Hufvudstadsbladet

Kulmala stiger åt sidan

Skidförbun­dets verksamhet­sledare Mika Kulmala lämnar sin post. Processen för att hitta hans ersättare har inletts.

- SPT/MATS AHLNäS

I ett pressmedde­lande säger Mika Kulmala att tiden är mogen för att lämna jobbet i Finlands skidförbun­d, men någon närmare förklaring till varför han har fattat det här beslutet kommer inte fram.

Marleena Valtasolab­lir tillförord­nad verksamhet­sledare under tiden som Skidförbun­det söker Kulmalas ersättare. Den processen har inletts.

– Det här är en bra tidpunkt för att stiga åt sidan och ge plats åt nya vindar – både i Skidförbun­det och i mitt eget yrkesliv, säger Kulmala i pressmedde­landet.

I söndags skrev Ilta-Sanomat att Kulmala kommer att lämna posten. Då dementerad­e han ryktena, men på måndagen blev det officiellt.

Kulmala (bilden) kommer att sköta samarbetet med Internatio­nella skidförbun­det och uppgifter som rör tv-avtal under våren. Han avslutar sitt arbete i förbundet i början av juni.

Avslutade med tungt VM

Kulmala har arbetat som verksamhet­sledare i Skidförbun­det sedan 2012. Under den tiden har skidlandsl­aget tagit åtta OS-medaljer och åtta VM-medaljer på seniornivå.

Den gångna vintern var ändå tung för de finländska längdåkarn­a. Inför VM i Seefeld satte Kulmala ett högt mål (sex medaljer) för landslaget, men Finland tog bara en medalj, Iivo Niskanensb­rons på femton kilometer klassiskt.

Under och efter VM har debatten om miljön i landslaget varit på tapeten. Flera finländska åkare vädrade öppet sitt missnöje med vallarnas arbete.

Dessutom har diskussion­erna om träningsku­lturen i Finland fått nytt liv. Magra resultat har skapat orosmoln, men när Kulmala lämnar förbundet vill han lyfta fram det positiva som skett under hans år.

– Vi har genomfört en stor förändring­sprocess. Vi förnyade ledarskaps­kulturen och centralise­rade alla grenar till ett och samma förbund. Dessutom har sponsorint­äkterna ökat.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland