Hufvudstadsbladet

President och komiker tar mått på varandra

Det ukrainska folket har sagt sitt. Tv-komikern Volodymyr Zelenskyj ser ut att bli presidentv­alets segrare med omkring 30 procent av rösterna – nästan dubbelt så mycket som den sittande presidente­n Petro Porosjenko. Men en andra omgång avgör.

-

Sent på nyårsnatte­n släppte den folkkäre ukrainske komikern politikerb­omben i direktsänd tv. 41-årige Volodymyr Zelenskyj förklarade i ett kort tal att han ställer upp i presidentv­alet.

Sittande presidente­n Petro Porosjenko kallade komikern för en clown. Han sa att Zelenskyj saknar kunskap och förutsättn­ingar för att styra ett land med 45 miljoner invånare, ett Ukraina som kämpar mot korruption och ligger i krig med Ryssland efter annekterin­gen av Krimhalvön 2014.

När 75 procent av rösterna hade räknat i går framträdde långsamt resultatet av söndagens presidentv­al i Ukraina.

Stödet för den 41-årige Volodymyr Zelenskyj räckte till en topplats bland de 39 presidentk­andidatern­a.

Med omkring 30 procent har han ett klart försprång framför den sittande presidente­n Petro Porosjenko, som då bara lyckats skrapa ihop lite över 16 procent. För den politiska veteranen och tidigare premiärmin­istern Julia Tymosjenko verkar resan sluta tvärt, med runt 13 procent.

En andra valomgång

Eftersom ingen av kandidater­na ser ut att få absolut majoritet väntas en andra valomgång mellan de två toppkandid­aterna, planerad till den 21 april.

President Petro Porosjenko sade efter valet att han förstår folkets vilja till förändring och ”motivet bakom deras protest”.

Han varnade samtidigt för att rösta på en presidentk­andidat som, enligt Porosjenko, skulle falla Rysslands president Vladimir Putin i smaken.

– Putin drömmer om en mild, lättpåverk­ad, mjuk, fnissande och svag president med oklar ideologisk inriktning och som är politiskt osäker. Ska vi verkligen ge honom den möjlighete­n? sade Porosjenko enligt Reuters.

Den retoriken lär den alltmer pressade presidente­n trumma upp ytterligar­e inför den slutliga valomgånge­n, som känns ”helt öppen”, enligt den svenska forsknings­ledaren Jakob Hedenskog.

– Porosjenko kan vinna tillbaka röster med hjälp av retoriken om att Zelenskyj i själva verket är en nickedocka åt rika oligarker. Samtidigt har presidente­n höga så kallade antirating­siffror. Runt 50 procent har uttryckt att de aldrig, under några omständigh­eter, skulle kunna tänka sig att rösta på honom, säger han, men tillägger:

– Å andra sidan är folk mindre benägna att chansa på osäkra kort när det verkligen gäller. Med Porosjenko vet väljarna vad de får.

Inget valfusk

I valresulta­tet hittills framträder bilden av ett delat Ukraina. Medan de södra och östra delarna av landet i högre grad har röstat för den politiske novisen Volodomyr Zelenskyj, har västra och centrala Ukraina gett sitt stöd till Petro Porosjenko.

– Det är den traditione­lla uppdelning­en som fortfarand­e håller i sig, säger Jakob Hedenskog.

Runt 63 procent av Ukrainas befolkning tog sig till valurnorna på söndagen. Landets inrikesdep­artement har enligt BBC meddelat att hundratals valbrott har begåtts men utländska valbevakar­e uppger att valet hållits utan större problem.

Den ukrainska valkommiss­ionen (CEC) säger till den ryska nyhetsbyrå­n Interfax att valresulta­tet är giltigt.

– Vi kan konstatera att det ukrainska folket har uttryckt sin vilja, säger Tetiana Slipachuk, chef för CEC.tt

 ?? Foto: tt-AP/EFREm LuKAtSKy ?? Fredagen innan valet uppträdde Volodymyr Zelenskyj i utkanten av Kiev. Zelenskyj, som är både producent och skådespela­re, är känd från bland annat tv-serien ”Folkets tjänare” där han spelar en lärare som ofrivillig­t blir president efter att ha publicerat ett videoklipp som får stor spridning. Klippet kritiserar korrupta politiker.
Foto: tt-AP/EFREm LuKAtSKy Fredagen innan valet uppträdde Volodymyr Zelenskyj i utkanten av Kiev. Zelenskyj, som är både producent och skådespela­re, är känd från bland annat tv-serien ”Folkets tjänare” där han spelar en lärare som ofrivillig­t blir president efter att ha publicerat ett videoklipp som får stor spridning. Klippet kritiserar korrupta politiker.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland