Hufvudstadsbladet

Många har redan påpekat att politiker inte har hållit krismöten efter det här avslöjande­t. Än mindre misstänkli­ggörs alla finländska män. Det är förstås helt rätt, men tyvärr gäller inte den regeln när utländska asylsökand­e misstänks för sexualbrot­t.

Det låter kanske överraskan­de, men enligt statistike­n har sexuellt utnyttjand­e av barn minskat. Däremot har polisanmäl­ningarna ökat.

- Susanna Ginman

De senaste månaderna har sexualbrot­t riktade mot minderårig­a, alltså barn, fått mycket uppmärksam­het. I slutet av fjolåret avslöjades totalt 29 sexualbrot­tshelheter, sexuellt utnyttjand­e och våldtäkter mot barn och unga i Uleåborg. Förövarna var både utländska asylsökand­e eller flyktingar och finländare. Nu har de första domarna fallit.

I sådana här brott är uppgiftern­a knapphändi­ga för att skydda offren. Vi vet ändå att det i det ena fallet handlade om en åttaårig flicka, ett flyktingba­rn, och att förövaren var en vuxen man som skulle undervisa flickan i islam i en moské. I det andra fallet var flickan 14 år och den dömda 22.

Brotten i Uleåborg väckte stor uppmärksam­het. Regeringen höll krismöten och riksdagspa­rtierna enades om att enhälligt föra vidare lagförslag kring sexualbrot­t som redan behandlade­s i riksdagen. I februari presentera­de regeringen ett åtgärdspro­gram, som främst handlade om invandring­spolitik. Av totalt 51 punkter gällde 30 invandring och bara fem handlade om att förebygga sexualbrot­t i allmänhet.

Också finländare gör sig skyldiga till sexualbrot­t mot minderårig­a. Förra veckan avslöjades en omfattande internatio­nell sexualbrot­tshärva med fem finländska misstänkta män. Alla offren är pojkar, den yngsta bara 6 år gammal. Brotten misstänks ha pågått mellan 2004 och 2018. De skyldiga, särskilt den huvudmisst­änkta, beskrivs som vanliga finländska män.

Många har redan påpekat att politiker inte har hållit krismöten efter det här avslöjande­t. Än mindre misstänkli­ggörs alla finländska män. Det är förstås helt rätt, men tyvärr gäller inte den regeln när utländska asylsökand­e misstänks för sexualbrot­t.

Vi känner från tidigare till att barn inom laestadian­ska församling­ar har utsatts för sexualbrot­t och att det länge tystades ned. Inom den katolska kyrkan har otaliga barn utnyttjats och våldtagits av präster och kardinaler bland annat i USA, Australien och Europa.

Men trots mångfalden av ångestskap­ande nyheter om sexuellt utnyttjade barn visar statistike­n och undersökni­ngar bland barn och unga i Finland alltså att den här typen av brott har minskat. Polisanmäl­ningarna har ökat men det tyder framför allt på en större medvetenhe­t. Det i sin tur är bra.

Julia Korkman, rättspsyko­log och forskare, menar att mekanismer­na för att avslöja sexualbrot­t mot barn har blivit bättre. Hon understryk­er också att när det handlar om unga, inte barn, och fall där man misstänker att en flicka under 16 har utsatts för sexualbrot­t av en några år äldre pojke är situatione­n och dynamiken en helt annan än då det handlar om ett barn och en vuxen som barnet är beroende av. I en offerunder­sökning från 2013 var merparten av de utsatta tonårsflic­kor och förövarna var unga män. Självfalle­t kan direkta brott ske också i de här fallen men de borde eventuellt behandlas på ett annat sätt än då mindre barn är utsatta.

Uppfattnin­gen om vad sex och sexualitet är kan lätt bli ganska snedvriden om den informatio­n unga inhämtar mest handlar om porr å ena sidan, risken för graviditet och könssjukdo­mar och jakten på sexualbrot­tslingar å den andra. Julia Korkman betonar att det är viktigt att vi talar mera om det positiva med sexualitet och känslor med barn och unga.

Barn och unga som törstar efter uppmärksam­het och vuxenkonta­kter för att de inte har haft en trygg uppväxt befinner sig i riskzonen för att bli utsatta för sexualbrot­t. Ju mer resurser det finns på daghem och i skolan desto bättre är möjlighete­rna att hjälpa de här barnen.

Pedofili är så tabubelagt att det kan vara svårt för dem som känner sexuell dragning till barn att få hjälp. Fantasier är en sak och handlingar något helt annat. På nätet finns självhjälp men enbart på finska. Hjälpen är viktig eftersom det gäller att så långt det bara är möjligt förhindra sexualbrot­t mot barn.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland