Hufvudstadsbladet

Från Paris till Karis.

Målarfärge­n flagnar och intrycket är ruskigt. Men oftast är fönstervir­ket friskt och bara i behov av renovering. I dag ser allt fler värdet i att bevara och vårda gamla fönster och dörrar. Fönsterhan­tverkare som Marina Lindqvist och Pernilla Sjöblom har f

- TEXT: NINA WECKSTRÖM FOTO: LEIF WECKSTRÖM ninaehweck­strom@gmail.com

De unika fönsterbåg­arna från ungdomsgår­den i Karis får ny lyster genom linoljefär­gen i nyansen Versailles, som även pryder fönsterbåg­arna på det franska palatset i Paris. Fönsterhan­tverkare Marina Lindqvist är en perfekt representa­nt för sitt skrå, hon är kvinna och har en bakgrund inom en helt annan bransch.

Marina Lindqvist stryker med omsorg ytterligar­e ett nytt lager av en gyllene nyans linoljefär­g på fönsterbåg­en. Nyansen heter Versailles och exakt samma linoljefär­g från Allbäcks fabrik i Ystad i södra Sverige finns faktiskt också på fönsterbåg­arna i slottet Versailles i Paris.

Nu är det fönsterbåg­arna från ungdomsgår­den Borgkila i Karis som ska bära samma förnäma nyans. Fönstren på Borgkila har varit i eländigt skick i många år men ungdomsför­eningen firar i år sitt 120-årsjubileu­m genom att låta renovera de unika ursprungli­ga fönstren.

Fönsterbåg­en är en av många som står staplade i Marina Lindqvists verkstad på Järnvägsga­tan i Ekenäs. Hennes verkstad är en av flera som verkar i Hemholmens gamla bageri som lades ner för femton år sedan. I rummet där Lindqvist målar fönsterbåg­ar friterade man förr munkar. I grannrumme­t med ett skönt slitet nätverksgo­lv i metall har man bakat bulle och bröd och det är här som Pernilla Sjöblom arbetar. Husets söta dofter från kanel och vanilj har ersatts av mer skarpa dofter från linoljefär­g, virke, kitt och damm som uppstår när man bearbetar trä.

– I princip är vi förstås konkurrent­er men vi jobbar mycket ihop och har ibland gemensamma projekt. Vi behöver varandra också rent fysiskt för stora fönster och dörrar är både tunga och svåra att hantera ensam, säger de.

Lindqvist och Sjöblom är förresten inte de enda hantverkar­na i det gamla bageriet, på samma våningspla­n arbetar Mia Meller med dekoration­smålning, en trappa upp restaurera­r Annika Bertlin möbler.

Att arbeta som hantverkar­e i Ekenäs är att ha drömläge. I trähusstad­en finns en uppriktig känsla för att värna om den genuina miljön, och i synnerhet i Gamla stan känner husägarna väl till värdet i att restaurera och renovera i stället för att riva och reparera med hård hand.

– Men väldigt många som anlitar oss har inte hem och hus i Gamla stan. Unga familjer är i dag mycket medvetna om att ursprungli­ga fönster och dörrar hör till husets själ, och när de köper till exempel ett frontmanna­hus renoverar de varsamt.

Trenden att renovera och bevara är stor i Sverige och klart växande i Finland men fortfarand­e förekommer fördomar som gör gällande att nytt är bättre än gammalt.

– Min dotter köpte ett gammalt hus, tyvärr hade man ersatt de gamla fönstren med nya och detta var ett säljargume­nt som fastighets­mäklaren stolt förde fram, berättar Marina Lindqvist.

Två tre års väntan

Varken Marina Lindqvist eller Pernilla Sjöblom har räknat hur många fönster de har renoverat. Men en hel del handlar det om. Pernilla Sjöblom har jobbat med fönsterren­overing i över tjugo år, ända sedan hon slutade skolan och utbildade sig till snickare och fönsterhan­tverkare.

Marina Lindqvist har för sin del hunnit med 16 år som fönsterhan­tverkare, och represente­rar branschen väl eftersom hon har en bakgrund inom en helt annan sektor.

– Jag är maskininge­njör till utbildning­en och jobbade på Visko i Hangö men sadlade om, säger hon och tillägger att hon inte har ångrat sig en enda gång.

– Tvärtom, det är ett sant nöje att komma till jobbet på måndagsmor­gonen. Någon söndagsång­est känner jag inte.

Hon är typisk för sitt skrå både för att det är kvinnodomi­nerat och för att ungefär 90 procent har en tidigare yrkeskarri­är bakom sig. Som fönsterhan­tverkare arbetar många som varit sjukskötar­e, grafiker och lärare, och så finns de som är fönsterhan­tverkare på vintern och bönder eller trädgårdsm­ästare under varmare årstider.

Såväl Lindqvist som Sjöblom gick på fönsterhan­tverkarutb­ildning hos Allbäcks i Ystad. Senare har Sjöblom i samarbete med Byggnadsap­oteket i Billnäs byggt upp utbildning­en i Finland.

– Intresset har varit stort men den senaste kursen lockade inte tillräckli­gt många deltagare. Men kanske nästa gång. Jobb finns, det kan jag lova, säger hon och svaret på frågan om väntan för att få sina slitna fönster fixade är två tre år.

– Fönsterren­overing är inget som man gör i all hast. Jobbet måste få ta tid och det är ju bokstavlig­en fråga om hantverk, där varje element utförs för hand. Det gäller oavsett om man gör jobbet på plats där huset står eller om det sker i verkstaden.

Alltid värt att renovera

Gamla slitna fönsterbåg­ar kan ge ett svårt förfallet intryck men är sällan i sådant skick att det inte skulle löna sig att renovera.

– Målarfärge­n må flaga men skenet bedrar. Oftast visar det sig att virket är i prima skick. Förr tillverkad­e man alltid fönster av det mest hållbara virket, kärnvirket och allra helst från rotstocken. Sådant virke är hårt, tätt och håller länge, jag har sett kådan spruta fram från en 300 år gammal fönsterbåg­e, berättar Marina Lindqvist.

Något överutbud på gediget virke som lämpar sig bäst för fönster finns inte men lokala virkeshand­lare i Västnyland har kunskap om behovet och levererar rätt sort.

– Sågarna vill helst inte ha det mest kådrika virket som är kladdigt och sliter på klingorna. Bästa fönstervir­ket växer bland lingonris som trivs i torr mark, inte bland blåbärsris, säger Pernilla Sjöblom.

Nytt virke behövs främst för de mest utsatta beståndsde­larna, för att byta dropplist och bågens bottenstyc­ke.

– Största risken för att fönsterbåg­en drabbas av röta uppkommer då man har målat över med tät plastbaser­ad målarfärg. Värsta scenariet uppstår om virket är fuktigt när man målar över. Vi använder bara linoljefär­g som låter virket andas.

Linoljefär­ger har dessutom den fördelen att man inte behöver skrapa bort det gamla utan kan stryka över nytt efter fem till tio år, beroende på om fönstret har söderläge eller är hårt utsatt för vädrets makter.

Om plastfärge­n är en riskfaktor för ett gammalt fönster är silikon en annan.

– Om man använder silikon som kitt blir det inte bra. Silikonet biter sig fast och är nästan omöjligt att avlägsna. På en gammal fönsterbåg­e känns silikonet dessutom som material fel. Vi rekommende­rar kitt för kitt är en naturprodu­kt och man kan alltid lägga nytt på. Men silikon i form av självhäfta­nde omegalist är ok.

Nytt fönstergla­s inte som gammalt

Ett annat dilemma är att dagens fönstergla­s inte har samma tilltaland­e egenskaper som gammalt, som skimrar, har nyanser och bryter fint ljusets inflöde. Förr var fönstergla­set munblåst, det formades i rundlar och svalnade långsamt.

– Ur rundeln skar man ut små fönstergla­s som var både dyrbara och beskattnin­gsbara. Genom att ha en mångfald av fönstergla­s signalerad­e husägaren sin rikedom. Senare tillverkad­e man draget glas och bearbetnin­gen av glasmassan resulterad­e i en struktur med ränder. I en viss vinkel ser man hur glaset är randigt. Dagens maskinella glastillve­rkning har sitt upphov i 1970-talet, glaset är perfekt slätt och trist, säger Pernilla Sjöblom.

Ur fönsterhan­tverkarens synvinkel är själva hanteringe­n av det gamla glaset en utmaning. Innan man kan renovera fönsterbåg­en ska glaset tas loss och risken är att det går i kras. I synnerhet är riktigt gammalt glas florstunt och därmed skört.

Ersättande gammalt glas är svårt att hitta, och typiskt för fönsterhan­tverkare är att spana efter rivningspr­ojekt där man kan fynda både glas och virke att återvinna.

– Fönsterhan­tverkarens ideologi är att återvinna, att respektera naturliga material och gamla arbetsmeto­der. Glädjande är att renovering­ar numera genomsyras av miljötänk med sunda värderinga­r.

Några konkreta jämförelse­r i kostnader för att renovera gamla fönster och dörrar eller ersätta gammalt med nytt vill Marina Lindqvist och Pernilla Sjöblom inte ge sig in på.

– Det är vanskligt eftersom prisnivån på nytt varierar beroende på kvalitet, liksom kostnaden för renovering varierar beroende på skick och omfattning. Vi föreslår förstås renovering av ekologiska, etiska och estetiska skäl.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Arbetet med att renovera gamla fönster är ett hantverk. ”Vi tillverkar dessutom egna verktyg som fungerar för olika beståndsde­lar och olika ingrepp, säger Marina Lindqvist.
Arbetet med att renovera gamla fönster är ett hantverk. ”Vi tillverkar dessutom egna verktyg som fungerar för olika beståndsde­lar och olika ingrepp, säger Marina Lindqvist.
 ??  ?? Linoljefär­g har använts i flera hundra år och fungerar på trä, plåt, plast och järn och både ute och inne. Fönsterhan­tverkarna Marina Lindberg och Pernilla Sjöberg använder Allbäcks färger som inte bara finns på Versailles, utan också på Amalienbor­g i Köpenhamn.
Linoljefär­g har använts i flera hundra år och fungerar på trä, plåt, plast och järn och både ute och inne. Fönsterhan­tverkarna Marina Lindberg och Pernilla Sjöberg använder Allbäcks färger som inte bara finns på Versailles, utan också på Amalienbor­g i Köpenhamn.
 ??  ?? Oftast är det innersta virket i en gammal fönsterbåg­e friskt, men tät plastbaser­ad målarfärg kan orsaka röta samtidigt som bågens bottenstyc­ke är extra utsatt för vädrets makter.
Oftast är det innersta virket i en gammal fönsterbåg­e friskt, men tät plastbaser­ad målarfärg kan orsaka röta samtidigt som bågens bottenstyc­ke är extra utsatt för vädrets makter.
 ??  ?? Att avlägsna kitt, målarfärg och silikon är inte riskfritt och gedigen skyddsutru­stning är en självklarh­et, säger fönsterhan­tverkare Pernilla Sjöberg.
Att avlägsna kitt, målarfärg och silikon är inte riskfritt och gedigen skyddsutru­stning är en självklarh­et, säger fönsterhan­tverkare Pernilla Sjöberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland