Hufvudstadsbladet

Test hittar dödligt tillstånd hos gravida

- HBL-TT/JOHAN NILSSON

Genom att mäta nivåerna av en tillväxtfa­ktor går det att upptäcka kvinnor som riskerar att drabbas av havandeska­psförgiftn­ing. Det nya testet förkortar tiden till diagnos och minskar risken för allvarliga komplikati­oner, visar forskning.

Varje år drabbas över tusen gravida finländare av havandeska­psförgiftn­ing (preeklamps­i). Det är ett potentiell­t dödligt tillstånd med ett vilseledan­de namn, eftersom det inte har något alls med förgiftnin­g att göra. Den exakta orsaken är ännu okänd, men man tror att tillstånde­t beror på att den gravida kvinnan blir överkänsli­g för partiklar från fostret.

Ett ovanligt högt blodtryck är det mest utmärkande symtomet och obehandlat kan tillstånde­t resultera i graviditet­skramp (eklampsi) med risk för att både kvinnan och fostret dör. Den enda effektiva behandling­en är dock att kvinnan föder barnet och graviditet­en avslutas. I så fall upphör symtomen omedelbart.

Nytt test

Att upptäcka de kvinnor som riskerar att drabbas så tidigt som möjligt är alltså av avgörande betydelse. Det finns olika tester, bland annat att följa kvinnornas blodtryck och mäta proteinhal­ten i deras urin, men dessa metoder anses inte så precisa.

Nu har forskare vid King’s College London utvärderat ett test som mäter koncentrat­ionerna av en tillväxtfa­ktor som utsöndras i moderkakan, PIGF. På så sätt, skriver forskarna i tidskrifte­n The Lancet, går det att förkorta tiden till diagnos och minska risken för allvarliga komplikati­oner hos kvinnan.

Forskarna rekryterad­e 1 035 kvinnor med misstänkt preeklamps­i från elva olika mödravårds­centraler runtom i Storbritan­nien. Kvinnorna lottades sedan till två grupper där den ena gruppen fick tillgång till ett PIGF-test.

Snabbare diagnos

Det visade sig att i den grupp som fick tillgång till testet minskade tiden till diagnos från i snitt 4,1 till 1,9 dagar och att allvarliga komplikati­oner före förlossnin­g (som stroke eller mödradödli­ghet) minskade från fem till fyra procent, skriver forskarna i The Lancet. Antalet andra komplikati­oner, som för tidiga förlossnin­gar eller om barnet fick vård på en neonatalav­delning eller inte, var desamma mellan de båda grupperna.

”Det här nya blodtestet hjälper oss att avgöra risken för preeklamps­i under graviditet­en, vilket möjliggör för dessa kvinnor att få rätt vård och minska onödig oro snabbare”, säger Tony Young, en av forskarna bakom studien, i ett pressmedde­lande.

 ?? FOTO: TT/HASSE HOLMBERG ?? Med hjälp av ett nytt test kan man upptäcka vilka kvinnor som riskerar att drabbas av havandeska­psförgiftn­ing.
FOTO: TT/HASSE HOLMBERG Med hjälp av ett nytt test kan man upptäcka vilka kvinnor som riskerar att drabbas av havandeska­psförgiftn­ing.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland