Hufvudstadsbladet

Vega-flödet väcker debatt

Flödesmusi­ken ska passa många öron och varje timme ska det höras något på svenska, säger Svenska Yles musikchef Amie Borgar.

- FREDRIK SONCK 029 0801 298, fredrik.sonck@hbl.fi

Flödesmusi­ken i Yle Vega brukar med jämna mellanrum ge upphov till vilda diskussion­er. Också musikern Tom Salomonsen är kritisk:

– Jag anser att Yle Vegas uppdrag vore att spela mer finlandssv­ensk musik.

Flödet ska vara en mix, genmäler Svenska Yles musikchef Amie Borgar.

HBL ber Svenska Yles musikchef Amie Borgar förklara hur flödeslist­orna byggs upp och enligt vilka kriterier musiken väljs. Det sker genom redaktione­lla beslut, säger Borgar. Man ordnar regelbunde­t ett ”spellistmö­te” där redaktörer­na lyssnar igenom nya låtar som kan passa till exempel Yle Vegas musikprofi­l och målgrupp.

– Efter att vi lyssnat diskuterar vi om en låt passar på flödeslist­an. Jag

kan säga att det finlandssv­enska kortet väger ganska tungt.

En låt som faller redaktione­n i smaken placeras sedan på listan för tätrotatio­n. Det innebär att den spelas med en frekvens på mellan en gång per dag och en gång per vecka. På listan för tätrotatio­n kan en större hit befinna sig i upp till trettio veckor. Därefter går låten in i Vegas databas och dyker upp i flödet emellanåt, men nu med en lägre frekvens.

Som helhet beskriver Borgar flödeslist­an som en mix av nyare musik och lite äldre godingar från 1900-talets senare decennier. Hon påminner om att många låtar som inte får plats på flödeslist­an, uppmärksam­mas i specialpro­grammen. Men hon medger att det är flödet som står för den stora volymen.

– För flödet lyssnar vi efter låtar som passar in i musikprofi­len, om

man nu får kalla det för lättillgän­glig musik för en bred publik. Så ska det förstås vara en bra låt, med en produktion som också tekniskt sett håller.

Hur viktigt är det att en låt kommit ut på ett skivbolag? – Inte alls viktigt! Skivbolage­t är bara en distributi­onskanal.

Om man tittar på utbudet är intrycket att det är mycket anglosaxis­kt och rikssvensk­t. – Nog är det så. Vår publik är intressera­d av musik från hela världen och då blir det mycket på engelska. Vi spelar inte finskspråk­ig musik men det ska höras en viss andel låtar på svenska – då blir det en del från Sverige och det tror vi att publiken uppskattar.

– I en flödestimm­e med åtta låtar

ska två, tre vara svenska. Ibland är det till och med hälften, och aldrig en timme helt utan svensk musik.

Har ni någon procent för hur mycket av musiken som ska vara inhemsk och på svenska? – Vi har ingen fastslagen kvot, men vi spelar ungefär 950 låtar på en vecka och av dem har ungefär 95 låtar – 10 procent – inhemskt ursprung. Men det betyder förstås inte att de är ”på finlandssv­enska”. Det finns många artister här som sjunger på engelska.

Skulle det vara anledning att höja den här procenten – jag tänker att public service-uppdraget som ni själva beskriver det på svenska.yle.fi ska ”stärka den finländska kulturen”? – Ja, men å andra sidan ser jag styrkan i den breda paletten. Jag tror att folk är intressera­de av att höra sina favoriter från 70-talet och jag tycker det är fint att vi kan spela allt från det till finlandsve­nska artister som släpper nytt i dag.

Ni skriver också att public serviceupp­draget ska främja utbyte mellan olika kulturer. Men när man hör på flödesmusi­ken verkar det som om ”andra kulturer” är den anglosaxis­ka medan stora musiklände­r som Tyskland, Frankrike och Spanien hörs väldigt lite? – De låtar av spanska artister som vi upplever att är relevanta för vår publik tar vi nog in. På listan för tätrotatio­n har vi just nu både spanska och italienska artister.

Amie Borgar medger ända att de stora europeiska språken är underrepre­senterade i förhålland­e till engelska, men säger att Vega trots det är mer på alerten i den här frågan än många andra public service-kanaler. Hon tillägger också att andelen finlandssv­ensk musik ökat lite på sistone.

– Det är på grund av att det kommer mycket bra. På nåt sätt lyfts finlandssv­ensk musik alltid på vår kanal, regionalt eller i specialpro­grammen eller i flödet. I flödet finns just nu åtminstone Fredrik Furu, Jannike Sandström, Bubbeli, rockbandet Forth, Sandra Långbacka, Månskensbo­nden, Vasas flora och fauna, och fler som jag inte kommer på just nu, säger Borgar som befinner sig i Los Angeles på MusExpo and Worldwide Radio Summit då HBL talar med henne.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: BJöRN FAGERHOLM ??
FOTO: BJöRN FAGERHOLM

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland