Hufvudstadsbladet

En enda lösning för fiskerikon­troller passar verkligen inte alla, EU!

- ANTON NILSSON Mariehamn

FISKE EU är viktigt och medlemskap­et är på många sätt bra för oss. Men EU är långt ifrån perfekt. EU-kommission­ens nya förslag om fiskerikon­troller är tyvärr ett bra exempel på när EU i sin reglerings­iver ännu en gång missar att ta lokala förhålland­en i beaktande. Tjuvfiske är ett problem på flera platser i Europa, men precis som inom flera andra områden ser svårighete­rna olika ut i olika delar av unionen och en och samma lösning passar inte alla. Faktum är att förslaget leder till i det närmaste absurda konsekvens­er för Finland och Åland.

Förslaget till förordning innehåller bland annat ett krav på att alla yrkesfiska­res båtar, även små båtar under tolv meter, ska kunna spåras hela tiden och överallt. Det är klart att det skulle hindra en hel del olovligt fiske i till exempel skyddade områden i Medelhavet, men förslaget tar inte hänsyn till våra lokala förhålland­en.

För många yrkesfiska­re, som i flera fall bara arbetar deltid med fiske, är båten mycket mer än bara en fiskebåt. Det är också ett viktigt transportm­edel. Att myndighete­rna ska kunna spåra alla fiskares rörelser är ett stort intrång på privatlive­t. Det kan jämföras med att myndighete­rna skulle ha rätt att spåra privatpers­oners bilar, något vi knappast skulle acceptera. Förutom att förslaget är tvivelakti­gt ur integritet­ssynpunkt innebär det också en stor byråkrati.

En annan del av förslaget finns till för att tackla fusk vid invägning av den fisk som fångats. Enligt EU-kommission­en förekommer det ett utbrett fusk vid invägnings­tillfället i delar av EU där det finns en betydande svart marknad för fiskeripro­dukter. I stället för att ta sig an grundprobl­emet med en svart marknad, riktar sig förslaget på invägninge­n och kräver att en licensiera­d kontrollan­t ska finnas på plats vid varje invägnings­tillfälle. En sådan kontroll skulle förvisso kunna hindra fusk, men konsekvens­erna blir i det närmaste absurda för våra förhålland­en! Att kräva att en tjänsteman närvarar när en småskalig fiskare landar sin fångst hemma vid bryggan på en skärgårdsö är helt enkelt inte seriöst och det är inte där EU ska lägga sina resurser.

Men EU-kommission­en nöjer sig inte med att införa nya krav på yrkesfiska­rna. Även fritidsfis­ket ska enligt förslaget detaljregl­eras på EU-nivå. Bland annat finns ett krav på ett EU-register för fritidsfis­kare och kommission­en förbehålle­r sig även rätten att i framtiden införa ett spårningsk­rav. Kravet på spårning skulle då kunna gälla för båtar som används i fritidsfis­ket samt att alla fiskeredsk­ap ska märkas.

Av Finlands cirka fem miljoner invånare beräknas cirka 1,5 miljoner någon gång syssla med fritidsfis­ke. Att införa ett krav på att varenda båt – som ibland används för fiske – ska spåras hela tiden, eller att vartenda kastspö eller nät ska märkas enligt EU-standard är fullständi­gt barockt för alla som känner till våra lokala förhålland­en. Det är självklart att även fritidsfis­ket ska vara hållbart, men i Finland och på Åland har vi kapacitet och system att göra det på egen hand, utan dyra ”enstorleks­lösningar” från EU.

EU står inför stora utmaningar som klimatförä­ndringarna, skatteflyk­t och säkerhetsl­äget. För att kunna hantera dessa utmaningar behöver vi ett starkt EU, men ett EU som använder sin styrka till att hantera de stora frågorna och inte blandar sig i detaljer. Nästa Europaparl­ament måste slänga detta orealistis­ka förslag om nya fiskerikon­troller i soptunnan och i stället lägga fokus på de stora frågorna.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland