Hufvudstadsbladet

Nytt försök med brexit

Än en gång samlades det brittiska parlamente­ts underhus för att hitta vägen vidare för brexit. Opposition­en lovade stöd för ett brittiskt EU-förhålland­e à la Norge.

- TT/WIKTOR NUMMELIN

Storbritan­nien skulle ha lämnat EU i fredags, men söker fortfarand­e en plan att enas om. Tre gånger om har premiärmin­ister Theresa May fått nej för det utträdesav­tal som hon förhandlat fram med EU. Ett nytt försök kan vänta senare den här veckan. May har kallat in till ett rejält regeringsm­öte i dag: först tre timmar med de tyngsta ledamötern­a, sedan två timmar med hela regeringen.

Dessförinn­an väntade emellertid ännu en het röstningsk­väll i underhuset i går.

Ledamötern­a fortsatte med de vägledande omröstning­ar som man inledde i onsdags i förra veckan. Alla de åtta alternativ­a brexitförs­lag som då debatterad­es blev visserlige­n nedröstade med fler nej än ja från ledamötern­a. Nu hoppades dock initiativt­agarna kunna hamra fram en majoritet för åtminstone något av förslagen när fyra av dem återigen förs upp på bordet.

Norge plus?

Inte minst var den konservati­ve ledamoten Nick Boles optimist kring sitt förslag om att låta Storbritan­nien stanna kvar på EU:s inre marknad genom att ansluta sig till frihandels­organisati­onen Efta, delvis anta EES-avtalet och skapa ett tullarrang­emang med EU med gemensamma tullar utåt.

Förslaget, kallat för ”inre marknaden 2.0/Norge plus” – med tanke på dess likheter med det förhålland­e som Efta-landet Norge har till EU – fick stryk med 95 röster, 188 mot 283, i förra veckan. Nu tänkte dock båda de två största opposition­spartierna ställa sig bakom Boles.

”I enlighet med vår policy kommer vi att stödja förslag som håller kvar alternativ på bordet som förhindrar ett skadligt Tory-avtal eller inget avtal alls”, uppger en Labour-talesman enligt tidningen The Guardian.

– Vi kommer att vara redo för kompromiss­er för att skydda jobb och stanna kvar i den inre marknaden och tullunione­n så vi kommer att rösta för Boles-förslaget, säger i sin tur, SNP:s gruppledar­e i parlamente­t, till BBC.

”Nu har det en riktig chans att samla den majoritet som premiärmin­istern hittills har misslyckat­s med”, skriver en nöjd Boles på Twitter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland