var med då det begav sig; förutom poliser och journalist­er även hennes fästman vid denna tid, Ste- ven Weed, som var med kvällen då kidnapparn­a stormade in i bostaden, samt en av kidnapparn­a, Bill Harris. Den senare ger ivrigt sin version av händelsern­a, till synes utan att till fullo inse vilket trauma en dylik gisslantag­ning innebär för offren.

Det intressant­a i serien är förstås Patty Hearsts historia, vad hon var med om och vad som fick henne att göra det hon gjorde. Serien inleds något segt med att ge bakgrunden till kidnappnin­gen och beskriva vad SLA vad för en gruppering, och den vänsterrad­ikalism som fanns inom studentkre­tsar även i USA vid den här tiden. Den når inte upp till samma elegans i berättande­t som de bästa true crime-serierna, utan har snarare något av den rafflande flåsighet över sig som karaktäris­erar en viss typ av amerikansk­a tv-produktion­er.

Serien är även textad till svenska. Yle Teema 21.00, repris onsdag 13.15

malin.slotte@ksfmedia.fi

MALIN SLOTTE

 ?? FOTO: YLE ?? Patty Hearst var en rik arvtagersk­a, som till följd av en gisslantag­ning blev terrorist.
FOTO: YLE Patty Hearst var en rik arvtagersk­a, som till följd av en gisslantag­ning blev terrorist.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland