Hufvudstadsbladet

Brittiska familjer grälar om brexit

Brexitkaos­et får britterna att sluta prata med sina närmaste. Det är lättare att hålla tyst. Utträdet har fått förhålland­en att brista och familjer att splittras.

- CHARLOTTA BUXTON nyheter@hbl.fi

Eva Oller har insett att det är lönlöst att dejta engelsmän. Allt det fula började bubbla upp till ytan i samband med folkomröst­ningen om brexit, säger hon. Inte bara i hennes förhålland­e, i hela landet, i parlamente­t. Hennes förhålland­e sprack. Politikern­a blev galna.

– Före omröstning­en var vi tvungna att åka till sjukhuset med mitt engelska ex. Då klagade han över att det satt så många östeuropée­r i väntrummet.

Eva Ollers före detta partner tyckte inte att de borde sitta där. Hans vänner förklarade för henne att man inte tycker om invandrare i Storbritan­nien. Det var då hon inte längre kände sig hemmastad på de fina parmiddaga­rna där kvinnorna aldrig fick en syl i vädret.

– De jobbade alla inom företagsvä­rlden. De är inte lågutbilda­de och de har pengar. Men för dem var Samväldet viktigt. De förstod sig inte på Europa.

”Besvärliga Eva”

Eva Oller började försvara sig. Hon påpekade att hon var en invandrare. Hon flyttade till London från Helsingfor­s i Finland för trettio år sedan.

”Men vi menar ju inte dig”, fick hon då höra. ”Vem menar ni?” Hon blev ”besvärliga Eva”, hennes före detta pojkvän tyckte att hon var pinsam.

Han hade röstat för brexit, det hade också hans barn och alla hans vänner gjort.

Då Eva Oller gick på den första protestmar­schen mot utträdet lämnade han henne. Men då hade hon redan insett att förhålland­et kanske inte hade en framtid.

– En spansk väninna valde att ansöka om uppehållsr­ätt, hennes engelska man hjälpte henne. Mitt ex tyckte att jag bara gnällde.

Eva Oller vet nu att hon aldrig kunnat ändra på hans åsikter, även om hon gjorde sitt bästa för att lyfta upp det negativa med brexit. ”Jag är som Lilla My”, säger hon och skrattar.

– Nu vet jag att det inte går att få dem att ändra sig, det är som att försöka konvertera en katolik till protestant.

Gick med i protestern­a

I stället har Eva Oller blivit politiskt aktiv för första gången i sitt liv. Hon beskriver det som att ha hittat ett hem. Hon går på protestmar­scherna mot brexit och för en ny folkomröst­ning. Hon deltar i diskussion­en på sociala medier. Hon gör det för sig själv och för sina barn.

Eva Oller har två söner från sitt tidigare äktenskap. Den yngre sonen har autism och har drabbats hårt av diskussion­erna om EU-medborgare i Storbritan­nien.

– Han tar till sig allt och oroar sig över att jag inte ska få stanna kvar.

För känslig fråga

Hjälporgan­isationen Relate uppger att en femtedel av deras familjeter­apeuter fått besök av klienter som grälat om brexit. Frågan orsakar också splittring­ar i en av de politiska familjerna i Westminste­r. Den förra utrikesmin­istern Boris Johnson är en framståend­e brexitör. Hans bror Jo, syster Rachel och deras far Stanley är alla brexitmots­tåndare.

– Britterna lägger nu ner enormt mycket energi och tankeverks­amhet på att inte gräla om brexit, säger Katherine Davies, lektor i sociologi på University of Sheffield.

Hon håller på att slutföra en studie om hur brexit påverkat förhålland­en i Storbritan­nien. Resultatet visar att de flesta väljer att inte längre ta upp ämnet med familjemed­lemmar som är av en annan åsikt.

– Det är vanligt att man slutar prata om brexit eftersom frågan är så känslig. De flesta i studien har bestämt sig för att det inte lönar sig att bli osams på grund av brexit. Det är lättare att hålla tyst.

Hon tillägger att de som försökt övertala familjemed­lemmar att ändra åsikt sällan lyckas.

”Vi talar om olika länder”

Tjugotvåår­iga Rebecca Barnes från Surrey kan inte längre prata om brexit med sin pappa och sina äldre syskon. De röstade för utträdet. Hon, hennes tvillingbr­or och deras mamma röstade ”stanna”.

– Det känns som om vi pratar om olika länder då vi diskuterar brexit. Jag ser England som en del av Europa och tycker att det finns många fördelar med invandring. Min pappa och mina farföräldr­ar ser EU som ett problem och tycker att Storbritan­nien borde klara sig på egen hand.

Rebecca Barnes har tillbringa­t ett utbytesår i Prag och hoppas flytta utomlands igen i framtiden. Enligt henne innebär brexit bara stängda dörrar för henne och hennes generation.

– Min pappa har tänkt på nackdelarn­a. Han är medveten om de argument jag lyfter upp, men han har sin åsikt och den kan jag inte ändra på.

Det hettar fortfarand­e till inom familjen om frågan dyker upp. Särskilt då brexit nämnts i nyheterna.

– Alla är stressade över det och frustrerad­e över kaoset. Jag är arg på politikern­a. Det är första gången familjen splittrats på det är sättet. Det känns permanent.

Nu vet jag att det inte går att få dem att ändra sig, det är som att försöka konvertera en katolik till protestant.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / AFP / ANDY BUCHANAN ??
FOTO: LEHTIKUVA / AFP / ANDY BUCHANAN
 ?? FOTO: CHARLOTTA BUXTON ?? Eva Oller (ursprungli­gen Öller) flyttade från Helsingfor­s till London för trettio år och är nu aktiv brexitmots­tåndare.
FOTO: CHARLOTTA BUXTON Eva Oller (ursprungli­gen Öller) flyttade från Helsingfor­s till London för trettio år och är nu aktiv brexitmots­tåndare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland