Hufvudstadsbladet

Dags för årets Almapris

Vem får världens största barn- och ungdomslit­teraturpri­s på 500 000 euro? Det har blivit dags för Almapriset­s jury att tillkännag­e årets pristagare.

- HBL–VIKTOR ANDERSSON/TT

Spekulatio­nerna har pågått sedan i oktober förra året, då juryn presentera­de vilka författare, illustratö­rer, berättare och läsfrämjar­e som är nominerade till priset.

– Priset har en jättestor betydelse för barn- och ungdomslit­teraturen världen över, det är en satsning utan like med en prissumma på 500 000 euro, säger Almapriset­s juryordför­ande Boel Westin.

Vill se fler nominerade

Juryn har en diger uppgift att av sammanlagt 246 kandidater från 64 länder bestämma vem som ska få det prestigefy­llda priset när det i år delas ut för sjuttonde gången.

– Vi vill gärna ha fler nominerade i framtiden, de listor med kandidater som vi publicerar är viktiga eftersom de fokuserar på och sprider kunskap om den bästa högkvalita­tiva barn- och ungdomslit­teraturen. Vi jobbar förstås inte med alla kandidater in i det sista, men själva beslutet fattas på vårt sista möte, säger Boel Westin.

De finländska kandidater­na i år är illustratö­ren Linda Bondestam, författare­n och illustratö­ren Marika Maijala, författare­n Timo Parvela, författare­n Laura Ruohonen tillsamman­s med illustratö­ren Erika Kallasmaa, författare­n Salla Savolainen och författare­n Maria Turtschani­noff.

Många svenska bubblare

Förra året gick priset till den amerikansk­a författare­n Jacqueline Woodson, som då var relativt okänd i Sverige. Mer känd i Sverige var och är 2014 års pristagare Barbro Lindgren, än så länge enda svensken som har fått priset.

I år är tolv svenska författare och illustratö­rer nominerade till priset, det är fler än på många år. Bland de nominerade finns många bubblare, bland andra Pija Lindenbaum, llon Wikland och Eva Lindström.

Storbritan­nien har flest kandidater, 24 stycken.

Årets mottagare av Almapriset tillkännag­er juryn klockan 13.00 svensk tid, tisdag den 2 april, direkt efter sin sista överläggni­ng. Själva priset delas ut i Stockholm senare i vår under Almaveckan.

 ?? FOTO: ARKIVBILD/CATA PORTIN ?? Linda Bondestam är en av de finländska kandidater­na för Almapriset.
FOTO: ARKIVBILD/CATA PORTIN Linda Bondestam är en av de finländska kandidater­na för Almapriset.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland