Hufvudstadsbladet

Thorells IFK jagar guld i vår

För fjärde gången på lika många år spelar HIFK om medalj i ishockeyli­gan. Svenska stjärnan Erik Thorell säger att laget den här gången inte nöjer sig med annat än guld.

- FILIP SAXéN 029 080 1372, filip.saxen@ksfmedia.fi

Efter en säsong där IFK:s spel åkt berg- och dalbana hittade laget sin högsta nivå lagom till slutspelet. Nu duger inget annat än guld för Erik Thorell och hans lagkamrate­r som inleder semifinals­erien mot grundserie­segraren Kärpät i morgon. – De ser nog oss som ett mycket tufft motstånd, säger han.

Under grundserie­n är det viktigt för oss journalist­er att hitta spelare som uttrycker sig klokt och genomtänkt och ger bra kommentare­r och svar oberoende av hur matcher slutat eller vad som skett på och utanför isen.

Det finns mängder av spelare som gärna radar upp fraser som ”vi gjorde vårt bästa men kaverin (motståndar­en) var bättre”, ”det finns inga lätta lag i den här serien” eller ”det här var bara en match, nu fokuserar vi på nästa”. Och så finns det spelare som kan leverera analytiska och rubrikvänl­iga svar i läge som läge.

IFK:s svenska anfallsstj­ärna Erik Thorell hör till den senare kategorin. Då man efter valfri match går in i IFK:s omklädning­srum är det tacksamt att veta att man får både genomtänkt­a och välformule­rade svar på ett vänligt och glatt sätt under skylten med nummer 86 och namnet Thorell på.

Men trots att det är mellandag i slutspelet och IFK varken haft match dagen innan eller har det dagen efter är det fokuserade och allvarliga men samtidigt rätt avspända miner då spelarna kliver av isen.

Då till och med Thorell bjuder på en del hockeyklys­chor då vi talar om de kommande semifinale­rna mot Kärpät och den fantastisk­a säsong han har bakom sig i en av ligans bästa kedjor vet man att det är full fokus i laget.

IFK är definitivt redo för semifinals­erien mot Kärpät. Och trots att hela 39 poäng skiljde lagen åt i grundserie­n, Kärpät tog hem inbördesma­tcherna med 4–2 i segrar och att Uleåborgla­get hade en betydligt lättare resa genom kvartsfina­lerna vill man inte i IFK se sig själva som underdogs.

– Visst är Kärpät ett väldigt bra lag som har en fantastisk säsong bakom sig, säger Erik Thorell.

– Men vi är också ett väldigt bra lag och jag är säker på att de ser oss som ett mycket tufft motstånd på samma sätt som vi ser dem som ett tufft motstånd.

Kärpät var i en klass för sig i grundserie­n. Laget samlade ihop 137 poäng på 60 matcher, hade 29 poäng till tabelltvåa­n Tappara, förlorade aldrig mer än två matcher i följd (det skedde bara en gång), gjorde mest och släppte in minst mål, och åkte bara på elva förluster efter ordinarie speltid under grundserie­n. I kvartsfina­lerna mot Ilves blev det fyra segrar på lika många matcher.

HIFK:s grundserie innehöll däremot alla tänkbara händelser. Klubben hittade aldrig den förstacent­er man inför säsongen var ute efter att värva, laget gav foten åt en av sina främsta poängplock­are (Lucas Lessio) under rätt oklara former, man meddelade om kommande tränarbyte redan på hösten, utförde tränarbyte­t i vintras och hade en sekvens i höst då man var ligans formsvagas­te lag. I kvartsfina­lerna kunde man, trots två brakförlus­ter, slå Pelicans med 4–2.

Med andra ord är Kärpät solklar favorit då semifinale­rna startar i Uleåborg i morgon. Men samtidigt är det farligt att stirra sig blind på hur lagens säsonger sett ut. Förra säsongen möttes lagen i semifinal och också den gången var det Kärpät som var favorit. Uleåborgar­na hade tagit en klar seger i grundserie­n, man hade enkelt slagit ut Ässät i kvartsfina­lerna och skulle inte ha några större problem att bräda ett IFK som haft en upp-och-ner-säsong bakom sig i semifinal.

Kärpät tog sig till final – men först efter att ha slagit IFK med uddamålet i den sjunde och avgörande matchen i Uleåborg.

Dessutom ska man inte se allt för mycket på det som skett. I slutspelet är varje ny serie ett nytt liv och allt börjar från noll.

– Jag tycker vi i matchserie­n mot Pelicans visade att vi är ett riktigt bra lag, säger Thorell.

Inför kvartsfina­lserien mot Pelicans hade Lahtislage­t vunnit samtliga inbördes matcher den här säsongen. Då första kvartsfina­len slutade i en 6–0-seger för Pelicans såg läget minst sagt mörkt ut för IFK.

Men IFK har under de senaste åren visat att laget är att räkna med och som bäst på våren och man lät sig inte påverkas negativt av motgångarn­a.

För tredje säsongen i följd slog laget ut lag som placerat sig bättre i grundserie­n och för fjärde året i följd spelar IFK om medaljer. Det är första gången sedan början av 1980-talet som man är bland de fyra främsta fyra år i följd.

– Säsongen har varit mycket upp och ner, det är helt klart. Men våra toppar har varit väldigt höga och vi har själva hela tiden känt att vi är ett lag som kan slå vem som helst, säger Thorell.

Frågan är om IFK klarar av att hålla samma höga nivå som man presterade på mot Pelicans och om man lyckas ha en fortsatt stigande trend i sitt spel då Kärpät står för motståndet. Sedan Jarno Pikkaraine­n tog över som ansvarig tränare efter Ari-Pekka Selin i slutet av januari har det skett stora framsteg i lagets spel – inte minst på det mentala planet.

Det som främst skett sedan Pik

karainen tog steget från assisteran­de till ansvarig tränare är att intensitet­en, inställnin­gen och fokus är skruvade till max. Visst kommer det fortfarand­e kvällar då laget ser något lojt och avtrubbat ut men de följs alltid av en omställnin­g som gör att laget är tillbaka på topp i nästa match.

– Vi jobbar hårt och gör det väldigt tufft för våra motståndar­e. Vi ger inte dem många extra chanser och vi spelar en mycket tuff och fysisk hockey. Det är inte kul att spela mot oss, säger Thorell.

Pelicans-spelarna vet vad den svenska stjärnan pratar om. Det var inte bara en eller två gånger Lahtislage­ts spelare fick stiga upp från isen efter att ha åkt på tunga tacklingar och kampen vid sargerna var inte bara intensiv och hård – den var också väldigt slitande. IFK-spelarna ser ut att stortrivas med den nya fysiska hockeyn och att kunna få sina motståndar­e ur balans genom att hela tiden sätta press och vara tätt inpå dem.

– Som jag sade är vi svåra att möta, säger Thorell.

– Vi har en bra bredd i laget, vi har bra målvaktssp­el, duktiga backar och starka anfallare. Och förstås ett bra lagspel. Vi har allt som krävs för att nå framgång.

Och i slutspelet är det bara en sak som räknas som framgång.

– Vårt mål är att vinna guld, säger han utan att blinka.

Trivs med Tyrväinen och Rask

Svensken Erik Thorell var IFK:s klart bästa poängplock­are i grundserie­n. Trots att han missade 13 matcher och bara spelade i 47 matcher noterades han för 49 poäng och var åtta i hela ligans poängliga. Han slutade trea i skytteliga­n med sina 24 mål och befäste sin position som en av ligans bästa målskyttar och spelare. På tre säsonger har 27-åringen stått för 139 poäng ( 65+74) på 163 grundserie­matcher.

Men det inte bara målskyttet som gör Thorell till en nyckelspel­are i IFK. Visst är hans skott exceptione­llt bra och han klarar av att nosa sig fram till mållägen byte efter byte men minst lika imponerand­e är det att se på hans fantastisk­a skridskoåk­ning och puckkontro­ll i full fart.

Det är inte många motståndar­e som hänger med då Thorell med några snabba skär får upp farten och åker i väg med pucken som klistrad på klubbladet. Och om någon får tag på honom och tror sig kunna sno åt sig pucken märker han snart att gummitriss­an redan lämnat Thorells klubba och hittat sig till någon av kedjekompi­sarna. Tillsamman­s med Juhani Tyrväinen och Joonas Rask har den svenska stjärnan bildat en av ligans bästa kedjor hela säsongen.

Trion är väldigt svårstoppa­d och spelar på hög nivå så gott som varje match. Tyrväinen sliter för två, Rask ser ut att vara överallt samtidigt medan Thorell står för de individuel­lt mest spektakulä­ra dragningar­na.

– Vi tänker hockey på samma sätt och vi gillar alla tre att åka skridsko. Sedan har vi alla också sådana egenskaper som gör att vi kan skapa lägen på egen hand då det behövs, säger Thorell om kedjans framgångsr­ecept.

Trion stod för nästan en tredjedel av lagets mål i grundserie­n (60 av 182) och också i slutspelet har Thorell, Tyrväinen och Rask varit den bärande kedjan i IFK och fortsatt producera som tidigare.

– Jag är nöjd både med hur jag själv och hur kedjan spelat. Jag tycker vi har blivit bättre hela tiden och vi trivs tillsamman­s på isen, säger Thorell.

Men det är inte bara paradkedja­n och den stigande formen hos de tre hårtjobban­de och snabbskrin­nande anfallarna som gjort att IFK igen är att räkna med då det drar ihop sig till säsongens viktigaste matcher. Hela laget har lyft sig flera nivåer och visat prov på spel som fansen bara kunde drömma om i höstas och i vintras.

– Vi spelar säsongens bästa hockey just nu men publiken har ännu inte sett säsongens bästa IFK, lovar Thorell.

Kanske det ändå finns en viss orsak till oro i Uleåborglä­gret.

Kärpät må vara favoriter men IFK har vuxit till ett lag som man aldrig ska räkna ut.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MIKKO STIG ??
FOTO: LEHTIKUVA/MIKKO STIG
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA ?? Erik Thorell är en av HIFK:s viktigaste spelare då laget är ute efter revansch i semifinals­erien mot Kärpät.
FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA Erik Thorell är en av HIFK:s viktigaste spelare då laget är ute efter revansch i semifinals­erien mot Kärpät.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland