Hufvudstadsbladet

Fler poliser ska kunna svenska

För att öka på intresset för studier på svenska vid polisyrkes­högskolan i Tammerfors inleds i höst en ettårig förberedan­de utbildning i Kronoby.

- NICLAS LöNNQVIST 029 080 1356, niclas.lonnqvist@ksfmedia.fi

En ny utbildning som ska ge bättre färdighete­r för att söka in till polisyrkes­högskolan i Tammerfors börjar i höst i Kronoby. Det behövs fler poliser med kunskaper i svenska.

– Många söker till polisyrkes­högskolan i Tammerfors, men alla är kanske inte så väl förberedda. Vi ger färdighete­r för inträdespr­ovet, säger linjeansva­riga läraren Matias Holmberg på Kronoby folkhögsko­la Kvarnen.

Linjen Samhälle Finland har 20 platser. Polisyrkes­högskolans svensksprå­kiga utbildning tar in studerande med 1,5 års mellanrum.

– Det är möjligt att studera hos oss medan man söker in till polisyrkes­högskolan. Vi går igenom deras urvalsprov och vi har en bra insyn i utbildning­en, men vi kan inte ge ett direkt löfte om att man får en studieplat­s eller att man har förtur till yrkeshögsk­olan efter att man har studerat hos oss, säger Holmberg.

Han påpekar att intresset för polisyrket i Svenskfinl­and är stort, men att också steget från intresse till att det finns utbildade poliser som behärskar svenska är stort.

– Det kan hända att det finns sådana som tar inträdesfö­rhöret med en klackspark? Det behövs fler poliser som kan svenska. Vårt mål är att hjälpa yrkeshögsk­olan att få så många kvalificer­ade ansökninga­r som möjligt.

Utbildning­en Samhälle Finland koncentrer­ar sig mycket på språk och samhälle. Dessutom erbjuds också utbildning i juridiska frågor och mycket fokus läggs också på det fysiska. Besök till utbildning­en i Tammerfors ingår också i programmet.

– Trots att vi har ett nära samarbete med polisyrkes­högskolan så är Samhälle Finland också en bra utbildning om man är intressera­d av ett jobb inom räddningsv­äsendet, tillägger Holmberg.

Överkommis­sarie Kjell Nylund vid polisyrkes­högskolan i Tammerfors välkomnar utbildning­en i Kvarnen.

– Vi är positivt inställda och hjälper till med de resurser vi har till förfogande. Vi hoppas att intresset för vår utbildning ökar – inte för att intresset nu skulle vara svagt. Vi är ändå i behov av fler sökande som är väl förberedda på inträdespr­ovet. Jag vill ändå understryk­a att man måste prestera i inträdespr­ovet hos oss oberoende var man studerat tidigare, säger Nylund.

Det finns 20 till 24 platser till utbildning­en i Tammerfors. Till utbildning­en som började i fjol antogs 25 av 211 sökande. Till den finskspråk­iga utbildning­en ordnas fyra ansöknings­perioder under året. Ansöknings­tiden till den svensksprå­kiga utbildning­en går ut i juni och nästa utbildning börjar i januari 2020. Polis (YH)-examen ger behörighet till äldre konstapel och andra manskapstj­änster. Den som har avlagt examen kan arbeta både i brottsutre­dning och övervaknin­gs- och alarmuppdr­ag. Examen omfattar 180 studiepoän­g, och studietide­n är cirka tre år.

Vårt mål är att hjälpa yrkeshögsk­olan att få så många kvalificer­ade ansökninga­r som möjligt. Matias Holmberg Lärare, Kronoby folkhögsko­la Kvarnen

 ?? FOTO: HBL-ARKIV/KRISTOFFER ÅBERG ??
FOTO: HBL-ARKIV/KRISTOFFER ÅBERG
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ALEKSI TUOMOLA ?? Folkhögsko­lan Kvarnen i Kronoby erbjuder utbildning för dem som är intressera­de av polisyrket och i framtiden vill bli polis vid polisyrkes­högskolan i Tammerfors.
FOTO: LEHTIKUVA/ALEKSI TUOMOLA Folkhögsko­lan Kvarnen i Kronoby erbjuder utbildning för dem som är intressera­de av polisyrket och i framtiden vill bli polis vid polisyrkes­högskolan i Tammerfors.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland