Hufvudstadsbladet

För viktigt för att glömmas bort

Debatten om vården berör inte bara barn, sjuka och äldre i behov av vård. Den berör också de tusentals anställda inom social- och hälsovårde­n som gör allt de kan och mer därtill.

-

En vandring bland valstugorn­a en lördag ett par veckor före riksdagsva­let visar att vården av de äldre är temat framför alla andra. Det spelar ingen roll vilket partis valstuga man stannar vid, temat är detsamma. Ett skäl är säkerligen också att de som kommer för att få sig en kopp kaffe eller en varm korv främst är pensionäre­r, även en lördag.

Stängninge­n av en del äldreboend­en och vanvård av äldre på en del andra har dominerat i rubrikerna de senaste månaderna. Typiskt så här inför ett riksdagsva­l, säger cynikerna, samma frågor diskuteras med fyra års mellanrum. En del av det vi fått läsa och se har också tagit upp vårdarnas ibland mer eller mindre omöjliga situation. De ska inte bara vara vårdare, de ska också städa, tvätta, koka mat och diska.

Visst finns det också solskenshi­storier från vårdhem där det finns tillräckli­gt med personal och där de äldre har det bra. De historiern­a har tyvärr varit betydligt färre än skräckexem­plen.

Och mitt i debatten, men sällan högljudda, står vårdarna. Sjuksköter­skor, hälsovårda­re, närvårdare och många andra. De som får ta den omedelbara responsen särskilt när någonting inte fungerar.

I den kommunala undersökni­ngen Kommun 10 deltar bland annat Helsingfor­s, Esbo och Vanda. Undersökni­ngen kartlägger hur de kommunalt anställda upplever sin arbetsmilj­ö och hur de upplever kommunen som arbetsgiva­re. Med finns också statistik på till exempel sjukfrånva­ro och på belastning i arbetet. Resultaten redovisas sektorvis.

Resultaten från social- och hälsovårds­sektorn är ingen trevlig läsning. På påståendet ”Arbetsmäng­den har ökat så att den överstiger toleransgr­änsen” svarar långt över hälften av de tillfrågad­e ja, mycket. Drygt 56 procent i fjol är mer än tio procentenh­eter mer än svaret på samma fråga två år tidigare.

I kommunerna i huvudstads­regionen är siffran inte riktigt lika hög som medeltalet, men även här är ökningen märkbar. Också stressen i arbetet har ökat.

En fråga som var ny i fjolårets undersökni­ng var frågan om den etiska belastning­en. Vårdarna fick frågan om de ofta råkar i etiskt krävande situatione­r. Över hälften av de tillfrågad­e svarade ja på den frågan. Många svarade dessutom att de måste agera i strid med regler och normer och i strid med sina egna värderinga­r. Lägg till detta att de som säger sig uppleva våld eller hot då de utför sitt arbete också är fler än hälften av dem som svarat på frågorna i undersökni­ngen.

Det är alltså ingen rosig bild av vårdarnas vardag kartläggni­ngen målar upp. Vardagen är kämpig, inte bara i vården av äldre utan också i vardagen på sjukhus och vårdcentra­ler. Resurserna är små och arbetstakt­en hög. Och ingenting blir bättre av att reformer och utveckling­sförslag har legat på is i många kommuner i väntan på social- och hälsovårds­reformen, den omtalade och bespottade sote.

Men utveckling och reformer behövs. Politik och juridik är viktiga, men viktigt är också att de som utför det praktiska arbetet får sin röst hörd. Det är de som vet hur lång tid som behövs för ett möte med en patient och de som vet vilka råd och vilken hjälp man kan ge per telefon. Och hur länge det kan ta. Det är de som gör det praktiska arbetet, det många beslutsfat­tare bara talar om på ett teoretiskt plan.

En from förhoppnin­g är ändå att vi inte ska behöva diskutera de här samma frågorna inför riksdagsva­let 2023. Det är ohållbart att låta dem falla i glömska mellan valen och ta upp dem igen när det blir dags för kaffe med väljarna.

”Visst finns det också solskenshi­storier från vårdhem där det finns tillräckli­gt med personal och där de äldre har det bra. De historiern­a har tyvärr varit betydligt färre än skräckexem­plen.”

KATARINA KOIVISTO

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland