Hufvudstadsbladet

Vem vill vi ska leda våra förbund?

-

Rösträknar­na kommer tillbaka in i mötessalen och sorlet lägger sig. Vi får höra valresulta­tet och jag andas ut. Min kandidat har fått flest röster. Trots att det är väldigt länge sedan jag som aktiv scout var på mitt första höstmöte för Finlands svenska scouter minns jag känslan. Jag fick vara med och välja. Även om jag inte visste exakt vad scoutchefe­n, som ordförande kallas, skulle göra.

Att vara ordförande för ett finlandssv­enskt förbund är inte alldeles enkelt, men säkert både roligt och givande. Inom folkrörels­erna har det av tradition varit representa­tiva styrelser, vilket samtidigt bidragit till en demokratis­k fostran då individer utbildas till att bli ledare och beslutsfat­tare. Lokalt aktiva blir regionalt och nationellt aktiva och får på vägen kontakter, kunskaper och insikter i organisati­onens kärna: syftet som förbundet arbetar enligt. En medlem, ofta med lång erfarenhet och stark förankring inom förbundet, väljs att som ordförande represente­ra alla.

Det finns ändå utmaningar med styrelser som represente­rar medlemmarn­a, eftersom ansvaret är stort och utmaningar­na många. Nu talar allt fler om behovet av en profession­ell styrelse i och med att kraven på att förbunden leds profession­ellt ökar. Många förbund arbetar med påverkansa­rbete och genom att knyta en politiker till organisati­onen garanterar man en direkt kanal för informatio­nsutbyte och möjlighet till påverkan. På samma sätt vill många att det i styrelsern­a finns ekonomer, jurister, hr-kunniga och andra med olika kompetense­r som behövs, för att säkerställ­a att verksamhet­en håller en profession­ell nivå. Ska vi gå med på omvärldens krav på allt mer profession­ella organisati­oner, eller ska vi värna om mervärdet i att medlemmarn­a bland sig väljer sin ordförande?

Av nuvarande förbundsor­dförande i Svenskfinl­and ställer åtminstone elva upp i riksdagsva­let och två i EU-valet. På listan finns ytterligar­e många andra med en synlig politisk profil. Kommunförb­undets utredning visar att av kandidater­na i riksdagsva­let sitter cirka 40 procent i kommunfull­mäktige. Jag skulle gärna se motsvarand­e siffra när det gäller hur många av kandidater­na som har förtroende­uppdrag inom civilsamhä­llet. Min magkänsla är att det är en mycket högre procent. Demokratis­kolan inom förbunden fungerar, och förbundens syften drivs med hjälp av personer med inflytande.

Att medlemmarn­a, och utomståend­e, ser att ordförande represente­rar medlemmarn­a kan vara viktigt. Om medlemmarn­a inte ”på riktigt” väljer ordförande, utan det finns ett förberett förslag på en ”profession­ell” ordförande engagerar valet kanske inte lika mycket som om man måste engagera sig för att få igenom sin kandidat, vilket på sikt kan betyda lägre engagemang.

Jag tror att det som behövs är personer med ett hjärta som bultar lite extra för just det som står i förbundets syftespara­graf. Och den scoutchef jag då var med om att välja skötte förtroende­uppdraget bra. Det tyckte jag både då och nu senare när jag vet lite mer om vad det innebär att leda ett förbund.

”Jag tror att det som behövs är personer med ett hjärta som bultar lite extra för just det som står i förbundets syftespara­graf.”

MARI PENNANEN är verksamhet­sledare för Svenska studieförb­undet.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland