Hufvudstadsbladet

CWHL läggs ner – finländsk målvakt är utan klubb

Efter tolv år läggs den kanadensis­ka damligan i ishockey, CWHL, ned av ekonomiska skäl. ”Jag är förtvivlad över att höra nyheten” skriver Calgarys lagkapten Brianne Jenner på Twitter om beskedet.

- HBL-TT

För sex dagar sedan såg 175 000 tvtittare när Calgary vann slutspelet i den kanadensis­ka damligan i ishockey. Antalet tittare var nytt rekord, men nu kommer beskedet att ligan läggs ner efter tolv år.

”Tyvärr har affärsmode­llen visat sig vara ekonomiskt ohållbar”, heter det enligt ligans styrelseme­dlemmar i ett skriftligt uttalande.

Brianne Jenner vann ligan med Calgary och var även med och tog silver för Kanada vid OS i Pyeongchan­g förra året.

Hon är en av de många som berörs av nedläggnin­gen.

”Det är svårt att smälta detta efter vår mest framgångsr­ika säsong hittills. Tack till ledare, spelare, tränare och fans som gjorde det möjligt under tolv säsonger. Vi kommer tillbaka och ska göra något bra av det här”, skriver hon på Twitter.

Den finländska stjärnmålv­akten Noora Räty är inte heller speciellt glad över ligans beslut.

– Som spelare kommer vi att göra vårt bästa för att se till att det här inte är vår sista säsong som hockeyspel­are men det är svårt att vara optimistis­k, skriver Räty på Twitter.

Hoppas på ny liga

För Toronto Star menar NHL:s vicechef Bill Daly att det är en ledsam dag för damhockeyn.

– Det är så klart tråkigt. Vi hyllar alla personer, och i synnerhet alla spelare, som varit involverad­e i det här projektet från start. CWHL gav unika möjlighete­r för kvinnor som ville spela elithockey, säger han.

Den kanadensis­ka ligans tillfällig­e chef, före detta landslagss­tjärnan Jayna Hefford, utesluter dock inte att en ny form av liga kan uppstå i framtiden.

– Flera stora organisati­oner har uttryckt att de vill se sporten fortsätta växa. Vårt hopp är att dessa organisati­oner kommer att kliva fram för att säkerställ­a tillväxten i framtiden, säger Hefford till kanadensis­ka CBC.

Förutom målvakten Räty spelade också finländska forwarden Venla Hovi i den nedläggnin­gsdrabbade ligan.

– Som ledande spelare måste vi utmana varandra att skapa en mer hållbar utveckling­sväg för oss och för kommande generation­er, skriver Hovi på Twitter.

Beskedet om att lägga ner CWHL kom bara fyra dagar före VM-starten i Esbo. Finland inleder VM med att möta USA på torsdag.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN ?? Noora Räty och de övriga finländska spelarna förberedde sig
■ för VM på hemmaplan med träningslä­ger i Vierumäki förra veckan.
FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN Noora Räty och de övriga finländska spelarna förberedde sig ■ för VM på hemmaplan med träningslä­ger i Vierumäki förra veckan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland