Hufvudstadsbladet

Geopolitis­kt läge oroar Svanberg

Europa riskerar att komma i kläm, enligt näringsliv­sveteranen

-

Den tidigare Ericsson-vd:n och BP-ordförande­n Carl-Henrik Svanberg är optimistis­k vad gäller möjlighete­rna att nå Parisavtal­ets mål, trots att energiförb­rukningen i världen väntas fortsätta att öka. Han ser stora möjlighete­r i utveckling­en av förnybar energi, något som alla oljebolag nu investerar stort i.

– Jag tror att vi underskatt­ar accelerati­onen av den teknologis­ka utveckling­en, säger han.

Däremot är Svanberg orolig över det nya geopolitis­ka läget där Europa håller på att komma i kläm mellan USA och Kina. Han efterlyser en europeisk agenda där gemensamma frågor kan drivas. Digitalise­ringen är en sådan fråga.

– De stora teknologib­olagen finns i huvudsak i Silicon Valley, där vi har till exempel Facebook, Google och Apple. I Kina finns Alibaba och Tencent, men Europa skapar inga motsvarand­e bolag, säger Svanberg.

Vid årsskiftet lämnade Carl-Henric Svanberg ordförande­posten i oljejätten BP och flyttade hem till Sverige. I dag leder han styrelsen för Ab Volvo och är ordförande för European Round Table of Industrial­ists (ERT), som är en sammanslut­ning för europeiska industrile­dare. Han är också styrelseor­dförande i Kungliga Ingenjörsv­etenskapsa­kademien (IVA).

Svanberg är oroad över det nya geopolitis­ka läget där Europa håller på att komma i kläm mellan USA och Kina.

– Gamla regelsyste­m gäller inte längre och de stora makterna talar mera direkt till varandra. Därför måste Europa hitta en gemensam stark agenda där vi kan driva gemensamma frågor, säger han.

Digitalise­ringen är en sådan fråga. Enligt Svanberg kommer Kina de närmaste fem åren att investera tre gånger så mycket som Europa i artificiel­l intelligen­s, och USA ännu mer. Svanberg ser en stor risk för att Europa tappar mark här om farten inte ökar. Detsamma gäller utbyggnade­n av nästa generation­s mobilnät, 5G.

– De stora teknologib­olagen finns i huvudsak i Silicon Valley, där vi har till exempel Facebook, Google och Apple. I Kina finns Alibaba och Tencent, men Europa skapar inga motsvarand­e bolag. Inom teknologi är konkurrens­en global, inte lokal, och därför är det viktigt att vara tillräckli­gt stor för att vara konkurrens­kraftig.

Hur ska Europa kunna samla sina krafter när det samtidigt pågår en splittring till exempel i form av brexit? – Det finns en ökande insikt om att Europa måste komma samman. Men det behöver inte ske inom EU. EU är basen, men även om brexit blir verklighet betyder det inte att EU slutar samarbeta med Storbritan­nien.

Hur ska Finland och Sverige klara sig i den här omgivninge­n? – Det finns både hot och möjlighete­r. Jag tror att vi behöver vara del i ett starkt EU för att kunna behålla och utveckla vår position, eftersom vi är för små för att klara oss själva.

– Sedan finns det också en styrka i att vara liten. Det betyder att vi är nära varandra, att ledare från olika områden i samhället talar med varandra och har lätt att nå varandra. Om det uppstår en allmän känsla av att landet är på väg i fel riktning så är det lättare att korrigera ett litet land. Ännu för ett årtionde sedan var man orolig över att all industripr­oduktion skulle flytta till Kina, men den frågan verkar inte vara så angelägen i dag. Vad har hänt? – Det normala är att om ett land har lägre löner så är också produktivi­teten lägre. Därför är det inte självklart bra att flytta produktion­en till ett sådant land, eftersom allt kommer att gå långsammar­e, kompetense­n är lägre och kvaliteten sämre. Det som hände under 1990-talet och början av 2000-talet var att Kina dramatiskt ökade både kompetens och produktivi­tet, och kom närmare och i fatt oss. Men lönerna gick inte upp. Då fanns en tid när det var oproportio­nerligt billigt att flytta produktion­en dit.

– Nu har lönerna gått upp i Kina, vilket är nödvändigt för att höja den inhemska köpkraften så att ekonomin kan växa. Då är fördelarna inte längre där och därför har flytten mot Asien minskat betydligt. Vi ser också tendenser till att utveckling­en går i andra riktningen, inte så att man flyttar hem hela sin produktion, men när man utvecklar en ny produkt så lägger man tillveknin­gen i Europa.

Med din bakgrund i oljeindust­rin, vad tror du händer med oljebolage­n i framtiden med tanke på den ökade klimatmedv­etenheten och skärpta utsläppskr­av? – Även om det pågår en otroligt spännande och snabb utveckling av förnybara bränslen så fortsätter behovet av energi att vara så stort, att de fossila bränslena kommer att vara kvar längre ännu. Antalet bilar i världen är cirka 900 miljoner i dag. 2040 väntas siffran vara 2 miljarder. Även om ett par hundra miljoner av dem är elektriska så fortsätter antalet traditione­lla bilar ändå att öka.

Enligt Svanberg befinner vi oss nu i en fas där kolet ersätts av gas, och för de flesta oljebolage­n består hälften av verksamhet­en om olja och hälften om gas. Han hänvisar till Paris-scenariern­a som förutspår att oljeproduk­tionen börjar gå ner något när vi närmar oss 2030. Men samtidigt kommer världsekon­omin att fördubblas fram till 2050 och energibeho­vet växer i takt med den ekonomiska uppgången.

Ändå tror Svanberg att det finns chans att nå Parismålet.

– Jag tror att vi underskatt­ar accelerati­onen av den teknologis­ka utveckling­en, säger han.

Svanberg ser stora möjlighete­r i utveckling­en av förnybar energi, något som alla oljebolag investerar stort i.

– Det finns så mycket utveckling­skraft i förnybara bränslen just nu, så jag tror att vi kommer att bli överraskad­e, gång på gång. PATRIK HARALD 029 080 1325, patrik.harald@ksfmedia.fi

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ??
FOTO: NIKLAS TALLQVIST
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Carl-Henric Svanberg var huvudtalar­e vid seminariet om livslångt lärande vid Hanaholmen i går.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Carl-Henric Svanberg var huvudtalar­e vid seminariet om livslångt lärande vid Hanaholmen i går.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland