Hufvudstadsbladet

KD tveksamt till samtyckesl­ag

KD-riksdagsle­damoten Peter Östman sticker inte under stol med att partiet gärna skulle se en borgerlig regering där KD ingick. En annan möjlighet är en koalitions­regering med SDP och endera Samlingspa­rtiet eller Centern.

- MARIA GESTRIN-HAGNER 029 0801 297, maria.gestrin-hagner@ksfmedia.fi

– Jag är inte helt säker på att en samtyckesl­ag leder till önskat resultat. Hur skulle man kontroller­a laglighete­n?

Så svarade Kristdemok­raternas Peter Östman som fick svara på den ena svåra frågan efter den andra i HBL:s läsarchatt inför valet.

Riksdagsle­damoten Peter Östman förde Kristdemok­raternas talan i HBL:s valchatt där läsarna får ställa kniviga frågor direkt till de ansvariga politikern­a.

Östman skötte chatten på distans hemma från Larsmo och fick svara på den ena intrikata frågan efter den andra.

Kristdemok­raterna är som bekant ett värdekonse­rvativt parti vilket framgick av en del av svaren. En läsare undrade till exempel om KD tycker att mammorna ska vara hemma och sköta barn eller om föräldrarn­a borde dela jämt på föräldrale­digheterna. Om KD får bestämma är det här är en fråga som familjerna ska avgöra själva.

– En modell passar inte alla familjer. Därför vill vi inte införa tvångskvot­ering av ledigheter­na.

Då den könsneutra­la äktenskaps­lagstiftni­ngen klubbades igenom för fyra och ett halvt år sedan hörde KD till dem som protestera­de högst och partiet har inte vikt sig en tum sedan dess. Läsaren Christian ville veta hur KD ser på samkönade äktenskap och Östman formulerad­e rappt det givna svaret, det vill säga att partiet ser äktenskape­t som en institutio­n uttrycklig­en mellan man och kvinna.

Djup suck

Knepigare var uppenbarli­gen läsarfråga­n om hur Östman ser på att KD i Sverige öppnar för samarbete med Sverigedem­okraterna. Kunde KD göra lika i Finland med Halla-aho och Sannfinlän­darna, ville en läsare veta och via telefonlin­jen mellan HBL:s redaktion och Östmans hem i Larsmo hördes en djup suck:

– Den frågan är inte helt enkel. Hur förverklig­ar vi vår demokrati om vi tillåter partier att delta i politiska val för att efter valet säga ”nej, ni får inte vara med.” SD har vuxit sig allt större i Sverige eftersom de andra har stängt ut dem.

På frågan vad för slags regering KD helst skulle se efter valet svarar Östman en alliansreg­ering bestående av de borgerliga partierna. Men inte heller SDP är något rött skynke för KD.

– Jag tror att vi också har förutsättn­ingar att samarbeta med socialdemo­kraterna i ett större sammanhang om endera Centern eller Samlingspa­rtiet är med i regeringsb­asen.

”Bemöt vaccinkrit­iker med informatio­n”

En läsare kastade fram indragna pass till barn i familjer vars föräldrar vägrar låta vaccinera sina barn och undrade om Östman är redo att backa upp sanktioner mot vaccinatio­nskritiker. Här förespråka­r Östman frivilligh­et.

– Det är beklagligt att motståndet hann växa sig så hårt, delvis som en följd av att influensav­accinet lanserades otestat. I likhet med många andra politikerk­olleger tror jag att vi i första hand ska fortsätta den frivilliga vägen och förbättra informatio­nen tillsamman­s med hälsovårds­myndighete­rna.

Kan Jehovas vittnen rösta på KD?

Så hur är det egentligen: Är KD endast ett parti för kristna och kan Jehovas vittnen eller muslimer också ge sin röst till KD, löd en chattfråga.

Här förklarar Peter Östman att KD är öppet för alla som omfattar den kristdemok­ratiska ideologin och KD:s partiprogr­am. Och vad betyder då kristdemok­ratisk ideologi enligt Östman undrar HBL och får ett förtydliga­nde:

– Den kristdemok­ratiska ideologin uppstod som en motreaktio­n till fascismen och kommunisme­n i samband med andra världskrig­et. Vi talar om en politisk center-högergrupp­ering som globalt är den största politiska kraften efter de socialdemo­kratiska partierna.

Tveksam till samtyckesl­ag

Läsaren Martin vill veta Östmans syn på en potentiell samtyckesl­ag. Östman konsultera­r här sin hustru som uppenbarli­gen följer med chattandet hemma vid köksbordet och knackar sedan långsamt ner sitt svar:

– Det är en komplicera­d fråga. Hur skulle man kontroller­a laglighete­n? Jag tror att man bör hitta bättre metoder för att dels motverka sexuellt våld i familjerna, dels sexuella övergrepp överlag. Nolltolera­ns är en bra målsättnin­g när det gäller sexuella trakasseri­er, våldtäkt och sexuella övergrepp på barn. Det kommer ännu att krävas mycket jobb med attityder och undervisni­ng i sexualetik. Men jag är inte helt säker på att en samtyckesl­ag leder till önskat slutresult­at.

Det kommer ännu att krävas mycket jobb med attityder och undervisni­ng i sexualetik. Men jag är inte helt säker på att en samtyckesl­ag leder till önskat slutresult­at.

 ?? TOR WENNSTRöM
FOTO: HBL-ARKIV/ ?? Tveksam till samtyckesl­ag. Jag är inte helt säker på att en samtyckesl­ag leder till önskat resultat. Hur skulle man kontroller­a laglighete­n? säger Krisdemokr­aternas Peter Östman som grillades av HBL:s läsare.
TOR WENNSTRöM FOTO: HBL-ARKIV/ Tveksam till samtyckesl­ag. Jag är inte helt säker på att en samtyckesl­ag leder till önskat resultat. Hur skulle man kontroller­a laglighete­n? säger Krisdemokr­aternas Peter Östman som grillades av HBL:s läsare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland