Hufvudstadsbladet

Det spelas för lite ”finlandssv­ensk” musik i Vegas flöde

MUSIKER: Svenska Yles musikpolit­ik bidrar till den finlandssv­enska musikens försvinnan­de, säger musikern Tom Salomonsen.

- FREDRIK SONCK 029 0801 298, fredrik.sonck@hbl.fi

Finländska musiker som sjunger och skriver på svenska befinner sig i en prekär situation. Det säger musikern Tom Salomonsen, även känd under artistnamn­et Wimsy. Han tar kontakt med HBL och beskriver en destruktiv dynamik, där avsaknaden av skivbolag för svensksprå­kiga artister i kombinatio­n med Svenska Yles musikpolit­ik och Spotifys mikroskopi­ska ersättning­ar, gör tillvaron besvärlig.

Salomonsen har nyligen gett ut albumet Agitpop och talar alltså delvis utifrån sina egna erfarenhet­er. Men han konstatera­r också att han under sin över 40 år långa karriär i huvudsak arbetat som musiker inom teater och film, och därför inte hör till dem som varit mest beroende av royaltyn och skivförsäl­jning.

Enligt Salomonsen innebär avsaknaden av skivbolag att musikerna själva bär den ekonomiska risken för skivproduk­tionen, från inspelning till tryck, registreri­ng hos marknadsfö­ringsorgan­isationer, distributi­on och marknadsfö­ring. Och även om man med dagens teknik kan göra inspelning­ar mycket billigare än förr så blir de skivor som produceras i egen regi närmast ett slags dyra visitkort, säger han.

– Det går att få lite understöd från Stiftelsen för musikfrämj­ande, men du måste ha en profession­ell distributö­r.

Utan skivbolag är det i regel Spotify som gäller, men de ersättning­ar som finns att hämta där är ofta mikroskopi­ska.

– Gissa hur mycket jag tjänat på Spotify hittills? Två cent!

Yle Vegas uppdrag

Bättre royaltyn kan musikerna få om musiken spelas i radio. För svensksprå­kiga musiker står hoppet i synnerhet till Svenska Yles kanaler.

– Men det har visat sig att de inte är intressera­de av att spela finlandssv­ensk musik utom i specialpro­gram. Merparten av musiken kommer ändå i flödet och det mesta är anglosaxis­kt eller rikssvensk­t. Därutöver är det lite blandat, men väldigt lite europeisk musik från Tyskland, Frankrike, Spanien, Portugal... Valet av flödesmusi­ken verkar också gå skivbolage­ns ärenden, säger Salomonsen och tillägger att han nästan aldrig hör finlandssv­ensk musik i flödet.

– Nån enstaka gång hör man Frida Andersson, men det är sällan. Jag anser att Yle Vegas uppdrag vore att spela mer finlandssv­ensk musik. Och att de sviker sitt public serviceupp­drag då de inte gör det.

Salomonsen är inte den första att kritisera flödesmusi­ken, men vill protestera mot det som antytts från Yles håll i tidigare diskussion­er: att den finlandssv­enska musiken inte skulle hålla riktigt samma kvalitet.

– Vi har många proffsiga musiker i Svenskfinl­and: Désirée Saarela, Fredrik Furu, Peter Hägerstran­d, Markus Bergfors som kallar sig för Månskensbo­nden, Vasas Flora och Fauna, Emma Salokoski, Annika Cleo, Iiris Viljanen, Frida Andersson, Johanna Almark ...

Byta språk eller flytta till Sverige?

Vad Tom Salomonsen efterlyser är alltså en annan musikpolit­ik från Svenska Yles sida. Men den andra de

len av kritiken är svårare att adressera, säger han. Institutio­ner som skulle motsvara litteratur­världens förlag saknas i Svenskfinl­and. Det går inte att kritisera finlandssv­enska skivbolag för att de inte existerar.

– Men jag är så avundsjuk på författarn­a som har två större förlag och ett antal mindre. Tänk vilket helvetes liv det skulle bli om författarn­a var tvungna att ge ut sin litteratur på eget förlag och sen publicera den gratis på nätet

Vad borde hända?

– För det första skulle det hjälpa om Svenska Yle skulle spela mer finlandssv­ensk musik för då skulle vi få lite pengar via upphovsrät­tsorganisa­tionerna. För det andra vore det bra om till exempel Kulturfond­en kunde stöda något initiativ för ett finlandssv­enskt musikbolag, även om fonden naturligtv­is inte själv kan grunda ett eller ens ta initiative­t.

Tyvärr finns inga enkla lösningar, säger Salomonsen, men tillägger att de alternativ som finns för många musiker antingen är att börja sjunga på engelska eller finska, eller att emigrera till Sverige och försöka slå sig in på den svenska marknaden.

 ??  ??
 ?? FOTO: FREDRIK SONCK ?? Musikern Tom Salomonsen efterlyser ett skivbolag specialise­rat på
■ ”finlandssv­ensk” musik samt fler inhemska artister i Yle Vegas flöde.
FOTO: FREDRIK SONCK Musikern Tom Salomonsen efterlyser ett skivbolag specialise­rat på ■ ”finlandssv­ensk” musik samt fler inhemska artister i Yle Vegas flöde.
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? Flödesmusi­ken på Svenska Yles kanaler, i synnerhet Yle Vega, brukar då och då väcka livliga diskussion­er bland lyssnarna. Musikern Tom Salomonsen säger att public service-uppdraget förpliktar Yle att spela mer inhemsk musik på svenska än vad man gör. Enligt Svenska Yles musikchef Amie Borgar är ungefär tio procent av musiken på Vega producerad av inhemska artister, men en del av dem sjunger på engelska.
FOTO: MOSTPHOTOS Flödesmusi­ken på Svenska Yles kanaler, i synnerhet Yle Vega, brukar då och då väcka livliga diskussion­er bland lyssnarna. Musikern Tom Salomonsen säger att public service-uppdraget förpliktar Yle att spela mer inhemsk musik på svenska än vad man gör. Enligt Svenska Yles musikchef Amie Borgar är ungefär tio procent av musiken på Vega producerad av inhemska artister, men en del av dem sjunger på engelska.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland